Știri 16 iulie 2014

La mănăstirea Dervent vor avea loc vineri o serie de evenimente dedicate împlinirii a trei ani de la trecerea la cele veșnice a părintelui Arsenie Papacioc.
Astfel, de la ora 17.00 este programat vernisajul expoziției Taberei Internaţionale de Creaţie „Dunărea şi Dobrogea creştină”.
Tabăra a debutat în data de 7 iulie și reunește artiști plastici din România, Bulgaria, Turcia, Spania și Egipt.
Al doilea eveniment constă în lansarea volumului „Am înțeles rostul meu. Părintele Arsenie în dosarele Securității”.
Pentru ilustrarea vieții marelui duhovnic va fi organizată o expoziție de fotografie și documente din arhiva CNSAS, intitulată: „Iubirea cu fapta: Părintele Arsenie Papacioc”.
La manifestările culturale, alături de IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va participa preşedintele executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, Radu Preda.
Sâmbătă, de la ora 8.00, Ierarhul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Dumbrăveni, al cărui ocrotitor spiritual este Sf. Emilian de la Durostorum, serbat de Biserica Ortodoxă pe 18 iulie.

Moaștele Sfântului Andrei Șaguna vor fi aduse la Techirghiol.
Sâmbătă, la ora 15.30, IPS Teodosie va aduce, spre închinare la Biserica „Sf. Ilie” din Techirghiol moaștele Sfântului Andrei Șaguna.
Acestea sunt dăruite de către Mitropolitul Ardealului, Laurențiu Streza, și vor rămâne definitiv la biserica din Techirghiol.
La ora 17.00, Arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba Vecerniei la Mănăstirea „Sfântul Ilie” din apropierea cetății Histria.

Restricțiile de trafic din stațiunea Mamaia au fost ridicate.
Construcția pasarelei „Val Retro“ s-a încheiat.
Traficul rutier a fost reluat, ieri după-amiază, în dreptul hotelului Rex, unde constructorii pasarelei „Val Retro“ au montat ultimele două piese.

Consumul exagerat de antibiotice produce grave dezechilibre în organism.
În cazul copiilor care primesc doze mari de medicamente în copilărie, medicii vorbesc despre rezistenţa la antibiotice. Aceasta este periculoasă atunci când, în cazul unei afecţiuni grave, tratamentul cu antibiotice nu mai are efect, iar organismul nu poate lupta singur.
Potrivit medicilor, acestea tratează doar infecţiile bacteriene, nu şi pe cele virale.
Totodată, antibioticele distrug laolaltă şi bacteriile dăunătoare, dar şi pe cele care formează flora intestinală, cea care menţine echilibrul organismului.

Un test de sânge capabil să anticipeze debutul bolii Alzheimer ar putea fi disponibil în doi ani.
Un astfel de test este posibil ca urmare a identificării de către specialiști a 10 proteine din sânge prezente la 87% dintre pacienții care dezvoltă boala în decurs de un an.
Până în prezent nu au fost identificate tratamente care pot opri sau inversa evoluția bolii Alzheimer.
Aceasta începe să afecteze creierul cu mulți ani înainte ca pacienții să fie diagnosticați cu această boală.

Românii vor ca viitorul președinte să fie de religie ortodoxă.
Potrivit unui sondaj, 43,7% dintre ei consideră că este important acest lucru.
De asemenea, 87% dintre români vor drept președinte un om politic cu experiență și 65,3% consideră important ca viitorul președinte să fie de naționalitate română.
Totodată, 65,2% ar opta pentru o persoană care să fie cât mai independentă de clasa politică.

Peste jumătate din service-urile auto din România funcţionează ilegal.
Acestea atrag clienţii prin preţuri mici, însă oferă servicii de proastă calitate, astfel că pun în pericol viaţa tuturor participanţilor la trafic.
În România funcţionează cu acte în regulă 9.500 service-uri auto, iar alte peste 10.000 de unităţi oferă servicii în mod ilegal, fără autorizaţii sau licenţe.
Şoferii care apelează la service-uri ilegale se expun la riscuri foarte mari și în plus, nu primesc garanţii sau factură la finalul lucrării.

Biserica Anglicană acceptă femeile pentru funcția de episcop.
Liderii bisericii au votat o moţiune ce va permite acest lucru.
Instituţia religioasă a acceptat femeile în rândul preoţimii încă din 1992, dar acestora le era interzis să preia funcţii mai înalte.
Potrivit BBC, măsura trebuie aprobată şi de Regina Elisabeta a II-a, înainte să intre în vigoare.

Evaziunea fiscală este în creştere de la an la an.
Consiliul Fiscal estimează că anul trecut, sustragerea de la plata impozitelor și a taxelor a atins 16% din Produsul Intern Brut – nivel care afectează siguranţa naţională.
Dintre cele 72 de miliarde de lei evaziune la TVA, aproape 10 miliarde se regăsesc la alimente.
Președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, atrage atenția că ar trebui încheiată o înțelegere pe combaterea evaziunii, iar restructurarea ANAF este obligatorie.

În România incidenţa melanomului s-a dublat în ultimii 25 de ani.
Autorităţile în domeniu au lansat, în acest sens, o nouă campanie de informare şi educare a publicului tânăr cu privire la riscurile melanomului şi la abordarea unui comportament preventiv.
Melanomul este cea mai agresivă formă de cancer cutanat, dar şi cel mai uşor de depistat şi cu şanse mari de vindecare.
Acesta se dezvoltă 33% în cazul aluniţelor şi în cazul a 67% din tegumentele fără leziuni.
Medicii dermatologi susţin că, dacă este diagnosticat precoce şi tratat corect, melanomul malign poate fi vindecat în 98% din cazuri.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept