Știri 23 mai 2014

Duminică, Biserica Ortodoxă se va afla în duminica a 6-a după Paști sau a Orbului din naștere.
Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia de la ora 9 sf. liturghie la Catedrala Arhiepiscopală Sfinții Apostoli Petru și Pavel.
După slujbă, Ierarhul nostru va rosti un cuvânt de învățătură.

Părintele Gherontie Puiu s-a mutat ieri la Domnul la vârsta de 81 de ani.
Acesta a fost unul dintre cei mai mari duhovnici ai neamului nostru şi ctitor al Mănăstirii Caraiman de la Buşteni.
S-a născut în localitatea Todireşti, lângă Paşcani, în anul 1933.
La 29 iunie 2000, Părintele Patriarh Teoctist a aprobat înfiinţarea Schitului Caraiman cu hramul Înălţarea Sfintei Cruci.
Înmormântarea va avea loc mâine, la mănăstirea pe care acesta a ctitorit-o.

Dumnezeu să-l odihnească!

Biserica Ortodoxă Română recomandă clerului şi credincioşilor să participe la alegerile europarlamentare.
Sfântul Sinod a aprobat ieri în şedinţă de lucru, îndemnul pastoral cu privire la alegerile europarlamentare din 25 mai şi reiterează hotărârea de neutralitate politică în conformitate cu Sfintele Canoane ale Bisericii Ortodoxe Universale.
Aceste canoane interzic arhiereului, preotului, diaconului şi monahului să facă politică partinică, să fie membru al unui partid politic, să participe la campanii electorale, să candideze şi să ocupe funcţii în administraţia publică.
De asemenea, Biserica Ortodoxă Română îndeamnă credincioșii să susţină pe acei candidaţi care fac dovada că pot apăra şi promova valorile creştine, în special familia tradiţională, viaţa şi demnitatea umană.

Ieri a avut loc ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
Aceasta s-a desfășurat la Reşedinţa patriarhală, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.
Membrii Sfântului Sinod au hotărât înscrierea în Calendarul Bisericii Ortodoxe Române a Sfântului Mare Mucenic Efrem cel Nou, canonizat de Patriarhia Ecumenică de Constantinopol, cu ziua de prăznuire la 5 mai.
De asemenea, la propunerea Înaltpreasfinţitului Părinte Petru, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, Sfântul Sinod a ales pe Preacuviosul Părinte Arhimandrit Antonie Telembici în postul vacant de episcop vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului cu titulatura Antonie de Orhei.

Biserica Catolică din Brazilia s-a pronunţat în favoarea uniunii civile între persoane de acelaşi sex.
Clericul Leonardo Steiner a declarat că aceste persoane au nevoie de o susţinere legală din partea societăţii și că Biserica se află într-o schimbare constantă.
În urmă cu un an, Biserica s-a opus unei hotărâri a justiţiei din Brazilia, cea mai mare ţară catolică din lume, care obliga toţi ofiţerii stării civile să înregistreze uniunile persoanelor de acelaşi sex, în aşteptarea unei legi în Parlament.
În pofida acestor măsuri de integrare, peste 300 de homosexuali, transsexuali şi travestiţi sunt asasinaţi anual în Brazilia.

Consumul de miere va fi promovat în școli și centrele sociale.
Declarația a fost făcută de secretarul de Stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Butănoiu.
Potrivit acestuia, producţia de miere din România a crescut de la an la an, dar alte state europene au producţii cel puţin duble faţă de România.
Țara noastră, este cel mai bun bazin melifer din Europa, datorită numărului mare de specii de plante din flora spontană, cărora li se adaugă şi alte plante melifere.

Patronatele din industria cărnii cer FMI să accepte reducerea TVA la carne.
Unul dintre argumentele prezentate de patronate este legat de evaziunea fiscală, estimată la 450 de milioane de euro.
În plus, industria autohtonă a cărnii ar putea face față concurenței din afară, în condițiile în care în Ungaria TVA la carnea de porc a fost redusă la 5%.
În prezent, un român plăteşte 4,11 euro pentru un kilogram de carne de piept de pui dezosat, faţă de 3,80 de euro, cât plăteşte un polonez.

Alocaţia de stat pentru copii dar și cea de hrană pentru minorii aflaţi în centrele de asistență socială ar putea fi majorate de anul viitor.
Ministrul delegat pentru Dialog Social, Aurelia Cristea a anunțat că o echipă interministerială lucrează în prezent la un astfel de proiect.
Aceasta a declarat că este convinsă că 42 de lei lunar sunt insuficienți pentru creșterea unui copil.
În cazul alocațiilor de hrană pentru copiii din centrele de asistență socială, ministrul a spus că ar trebui să se aplice o indexare cu 33 la sută.

Sclavia modernă trebuie eradicată urgent.
Avertismentul vine din partea Organizației Națiunilor Unite.
Potrivit unui raport, aceasta generează profituri ilegale de circa 150.000 de milioane de dolari la nivel mondial.
Cea mai afectată de sclavia modernă este zona Asia-Pacific, unde numărul victimelor ajunge la 11,7 milioane de persoane iar pe locurile următoare se situează Africa, apoi America Latină și Caraibe.
Specialiştii susţin că 99.000 milioane de dolari sunt generaţi numai din exploatarea sexuală a oamenilor iar restul banilor vin din munca forţată în domenii economice.
Ei mai spun că trebuie luate măsuri urgente, cum ar fi consolidarea protecţiei sociale și îmbunătățirea nivelului de educaţie și de alfabetizare.

Românii mănâncă doar 20% din cantitatea de pește consumată de europeni.
Dacă în 1989 un român consuma peste 8 kilograme de pește, în 2007 s-a ajuns la doar 4 kilograme pe cap de locuitor.
Aproape 150.000 de români mor anual din cauza afecțiunilor cardiovasculare din lipsă de acizi grași și Omega3.
Consumul de pește scade riscul apariției bolilor de acest fel.
În plus, printre beneficiile meselor cu pește se numără stimularea memoriei, îmbunătățirea vederii și prevenirea cancerului.

Fiscul se va extinde controlul în cazul persoanelor cu averi mari.
ANAF va întocmi o listă pentru fiecare județ cu câte 50 de persoane care vor fi verificate.
Fiscul vrea să verifice dacă acestea s-au sustras de la plata impozitelor.
Controalele vor avea loc în perioada 1 iulie-30 septembrie, iar persoanele verificate nu vor fi notificate în privința acestor controale.
Acțiunea nu va viza și Bucureștiul, unde s-au încheiat deja verificările.

Doar 5% dintre români merg la dentist.
Oamenii refuză să se ducă la stomatolog pentru că serviciile medicale sunt prea scumpe.
Statul nu mai decontează aceste servicii de peste un an.
În ţări precum Germania, Belgia, Franţa sau Croaţia, statul suportă între 70 şi 80% din valoarea tratamentelor stomatologice.
Ministerul Sănătăţii a promis că, de la 1 iunie va relua decontările către stomatologi.
Astfel vor exista două tipuri de pachete: unul minim care se adresează pacienţilor neasiguraţi şi unul de bază.

Peste 60 la sută dintre romani nu sunt de acord cu eutanasierea maidanezilor.
Potrivit unui studiu, 28% dintre respondenți susțin această soluţie, însa numai 7% sunt intr-adevăr dispuşi să adopte un câine comunitar.
De asemenea, peste jumătate dintre cei intervievați au spus că nu sunt de acord ca primăria să finanţeze eutanasierea, iar 62% cred că imaginea României va avea de suferit din cauza eutanasierii câinilor fără stăpân.

Tinerii din România iau contact cu viciile la vârste din ce în ce mai fragede.
Potrivit unei statistici realizate de Agenția Națională Antidrog, până la vârsta de 17 ani, trei sferturi dintre fete și băieți au experimentat deja tutunul, alcoolul sau drogurile.
Vârsta medie la care românii au încercat pentru prima oară alcoolul este de 13 ani.
Specialiștii spun că tinerii încep să consume constant alcool, tutun sau stupefiante după un an de la inițiere.
Cei mai mulți dintre adolescenți spun că au încercat să fumeze, să consume alcool sau droguri din curiozitate sau din cauza anturajului.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept