Ştiri 13 aprilie 2011

Mâine la Constanţa, va avea loc lansarea filmului “Demascarea”.
La eveniment vor participa regizorul Nicolae Mărgineanu, domnul George Cuşa şi preşedintele Fundaţiei Arsenie Boca, Cristian Filip.
Detalii despre acest film ne oferă regizorul Nicolae Margineanu.

Evenimentul se va desfăşura de la ora 17, la sediul Curţii Brâncoveneşti iar intrarea va fi liberă.

Zilele acestea se desfăşoară la Constanţa Gala filmului ortodox.
Astfel, astăzi, de la ora 18, va putea fi vizionată pelicula rusească „Preotul”, iar mâine, de la aceeaşi oră, va fi proiectat filmul „In Memoriam părintele Ilie Cleopa”.
Proiecţiile de film vor avea loc la Sala Mare din Palatul Arhiepiscopal.
Evenimentul este organizat de ASCOR Constanţa, iar intrarea este liberă.
Detalii ne oferă preşedintele ASCOR Constanţa, Alexandru Irimia.

Mâine va debuta la Constanţa un congres internaţional de istorie a presei.
Tema acestei reuniuni ştiinţifice este „Presa română interbelică – între mitologizare şi recuperare critică”.
Începând de vineri, peste 100 de specialişti din România, Republica Moldova, Serbia, Olanda şi Israel vor participa, la lucrările Congresului.
Evenimentul este organizat de Asociaţia Română de Istorie a Presei şi Universitatea Ovidius, în parteneriat cu Academia Oamenilor de Ştiinţă – Filiala Constanţa.

Vineri va avea loc la Constanţa o manifestare cultural-artistică cu ocazia sărbătorilor Pascale.
Astfel, de la ora 13.00, Muzeul de Artă va găzdui evenimentul intitulat „În aşteptarea mieilor!”, la iniţiativa Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sf. Dionisie Exiguul”, Constanţa.
Protagoniştii evenimentului artistic vor fi: soliştii vocali Alexandru Badea, Marius Brutaru şi Veronica Ciornea care vor interpreta piese ca „Iubite-voi, Doamne” , ,,Aiudul’’, şi ,,Colindul celui departe de ţară’’, elevii care vor recita poeme din lirica poeţilor-închisorii şi trupa de teatru a seminarului care va pune în scenă „Minunile Sfântului Apostol Andrei”.
În încheiere, membrii corului conduşi de dirijorul Sandu Ionuţ vor intona rugăciunea ,,Tatăl nostru’’.

Elevii constănţeni au obţinut noi premii la NASA.
Pentru al optulea an consecutiv, colegiul Mircea cel Bătrân a obţinut cele mai multe premii dintre şcolile participante.
Este vorba despre 9 premii şi menţiuni obţinute la un concurs ce a avut ca scop realizarea proiectului unor aşezări umane amplasate pe staţii orbitale extraterestre.
Ca noutate, la această ediţie a concursului au participat şi două echipe de gimnaziu care au reuşit să câştige locul II.
La competiţie au mai participat elevi din 14 ţări, printre care Australia, Bulgaria, Canada, China, Japonia, Statele Unite, Turcia şi Ucraina.

România va avea un sistem integrat de management al deşeurilor, până în anul 2015.
Potrivit ministrului Mediului, legea instituie obligaţia de a trata deşeurile într-o manieră care să nu aibă efecte negative asupra mediului şi a sănătăţii populaţiei, prin încurajarea punerii în aplicare a ierarhiei deşeurilor şi reducerea consumului de resurse.
El a precizat, totodată, că există contracte încheiate, dar că responsabilitatea implementării sistemului stă exclusiv la autorităţile locale.

România şi Bulgaria sunt pregătite pentru aderarea la spaţiul Schengen.
Aşa arată proiectul raportului elaborat de eurodeputatul Carlos Coelho cu privire la extinderea spaţiului Schengen.
Votul în plen al documentului va avea loc în sesiunea de la Strasbourg din luna iunie.
Totodată, eurodeputatul român, Ioan Enciu, a declarat că este important să nu se facă nicio conexiune între procesul de evaluare Schengen şi alte dosare, precum Mecanismul de Cooperare şi Verificare.

Comisia juridică a Senatului a aprobat o propunere legislativă prin care statul român despăgubeşte condamnaţii regimului comunist cu 300 euro/zi de detenţie.
Iniţiativa prevede că orice persoană care a suferit condamnări cu caracter politic în perioada martie 1945 – decembrie 1989 este îndreptăţită la compensaţii băneşti din partea statului român.
Totodată, proiectul stabileşte un plafon maxim al acestor compensaţii, care nu pot depăşi 400.000 euro.
Legea urmează să fie dezbătută şi votată de plenul Senatului, care este prima Cameră sesizată.

Papa îi acuză pe europeni că suferă de amnezie, atunci când vine vorba despre rădăcinile lor creştine.
El a declarat în cadrul unei dezbateri că problema “rădăcinilor” Europei se află din nou, în dezbateri politice în majoritatea ţărilor europene, care încearcă să redefinească secularismul într-un moment în care cetăţenii musulmani cer drepturi egale, iar alte grupuri sociale se “preocupă de afirmarea comportamentului islamic, cum ar fi purtarea vălului în spaţiul public”.
Totodată, Papa, care va călători în Croaţia, a cerut ţării balcanice, în majoritate catolică, să “nu se teamă să-şi revendice cu determinare propria istorie şi propria identitate religioasă şi culturală”.

Biserica Ortodoxă Rusă îndeamnă la renunţarea la anonimat pe Internet.
Şeful Departamentului Sinodal pentru relaţii între Biserică şi Societate spune că oamenii, în mod normal, nu acceptă anonimatul, în viaţa reală şi că societatea a ajuns să îşi stabilească astfel de norme “în urma unor încercări şi erori, formându-şi o anumită structură şi anumite norme de comportament”.
De asemenea, el este de părere că acest lucru reprezintă o problemă gravă în ceea ce priveşte credibilitatea.

Dumitru Prunariu a fost decorat de preşedintele Rusiei la Kremlin.
Evenimentul a avut loc cu prilejul împlinirii a 50 de ani de la primul zbor al omului în spaţiul cosmic, realizat pe 12 aprilie 1961 de Iuri Gagarin.
Şeful statului rus i-a înmânat lui Dumitru Prunariu medalia pentru “merite în cucerirea spaţiului cosmic”.
Cu această distincţie au fost onoraţi 14 cetăţeni proveniţi din alte state decât Rusia, şi anume din Statele Unite, Japonia, Franţa, Germania, Belgia, Bulgaria, Ungaria şi Slovacia.
Dumitru Prunariu este singurul român care a ajuns în spaţiul cosmic.
El a efectuat zborul în perioada 14-22 mai 1981, la bordul navei cosmice “Soiuz 40” şi al laboratorului spaţial “Saliut-6”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept