Știri 17 iulie 2014

La mănăstirea Dervent va avea loc mâine o serie de evenimente dedicate împlinirii a trei ani de la trecerea la cele veșnice a părintelui Arsenie Papacioc.
Astfel, de la ora 17.00 este programat vernisajul expoziției Taberei Internaţionale de Creaţie „Dunărea şi Dobrogea creştină”.
Tabăra a debutat în data de 7 iulie și reunește artiști plastici din România, Bulgaria, Turcia, Spania și Egipt.
Al doilea eveniment constă în lansarea volumului „Am înțeles rostul meu. Părintele Arsenie în dosarele Securității”.
Pentru ilustrarea vieții marelui duhovnic va fi organizată o expoziție de fotografie și documente din arhiva CNSAS, intitulată: „Iubirea cu fapta: Părintele Arsenie Papacioc”.
La manifestările culturale, alături de IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va participa preşedintele executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, Radu Preda.
Sâmbătă, de la ora 8.00, Ierarhul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Dumbrăveni, al cărui ocrotitor spiritual este Sf. Emilian de la Durostorum, serbat de Biserica Ortodoxă pe 18 iulie.

Moaștele Sfântului Andrei Șaguna vor fi aduse la Techirghiol.
Sâmbătă, la ora 15.30, IPS Teodosie va aduce, spre închinare la Biserica „Sf. Ilie” din Techirghiol moaștele Sfântului Andrei Șaguna.
Acestea sunt dăruite de către Mitropolitul Ardealului, Laurențiu Streza, și vor rămâne definitiv la biserica din Techirghiol.
La ora 17.00, Arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba Vecerniei la Mănăstirea „Sfântul Ilie” din apropierea cetății Histria.

Constănțenii sunt invitați la o piesă de teatru despre pilda fiului risipitor.
Aceasta se numește ’’Hoțul de mărgăritare’’ și îl are ca autor pe Înaltpreasfințitul Bartolomeu Anania.
Spectacolul va fi prezentat de trupa de teatru a Colegiului Naţional „Al. Papiu Ilarion” din Tg Mureş, coordonată de Prof. Ilie Cristian Manta.
Evenimentul va avea loc astăzi de la orele 18.00, la Casa de Cultură din Constanţa și este organizat de Mănăstirea Sf. Ioan Casian.
Intrarea va fi liberă.

Maşinile cu plăcuţe provizorii pot fi introduse în ţară doar pe remorci.
Inspectoratul General al Poliției de Frontieră atrage atenția că cei care intră în ţară la volanul unor maşini care au numere provizorii sau de probă, emise de autorităţile germane sau maghiare, riscă să fie cercetați penal.
Potrivit anchetatorilor, de la începutul anului s-au înregistrat peste 50 de dosare întocmite în astfel de cazuri.

Femeile din mediul rural, dar și din mediul urban vor învăța să fie antreprenori.
Federația Națională a Sindicatelor din Agricultură, Alimentație, Tutun, Domenii și Servicii Conexe – Agrostar a lansat proiectul „O șansă pentru toți și toate”, prin care peste 700 de femei atât din mediul rural, cât și din mediul urban sunt învățate să devină antreprenor.
De asemenea, acestea pot să învețe și meserii precum lucrător în comerț, ori lucrător la fabricarea conservelor din legume sau fructe.
Accentul este pus pe femei tinere, fără studii superioare, neangajate şi provenite atât din mediul rural, cât şi din cel urban.

Ședințele Curții Constituționale a României vor fi difuzate la televizor.
CCR anunță posturile de televiziune că vor putea transmite ședințele publice de judecată.
Proiectul este intitulat “Transparența actului de justiție constituțională”.
Conform unui comunicat, CCR va implementa un sistem de înregistrare audio-video a ședințelor publice de judecată și de distribuție a semnalului TV.

Impozitul pentru mașini cu motor mic nu va mai fi majorat.
Ministrul Finanţelor a transmis miniştrilor un nou proiect al Codului Fiscal, care nu mai prevede majorarea impozitului pentru maşini cu o capacitate cilindrică de până în 1.600 centimetri cubi, fără însă alte modificări faţă de forma iniţială.
Impozitul era prevăzut să crească de la 8 la 20 lei pentru fiecare 200 centimetri cubi în cazul autoturismelor cu motoare de până la 1.600 cm3 inclusiv.

Concediul de maternitate ar putea fi mai lung.
Preşedinţia italiană a Uniunii Europene vrea să relanseze o propunere care să vizeze creşterea duratei minime a concediului de maternitate la 20 de săptămâni în ţările europene.
Textul a fost blocat de peste trei ani din cauza lipsei consensului între statele membre.
Acesta prevede creşterea duratei minime a concediului de maternitate la 20 de săptămâni, cu o remuneraţie de 100% din salariu, şi instaurarea principiului unui concediu de paternitate remunerat.

Prima rectificare bugetară din acest an va avea loc pe 30 iulie.
Premierul Victor Ponta a transmis recent că Liviu Voinea, viitor viceguvernator al Băncii Naţionale, va rămâne în Guvern, în postul de ministru delegat pentru Buget, cel puţin până la sfârşitul lunii iulie, pentru a pregăti rectificarea bugetară.
Şeful Guvernului i-a cerut ministrului Sănătăţii să insiste pentru ca domeniul său să primească mai mulţi bani la rectificare.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept