Știri 3 iunie 2014

Biserica Ortodoxă Română va cinsti mâine pe cei 4 sfinţi martiri de la Niculiţel: Zotic, Atal, Camasie şi Filip.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia de la ora 8, sf. liturghie la biserica cu hramul celor 4 sfinți martiri din cartierul constănțean Faleză Nord.

Viteza maximă permisă în staţiunea Mamaia a fost redusă de astăzi la 50 de km/h.
Totodată, la intrarea în staţiune, la fostele bariere de taxare din zona Perla, va fi interzisă virarea la stânga.
Restricţiile au rolul de a fluidiza traficul.
În primele zile, poliţiştii locali îi vor ajuta pe şoferi să se familiarizeze cu regulile de circulaţie, pentru ca mai apoi să-i amendeze pe cei care nu ţin cont de ele.

Constanţa ocupă ultimul loc în România în topul adopţiilor.
Din cei peste 61 de mii de copii din sistemul de protecţie specială, numai 7.000 au fost declaraţi adoptabili în ultimii trei ani.
Însă doar 2.000 au fost încredinţaţi unor familii atestate să adopte.
În 2012, au fost 2.020 de copii pentru care s-a stabilit că adopţia este măsura definitivă, cei mai mulţi în judeţul Dâmboviţa, 148 de copii şi cei mai puţini în Constanţa, 10 copii.

România a înregistrat, în acest an, cea mai mare creștere a prețului benzinei la nivel mondial.
Această situație a survenit ca urmare a introducerii taxei suplimentare de 7 eurocenți pe litrul de carburant și a schimbării bazei de calcul a accizei.
Publicația Bloomberg a luat în calcul 61 de țări și le-a comparat în funcție de raporturile dintre prețurile la benzină și veniturile populației.
Astfel, țara noastră a consemnat cel mai mare avans din toate cele 61 de state analizate și a urcat nouă poziții în clasamentul țărilor cu cel mai scump carburant, până pe locul 24.
Mai mult, un român cheltuie 28 la sută din venitul mediu zilnic, estimat la 26 de dolari, pentru a-și cumpăra un galon de benzină.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor va schimba, de sâmbătă, numărul de telefon destinat consumatorilor.
Preşedintele ANPC, Marius Dunca a declarat, că, numărul destinat consumatorilor va fi 021.9414 şi „pentru o perioadă“ va putea fi apelat gratuit.
Motivul schimbării numărului este că, până acum, ANPC folosea un număr împreună cu o asociaţie pentru protecţia consumatorilor.

De anul viitor, medicamentele pentru pacienţii care au HIV/SIDA vor fi cumpărate în sistem centralizat.
În ultima vreme, mai multe spitale din țară au rămas fără tratament pentru acești pacienți.
Astfel, de cumpărarea medicamentelor se va ocupa Casa Națională de Sănătate și nu spitalele, cum se întâmplă acum, iar tratamentele vor fi distribuite în județe în funcție de necesar.

Mezelurile conțin soia în proporții mari.
O anchetă a jurnaliștilor a descoperit în mai multe magazine produse din carne cu un conţinut de peste jumătate soia şi proteine vegetale, deşi pe etichete nu erau trecute ca ingrediente.
Soia este un alergen care poate fi fatal pentru o persoană intolerantă la acest ingredient.
În urma anchetei, autorităţile române au intrat în alertă şi au dispus controale în toată ţara.
Comercianţii care falsifică mezelurile cu soia sunt sancţionaţi cu amenzi de până la 10 mii de lei. Iar marfa este retrasă de la raft.

România este țara care atrage cele mai puţine fonduri europene.
Comisia Europeană avertizează asupra corupției la achizițiile publice și spun că scăderea veniturilor populației reprezintă o problemă pentru economie.
În documentul elaborat de oficialii de la Bruxelles se arătă că România a reușit să se folosească de aproxiamtiv 35% din fondurile europene puse la dispoziție.
Chiar și așa, rata de absorbție rămâne una dintre cele mai scăzute din blocul comunitar, iar experții europeni dau vina pe slaba coordonare” intre institutiile romanesti implicate in gestionarea banilor europeni.

Google vrea să aducă Internet şi în regiunile izolate.
Compania americană intenţionează să investească peste 1 miliard de dolari într-o flotă de sateliţi pentru a extinde accesul la internet în zonele izolate ale lumii, iar proiectul va începe cu 180 de sateliţi de dimensiuni mici.
Google speră să depăşească astfel dificultăţile financiare şi tehnice care au împiedicat în trecut punerea în aplicare a unor obiective similare.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept