Știri 4 iunie 2014

Biserica Ortodoxă cinsteşte astăzi pe cei 4 sfinţi martiri de la Niculiţel: Zotic , Atal, Camasie şi Filip.
Aceştia au făcut parte dintr-un grup de 36 de martiri, care au pătimit în secolul al 4-lea, într-o zi de 4 iunie, în cetatea Noviodunum din nordul Dobrogei, astăzi oraşul Isaccea din judeţul Tulcea.
După martiraj, moaştele celor 4 sfinţi au fost depuse în cripta unei basilici de dimensiuni impunătoare de pe teritoriul localităţii Niculiţel de astăzi, iar pe peretele de lângă intrare, a fost inscripţionat textul Martirii lui Hristos, şi numelor lor, în ordinea în care sunt cinstiţi astăzi.
În aceeaşi criptă s-au găsit şi osemintele altor 2 bărbaţi, probabil martirizaţi mai înainte, prin secolul al 3-lea.
În anul 1971, cripta martirilor a fost descoperită cu ocazia unor surpări de teren datorate unor ploi abundente.
Doi ani mai târziu, moaştele celor 4 sfinţi au fost depuse în biserica mare a mânăstirii Cocoş din apropierea Niculiţelului, unde se cinstesc şi astăzi.

Constănțenii sunt invitați la o nouă conferință.
Tema o constituie “Evaluarea Şcolară” și va fi susținută de profesorul Ioan Vlăducă.
Evenimentul va avea loc mâine, de la orele 18, la Curtea Brâncovenească.

Acordul pentru donarea de organe nu va mai fi trecut pe cardul național de sănătate.
Anunțul a fost făcut de președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Radu Țibichi.
Acesta a mai spus că s-a luat această hotărâre pentru a nu fi denaturat scopul cardului național, și anume acela de a dovedi calitatea de asigurat.
Potrivit președintelui CNAS, primele 7.000 de carduri au ajuns deja la casele județene și vor fi donate pacienților cu insuficiență renală cronică.

Părinţii vor avea o zi liberă in fiecare an pentru a-si duce copilul la doctor, indiferent ca lucrează la stat ori la privat.
Angajatorul va fi obligat să acorde această zi liberă, dar nu va fi obligat să o plătească.
Ziua liberă se acordă la cererea unuia dintre părinți.
Cu 15 zile înainte să meargă cu copilul la medic, mama sau tatăl celui mic trebuie să depună o cerere către angajator. Ulterior, va aduce la instituția la care lucrează o adeverință medicală, prin care să demonstreze controlul medical efectuat.

Românii vor plăti o taxă pentru a intra pe site-urile pentru adulţi.
Senatul a adoptat tacit proiectul ce prevede introducerea accizelor fixe pentru fiecare obiect sau publicație pentru adulţi.
De asemenea, operatorii economici care prestează activități specifice domeniului, vor fi nevoiți să achite o taxa anuală de licență.
Prin această inițiativă legislativă, se instituie măsuri de reglementare și control al activităților cu caracter pornografic ș.
Scopul acestor prevederi este protejarea minorilor, pudorii și moralității publice.

Angajaţii de la stat vor primi vouchere de vacanţă.
Legea a fost adoptată ieri, de Camera Deputaţilor.
Astfel, instituţiile publice, regiile autonome, societăţile şi companiile naţionale pot acorda angajaţilor vouchere de vacanţă în valoare de maximum şase salarii brute minime pe economie.
Voucherele vor fi scutite de plata contribuţiilor sociale, vor fi deductibile de la plata impozitului pe profit, dar vor fi impozitate pe venit.

Legea Roșia Montană a fost respinsă definitiv de Parlament.
Ministrul Mediului, Attila Korodi le-a mulțumit parlamentarilor pentru votul dat și a spus că instituția pe care o conduce știe ce are de făcut pentru a ajuta România să ia cele mai bune decizii.
Majoritatea deputaților au fost de parere ca acest lucru este si o consecință a eforturilor făcute de societatea civilă în stradă.

Creşele cu program săptămânal se pot înfiinţa și funcţiona doar în situaţii “excepţionale”.
Plenul Senatului a adoptat, ieri, o iniţiativa legislativa în acest sens.
Iniţiatorii legii susţin ca unii copii din astfel de creşe nu sunt deloc vizitaţi de părinţi, ceea ce reprezintă o forma de abandon mascat.
Senatul este Cameră decizională pentru acest proiect legislativ.

FMI cere masuri compensatorii pentru a umple golul pe care îl va face reducerea CAS in buget.
Aceasta ar însemna un minus la bugetul statului de 2,6 miliarde de lei, pentru 6 luni, adică de la 1 iulie până în decembrie.
Ministrul Finanțelor Ioana Petrescu susține că executivul a găsit 1 miliard 400 de milioane de lei pentru a acoperi acest gol din banii adunați de stat prin “taxa pe stâlp”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept