Știri 10 iulie 2014

Biserica Ortodoxă va sărbători sâmbătă cinstirea Sfintei Icoane Prodromița de la Muntele Athos.
Cu acest prilej, Mănăstirea Prodromița din localitatea Hârșova își va sărbători hramul.
Astfel, mâine, de la orele 18, va fi oficiată slujba de priveghere, urmată de Taina Sfântului Maslu.
Sâmbătă, de la ora 7, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va târnosi paraclisul mănăstirii, apoi va săvârși Sfânta Liturghie Arhierească.
Duminică, Ierarhul nostru va oficia Sfânta Liturghie de la ora 9, la Catedrala Arhiepiscopală Sfinții Apostoli Petru și Pavel.

Ateii din România sunt tineri, educați, puțini și intoleranți.
Așa arată rezultatele primei cercetări sociale cantitative a ateilor din România.
Astfel, ei sunt mai intoleranți decât majoritatea românilor față de aproape toate grupurile sociale în legătură cu care au fost chestionați: rromi, sectanți, maghiari, musulmani, evrei și săraci.
Singura excepție în acest șir de intoleranță o reprezintă homosexualii, față de care ateii manifestă mai multă toleranță decât media națională.
Ateii sunt mai puțini în Moldova și în număr mai mare în Muntenia.
Mai mult de jumătate dintre aceștia locuiesc în București sau în alte orașe mari și foarte mari.

Plajele din Constanţa sunt în pericol de dispariţie.
Autorităţile locale şi Ministerul Mediului au demarat mai multe proiecte ample care să oprească înaintarea apei către uscat şi să extindă plaja turistică.
Valoarea totală a proiectelor este de peste 625 de milioane de lei şi vizează zonele Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud şi Eforie Nord, pe o lungime de peste 7,3 kilometri.
Lucrările au început, de câteva săptămâni, pe coasta de nord a Constanţei.

Elevii care au obţinut media zece la examenul de evaluare naţională sau la bacalaureat vor fi premiaţi cu câte 2.000 de lei, respectiv cu câte 3.000 de lei.
O hotărâre în acest sens a fost adoptată în ședința de ieri a Guvernului.
Premiile vor fi acordate, conform datelor oficiale, pentru 104 elevi cu media zece la bacalaureat şi 225 de elevi cu media zece la evaluarea naţională.

Spitalul Județean Constanța va primi bani pentru programul de infarct.
Oficiali ai Ministerului Sănătății au confirmat că și județul nostru își va deschide centrul de cardiologie intervențională.
Acest lucru presupune sprijin financiar și de la București, nu doar de la autoritățile locale, așa cum s-a întâmplat până acum, fapt ce limita numărul intervențiilor.

Creditele „Prima Casă“ pot fi monitorizate online.
De ieri, persoanele care au solicitat garanţii Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, pentru credite prin programul „Prima Casă“ pot urmări stadiul aprobării garantării pe pagina de internet a Fondului.
La începutul lunii trecute, Fondul de Garantare raporta că ritmul de depunere a solicitărilor pentru „Prima Casă“ a crescut la circa 140 pe zi.

Cititul și somnul joacă un rol esențial în păstrarea facultăților mentale.
Așa arată un studiu realizat de specialiștii spanioli, care a vizat persoane de peste 65 de ani.
Potrivit studiului, persoanele care dorm între șase și opt ore pe noapte riscă de două ori mai puțin să sufere de tulburări cognitive față de cei care dorm mai puțin sau mai mult.
Același lucru s-a constatat în cazul persoanelor în vârstă care practică o activitate mentală stimulatoare, îndeosebi cititul.

Rolul educativ al media s-a diminuat mult în prezent.
Afirmația aparține cancelarului Institutului Franţei, Gabriel de Broglie, care mai spune că presa a ajuns să acuze persoane chiar în absenţa unei proceduri judiciare.
Potrivit oficialului francez, în prezent, televiziunea se bazează pe improvizaţie, este “o televiziune de talk-show” şi nu una de creaţie.
Gabriel de Broglie şi-a dedicat 18 ani din carieră audiovizualului francez și este membru de onoare al Academiei Române din anul 2007.

Profesorii care predau în zone defavorizate ar trebui să primească bani mai mulţi.
Așa relevă concluziile unui studiu efectuat de către UNICEF și Institutul de Științe ale Educației, în cadrul campaniei “Hai la școală!”.
O altă cerință a studiului este că școlile gimnaziale ar trebui să continue cu clasele învățământului obligatoriu, respectiv clasele a IX-a și a X-a, deoarece în mediul rural aceste clase nu mai sunt frecventate.
Studiul a fost derulat în 250 de școli frecventate de copii vulnerabili și a scos în evidență anumite necesități bugetare ale unităților de învățământ.

Elveția a interzis importul de carne de porc din România.
Importurile din Bulgaria și România sunt vizate, precum și cele din anumite regiuni din Croația și Letonia, unde au fost depistate de curând cazuri de febră porcină africană.
Din anul 2007, această maladie porcină, endemică în unele regiuni din Africa subsahariană, și-a făcut apariția în Peninsula Balcanică și s-a răspândit până aproape de Rusia.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept