Știri 2 iulie 2014

Biserica Ortodoxă Română cinsteşte astăzi pe binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt.
Ştefan al III-lea, supranumit Ştefan cel Mare a fost domnul Moldovei între anii 1457 şi 1504.
El a rămas în memoria poporului nostru cu apelativul cel Mare datorită calităţilor sale umane, de om politic, de strateg şi de diplomat.
Totodată, acţiunile sale fără precedent pentru apărarea integrităţii ţării şi a creştinismului, dar şi iniţiativele pentru dezvoltarea culturii au produs admiraţie din partea unor iluştri contemporani.
Papa Sixtus al 4-lea l-a numit “Athleta Christi”, adică atletul lui Hristos, iar medicul veneţian Matteo Muriano îl aprecia ca un om foarte înţelept, îndurător, drept, darnic şi iubit mult de supuşii săi.
Pentru cele 44 de ctitorii de biserici şi mânăstiri dar şi pentru calităţile şi faptele sale, Biserica Ortodoxă Română a hotărât în anul 1992 trecerea sa în rândul sfinţilor, cu data de sărbătorire la 2 iulie, ziua mutării sale către Domnul.
Mormântul sfântului domnitor se află în biserica ctitoriei sale de la Mânăstirea Putna.

Arheologii constănțeni au descoperit ziduri ale unui edificiu de acum 1.500 de ani.
Acestea au fost găsite pe strada Arhiepiscopiei în urma lucrărilor de reabilitare a zonei peninsulare.
Specialiștii spun că edificiul ar face parte din băile publice ale cetăţii Tomis din perioada romană sau romană-bizantină.
Acesta era dotat cu sistem de încălzire pe sub pardoseală, iar pereţii erau placaţi cu marmură.
Lucrările în zona peninsulară vor continua şi în perioada următoare, când va fi săpată strada 22 Decembrie 1989.

Absolvenții care au picat examenul de Bacalaureat ar putea participa la o sesiune specială de Bac.
O Ordonanță de Urgență care modifică Legea Educației, publicată în „Monitorul Oficial“, lasă posibilitatea organizării unei sesiuni de Bac speciale în perioada februarie-martie, prin ordin de ministru.
Același act normativ reglementează plata meditațiilor de către stat pentru candidații care nu au promovat Bacalaureatul sau nu s-au prezentat la examen.
Potrivit statisticilor Ministerului Educaţiei, în intervalul 2010 – 2013, circa 209.000 de candidaţi nu au promovat Bacalaureatul.

Autobuzele spre Mamaia ies pe traseu de vineri.
Astfel, liniile 102, 5-40 și 2-43 vor circula în intervalul orar 6 – 22.
Pentru aceste linii, biletele costă 1,5 lei și se găsesc și la conducătorul auto.
Tot de vineri, RATC va introduce și autobuzele etajate ”Mamaia Estival”, iar prețul unui bilet de călătorie este de 4 lei.
Programul de transport al autobuzelor etajate este între 10.00 și 22.00.
Punctul de plecare va fi Gara Constanța, în timp ce întoarcerea se va face la hotel Caraiman, din stațiunea Mamaia.

Universităţile pot organiza, din toamnă, învăţământ postliceal.
Potrivit unei ordonanțe, condiţia este ca această formă de pregătire să se facă doar pe baza finanţării integrale a solicitanţilor.
Admiterea în învăţământul postliceal se face pe baza certificatului de absolvire a liceului și nu este necesară diploma de Bacalaureat.

Rusia a interzis importul de bovine și carne de vită din România.
Autorităţile de la Moscova invocă “encefalopatie spongiformă la bovine”, cunoscută şi ca „boala vacii nebune”.
Potrivit unui comunicat oficial, interdicţia vizeazã de asemenea proteinele procesate de origine animală, alimentele destinate animalelor şi care conţin astfel de proteine, dar şi produsele făcute din resturi provenind din procesarea cărnii de vită.
Conform agenţiei de presă Itar-Tass, o epidemie de encefalopatie spongiformă bovină în România, cunoscută şi sub denumirea de “boala vacii nebune”, ar fi fost consemnată de Biroul Internaţional pentru Epizootii.

Legea care reglementează acordarea tichetelor de vacanță a fost promulgată de președintele Traian Băsescu.
Bugetarii care vor primi tichete de vacanță le vor putea folosi doar pentru achiziționarea de servicii turistice pe teritoriul țării noastre.
Angajatorul este obligat sa includă voucherele de vacanță în pachetul salarial.
Valoarea acestora este de maxim 5.100 de lei, iar tichetele vor fi nominale.

Taxa de pod de la Fetești rămâne în vigoare doar la orele de vârf.
Astfel, autoturismele vor putea să treacă fără a plăti taxa de pod de la Fetești pe sensul spre litoral de vineri seara, ora 18, până sâmbătă.
Se va considera ca este oră de vârf și pe sensul spre Bucureşti, de duminică, ora 06, pana luni la prânz.
Taxa va fi menţinută în restul săptămânii, când şoferii vor achita 13 lei la trecerea podului.
Compania de Drumuri si Poduri intenționează să instaleze în viitor un sistem automat de plată a taxelor, pentru a evita aglomeraţia.

Legea cu privire la creşele săptămânale şi cea care prevede o zi liberă pentru îngrijirea copilului au fost promulgate.
Astfel, creşele cu program săptămânal se pot înfiinţa şi funcţiona doar în situaţii “excepţionale”, în sistem public ori privat.
De asemenea, de acordarea unei zile lucrătoare libere pe an, pentru îngrijirea copilului, vor beneficia şi familiile cu doi copii.
În cazul celor cu trei sau mai mulţi copii se vor acorda două zile libere pe an, consecutive sau separate, la latitudinea angajatorului.

Cetatea Făgăraş este al doilea cel mai frumos castel din lume.
Așa arată un clasament realizat de Hopper, un site dedicat planificării călătoriilor şi prezentat de publicaţia Huffington Post.
Devansată de Castelul Neuschwanstein din Germania, Cetatea Făgăraş, “reprezintă una dintre cele mai mari şi mai bine conservate cetăţi feudale din Europa de Est”.
De asemenea, în clasamentul realizat de Hopper, pe locul al treilea se află Castelul Durham din Regatul Unit, edificiu inclus în lista patrimoniului mondial UNESCO.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept