Știri 17 iunie 2014

Un volum despre mănăstirile din Muntenia și Dobrogea va fi lansat la Bucureşti.
Cartea se numește „La curţile Duhului. Vetre mănăstireşti din Muntenia şi Dobrogea” și aparține scriitorului Răzvan Bucuroiu.
Volumul va fi prezentat de scriitorul Varujan Vosganian, teologul Radu Preda şi publicistul Sorin Preda, astăzi la librăria Sophia.
Cartea aduce în prim-plan Dobrogea, pământ apostolic, unde a ajuns pentru prima dată cuvântul Evangheliei lui Hristos, propovăduit de Sfântul Andrei, Cel Întâi Chemat dintre cei 12 apostoli.

O linie de cale ferată de mare viteză va fi construită între oraşele Varna şi Bucureşti.
Anunțul a fost făcut de Compania de infrastructură feroviară din Bulgaria.
Costul pentru proiectul de cale ferată Ruse – Varna este estimat la 460 de milioane de euro.
Planul pentru calea ferată Ruse – Varna face parte dintr-o idee mai amplă pentru o cale ferată Bucureşti – Giurgiu – Ruse – Varna.
Dacă proiectul trenului de mare viteză este implementat, ar permite efectuarea unei călătorii între Varna şi Bucureşti în trei ore.

O banană modificată genetic va fi testată clinic în SUA.
Creată de specialiştii Universităţii din Queensland, Australia, această banană modificată genetic prezintă o concentraţie de beta şi alfa-caroten, transformate în vitamina A, superioară celei conţinute de bananele africane.
Vor fi realizate mai multe teste clinice pe parcursul a şase săptămâni, pentru a măsura nivelul de vitamina A la pacienţii voluntari.
Plantaţiile s-ar putea extinde în Rwanda, Republica Democratică Congo, Kenya şi Tanzania.

Norvegia va interzice cerşetoria.
Actul normativ prevede autorizarea primăriilor să interzică cerşitul în spațiile publice din această vară.
Măsura ar urma să penalizeze în special rromii.
Cerşetoria, acolo unde va fi interzisă, este pasibilă de o amendă sau o pedeapsă de până la trei luni de închisoare.
Potrivit autorităților, Oslo se confruntă cu acelaşi număr de furturi din buzunare ca și Berlinul, la o populaţie de şapte ori mai mică.

Reducerea CAS-ului cu 5% de la 1 octombrie nu va crea probleme în bugetul statului.
Declarația aparține secretarului de stat din Ministerul de Finanţe, Gheorghe Gherghina.
Oficialul spune că banii proveniți din taxa pe stâlp vor compensa gaura în buget lăsată de reducerea contribuțiilor sociale la angajator.
Măsura reducerii CAS nu are acordul FMI, ci este asumată de guvern.

Fenomenul obezității a luat amploare.
Potrivit specialiștilor, obezitatea în rândul bărbaților din țările dezvoltate ar putea fi legată de expunerea la substanțe care conțin estrogen, hormonul sexual feminin, substanțe care sunt mai des întâlnite în societățile bogate, cum ar fi produse din soia și materiale plastice.
În Statele Unite, Europa și Australia, ratele de obezitate între bărbați și femei sunt mai apropiate, în timp ce în unele țări occidentale, numărul bărbaților obezi este mai mare decât cel al femeilor obeze.
Această cercetare sugerează că este vorba nu atât de o problemă de dietă și de aport caloric ci, mai degrabă, de o epidemie de obezitate.

România nu va avea probleme cu alimentarea cu gaze.
Potrivit unui comunicat al Departamentului pentru Energie, țara noastră deține o cantitate suficientă de gaze înmagazinate, o capacitate adecvată de extracţie, iar la ora actuală, producţia internă depăşeşte consumul.
Cu toate acestea, Departamentul pentru Energie a elaborat un plan de măsuri pe care-l va implementa în cazul în care situaţia de conflict dintre Rusia şi Ucraina se va prelungi.
Aproximativ 15% din gazele naturale consumate de Uniunea Europeană tranzitează Ucraina.

Nicio persoană fizică nu mai poate angaja zilieri.
Așa prevede noua lege care intră în vigoare de astăzi.
Astfel, cei ce vor să îşi construiască o casă fără să apeleze la o firmă de construcţii sau să recolteze culturile cu ajutorul zilierilor va risca amenzi foarte mari.
Potrivit noii legi a zilierilor, persoanele juridice trebuie să cumpere un nou model de Registru de evidenţă al zilierilor, document ce trebuie trimis lunar către inspecţia muncii.

Un român moare de cancer pulmonar la fiecare 16 minute.
De asemenea, aproximativ 10.000 de cazuri noi sunt înregistrate în fiecare an.
Mulţi dintre românii care suferă de cancer la plămâni află de existenta bolii în stadiul 4, foarte avansat, când şansele de supravieţuire sunt minime.
Specialiștii afirmă că țigarile sunt pline de substanţe cancerigene, dar dispun si de capacitatea de a „dezarma” sistemul natural de protecţia a sistemului pulmonar.

Salariaţii români plătesc mai mult pe taxe decât pe mâncare.
Potrivit unei analize, un salariat a plătit anul trecut statului impozite, contribuţii și taxe în valoare de 3.000 de lei, iar pentru alimente, 2.580 de lei.
Impozitele, contribuţiile și taxele s-au mărit ca pondere în cheltuielile totale ale salariaţilor, în anii de criză, de la 24,5% în 2008, la 25,5% în 2012 și 26% în 2013.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept