Știri 16 mai 2014

Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va aduce astăzi veșmântul Sfintei Mucenițe Filofteia la biserica Sf. Muceniță FIlofteia din Constanța.
Acesta va fi adus de la ora 18 de la mănăstirea Curtea de Argeș.
După așezarea veșmântului în racla sfințită va fi oficiată Taina Sfântului Maslu.
Mâine, de la ora 7.45, Ierarhul Tomisului va sfinți biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din comuna Independența, slujbă urmată de oficierea Sfintei Liturghii.

O femeie din Sudan a fost condamnată la moarte deoarece s-a căsătorit cu un bărbat creştin.
Pe lângă pedeapsa capitală primită pentru că și-ar fi renegat credinţa, judecătorul a condamnat-o pe femeie și la 100 de lovituri de bici pentru adulter, ca urmare a faptului că legea islamică nu validează mariajul ei cu un creştin.
Femeia a declarat că a fost crescută în spiritul credinţei ortodoxe, religia mamei ei, chiar dacă tatăl său era musulman.
Ambasadele statelor occidentale și activiştii pentru drepturile omului au făcut apel la autorităţile din Sudan să respecte dreptul femeii de a-și alege confesiunea.

Un nou sens giratoriu va fi amenajat în Constanța.
Acesta va fi construit în zona CET-Anda, pe bulevardul Aurel Vlaicu, colţ cu strada Câmpinei, între podul Billa şi Rovas.
Măsura a fost luată pentru ca autovehiculele să poată pătrunde în parcarea unui hipermarket ce urmează a fi construit în curând.

Depresia reprezintă principala cauză de boli şi de handicap în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 10 şi 19 ani.
Concluzia a fost prezentată într-un raport publicat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii despre sănătatea adolescenţilor.
În plus, OMS notează că trei cauze principale de deces ale adolescenţilor pe plan mondial sunt “accidentele de transport, SIDA şi sinuciderile”.
Depresia este pe plan global principala cauză de boală în această clasă de vârstă (10-19 ani), iar sinuciderea este a treia cauză de mortalitate.

Pacienţii neasiguraţi nu vor plăti urgenţele stomatologice.
Potrivit Ministerului Sănătăţii, deşi medicina dentară a primit fonduri prin noul contract – cadru, pacienţii vor plăti pentru serviciile paraclinice.
Astfel, pentru detartraj, tratarea cariilor, extracţii de dinţi sau proteze acrilice, pacienţii vor plăti, în cabinetele stomatologice care au contract cu Casa, aproximativ 600 de lei.
În ceea ce priveşte pacienţii neasiguraţi, dar care prezintă urgenţe medicale, aceştia nu vor mai scoate niciun ban din buzunar, dacă se adresează cabinetelor de stat.

27 de taxe şi tarife parafiscale vor fi eliminate.
De asemenea, potrivit Ministerului Finanţelor, alte 65 de taxe şi tarife parafiscale vor fi reduse prin ordin ministerial.
Printre tarifele eliminate se numără cel pentru eliberarea unui paşaport şi tariful de asistenţă – îndrumare pentru înfiinţare firmă.
În opinia ministrului finanţelor publice, Ioana-Maria Petrescu, măsura va contribui la creşterea predictibilităţii şi crearea unui cadru fiscal-bugetar stimulativ pentru dezvoltarea mediului de afaceri.

Autorităţile pot lua măsuri drastice împotriva centrelor de fier vechi care primesc bunuri furate.
Potrivit noii legislaţii care reglementează activitatea acestor centre, patronii vor primi amenzi cuprinse între 100.000 şi 150.000 de lei dacă mai primesc componente de cale ferată, cabluri sau părţi ale sistemelor de irigaţii.
În cazul în care contravenţiile au fost săvârşite de către operatorul economic de cel puţin două ori, limitele minime şi maxime ale amenzilor se majorează cu 50%.

Obezitatea poate creşte cu o treime riscul de deces provocat de anumite forme de cancer mamar.
Potrivit unui studiu britanic, datele clinice obţinute din testarea unui grup de 80.000 de femei, arată că obezitatea a crescut riscul de a deceda cu peste 30% în cazul a 20.000 de tinere bolnave de cancer estrogen-pozitiv, comparativ cu celelalte participante la studiu.
Tumorile canceroase de acest tip conţin un receptor pentru estrogen, hormonul secretat de ovare, care favorizează dezvoltarea bolii.
Peste 70% dintre cancerele mamare sunt de tip pozitiv pentru receptorii de estrogen.

Jurnaliştii care dezvăluie fapte de corupţie ar putea primi 2% din prejudiciul recuperat.
Așa prevede un proiect inițiat de deputatul Tudor Ciuhodaru.
Potrivit acestuia, demersul presupune crearea unui fond special care să sprijine, prin finanţare directă, jurnalismul de investigaţie și persoanele care au curajul să dezvăluie orice act de corupţie ce prejudiciază bugetul de stat.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept