Știri 13mai 2014

Biserica Rusă propune interzicerea limbajului vulgar și în locurile publice.
Oficialul Patriarhiei Moscovei consideră că vocabularul vulgar ar trebui interzis nu doar în mass-media, cinema și literatură, ci și în locurile publice.
Acesta a declarat că folosirea acestui fel de limbaj în vorbirea de zi cu zi a devenit aproape un lucru obișnuit pentru toate straturile societății, bărbați și femei, tineri și bătrâni.
Pe 5 mai, președintele rus Vladimir Putin a semnat o lege ce prevede măsuri punitive pentru utilizarea unui vocabular obscen la televiziune și radio, cinema, literatură și media.
Este prevăzut ca legea să intre în vigoare la 1 iulie.

Biserica Ortodoxă Rusă și-a exprimat îngrijorarea în privinţa rezultatelor concursului internațional “Eurovision-2014″şi a victoriei reprezentantului Austriei, travestitul Conchita Wurst.
Conducătorul Departamentului Informațional al Patriarhiei Moscovei, Vladimir Legoida, susține că în cultura modernă se face o încercare de a modifica valorile morale și culturale.
Potrivit acestuia, recunoașterea fenomenelor culturale este mai periculoasă decât cea legală, deoarece dreptul stabileşte orientările valorice ale societății.
El a concluzionat că acesta este un alt pas spre abandonarea identității creștine a Europei.
Finala “Eurovision” de la Copenhaga din 10 mai a fost câştigată de concurentul Conchita Wurst, care s-a prezentatpe scenă drept o femeie cu barbă.

Guvernul turc intenționează să transforme biserica Sfânta Sofia din Istanbul într-o moschee, după-amiaza și seara, și în muzeu dimineața.
Conform unui raport, monumentul istoric va avea frescele bizantine care îi acoperă zidurile, puse în umbră, astfel încât să se evite ofensarea Islamului.
Campania de redeschidere a Hagiei Sofia, din nou ca moschee, crește alarmarea în rândul comunităților creștine din Orient.
Patriarhul Constantinopolului Bartolomeu I-a avertizat că toți ceilalți creștini se vor opune.
Totodată, Atena a numit redeschiderea ca moschee, drept o insultă “la adresa sensibilităților religioase a milioane de creștini”.

Constănţenii pot beneficia de testări gratuite pentru cancerul de piele.
În perioada mai – iunie se desfășoară campania naţională „Zilele Protecţiei Solare”, demarată de Societatea Naţională de Dermatologie.
Medicii susţin că, deşi melanomul malign este una din cele mai agresive tumori, 90% dintre cazurile depistate la timp sunt vindecabile.
Pe de altă parte, peste 30% dintre cazurile de cancer de piele se datorează lipsei protecţiei solare.
În cadrul acestei campanii sunt implicaţi 120 de medici dermatologi din toată ţara, iar pacienţii se pot programa prin intermediul site-ului www.protectiesolara.ro.

Noul rector al Universității Ovidius din Constanţa este prof. univ. dr. Sorin Rugină.
Acesta este şeful secţiei de boli infecţioase din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Constanţa și șef de lucrări în cadrul Facultăţii de Medicină.
Mandatul doctorului Sorin Rugină este până în februarie 2016.

12 morminte din epoca romană au fost descoperite la Constanţa.
Descoperirea a fost făcută săptămâna trecută, pe strada Griviţa nr. 4, în apropierea Poştei Mari din municipiu, în urma unor săpături realizate pentru fundaţia unui imobil nou.
Cele 12 morminte fac parte dintr-o necropolă târzie de tip creştin.
De asemenea au mai fost găsite câteva obiecte specifice ritualului funerar, obiecte care au ajutat la încadrarea cronologică.

Industria alimentară a fost denunţată drept principala cauză a obezităţii.
Un documentar intitulat Fed Up lansat zilele trecute în cinematografele americane demonstrează că 80% dintre produsele alimentare vândute în Statele Unite conţin zahăr adăugat care acţionează asupra consumatorului ca un drog.
Filmul relevă faptul că deși americanii fac mult sport şi consumă produse cu conţinut redus de calorii, totuşi, doi din trei americani sunt supraponderali şi generaţii întregi vor trăi mai puţin decât părinţii lor.
Cauza ar fi faptul că autoritățile au ca scop banii și nu siguranța alimentară.
De asemenea, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a tras un semnal de alarmă în Mexic, Africa de Sud, Arabia Saudită, Venezuela şi Iordania, unde o treime din populaţie este supraponderală sau obeză.

Aproape 9 din 10 români au o părere proastă despre starea economiei naţionale.
În schimb, majoritatea românilor sunt optimiști în legătură cu viitorul Uniunii Europene.
Aproape o treime dintre cei chestionați susțin că în următorul an situația va fi mai rea în privința economiei naționale.
De altfel cei mai mulți dintre români susțin că situația economică, prețurile în creștere și șomajul sunt principalele probleme cu care se confruntă țara noastră în prezent.

Actrița Margareta Pogonat a trecut la cele veșnice duminică, la vârsta de 81 de ani.
Trupul neînsuflețit al artistei a fost depus la capela cimitirului Iancu Nou din București, iar înmormântarea va avea loc astăzi.
Margareta Pogonat s-a născut pe 6 martie 1933, la Iași.
A debutat în cinematografie în anul 1957, cu rolul din filmul “Pasărea furtunii”, alături de Mircea Albulescu și Ștefan Ciubotărașu.
A mai jucat în filme precum “Două lozuri”, “Lumină de iulie”, “Meandre”, “Legenda” și “Tinerețe fără bătrânețe”.

Dumnezeu s-o odihnească!

Amenzile de circulație cresc de la 1 iulie.
Odată cu creşterea salariului minim pe economie la 900 lei, vor creşte şi amenzile de circulaţie, astfel că cea mai mică sancţiune va fi de 180 lei, iar cea mai mare, 9.000 lei.
Şoferii care vor încălca regulile de circulație riscă amenzi în funcţie de clasa de sancţiuni la care se încadrează abaterea.

Autoritatea Națională pentru Protecţia Consumatorilor va avea un nou număr de telefon.
Acesta va fi 021.9414 iar consumatorii vor putea să obțină informații cu privire la modul în care pot adresa o sesizare sau reclamație în atenția ANPC.
Telefonul Consumatorului va putea fi folosit de luna viitoare și va fi cu apelare gratuită din orice rețea națională.
Până pe 7 iunie, consumatorii mai pot apela actualul număr de telefon 021.9551, care însă este taxat la tarif normal.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept