Știri 12 mai 2014

Biserica Ortodoxă Română cinstește astăzi pe Sfântul Mucenic Ioan Valahul.
Acesta s-a născut în anul 1644 în Ţara Românească și a fost luat ostatic de turci în anul 1659.
Pe drumul către Istanbul, un oştean turc mai bogat l-a cumpărat cu gând spurcat, pentru că era frumos la chip şi tânăr la trup, însă Ioan s-a împotrivit, iar oşteanul a căzut şi a murit.
În urma judecăţii vizirului, Ioan a fost dat soţiei turcului, care i-a promis că îl ia de soţ, numai să renunţe la Hristos.
Dar pentru că Sfântul Ioan a fost neclintit în credinţă, văduva l-a dat mai-marelui cetăţii să fie judecat pentru uciderea soţului ei.
Sfântul a fost supus la multe suferinţe şi chinuri, dar le-a îndurat cu bărbăţie.
Însă, la rugămintea femeii, Sfântul Ioan a fost spânzurat în marginea Istanbulului, la 12 mai 1662, înainte de Înălţarea Domnului.

Patriarhul Georgiei cere suspendarea “legii discriminării”.
Preafericitul Ilie al II-lea a spus că această lege este una de propagandă a păcatelor de moarte şi de persecuţie a creştinilor care mărturisesc abominaţia păcatelor împotriva firii.
În legea care este propusă în Parlamentul Georgiei, se sancţionează orice “discriminare a orientărilor sexuale sau a identităţii de gen”.
În această expresie sunt vizaţi spre persecuţie toţi creştinii ortodocşi din Georgia care ar spune că păcatul sodomiei este împotriva voii lui Dumnezeu şi contravine tradiţiei creştine de două milenii a poporului georgian.

Mai multe însemnări anti-creştine au fost descoperite pe zidurile bisericii românești din Ierusalim.
Este vorba despre cuvinte ofensatoare împotriva lui Hristos şi sintagma “Regele David pentru evrei” apărute pe zidurile Bisericii ortodoxe române cu hramul “Sfântul Gheorghe”.
Potrivit patriarhului latin al Ierusalimului, recentele acte de vandalism comise de evrei extremişti împotriva creştinilor “otrăvesc atmosfera” în contextul apropierii vizitei Papei Francisc în Ţara Sfântă, care va avea loc în perioada 24-26 mai.
Poliţia şi serviciul de securitate internă se tem că evrei religioşi ultranaţionalişti s-ar putea folosi de pelerinajul Papei în Ţara Sfântă, în scopul de a comite noi acţiuni.

Filmul „Noe“ a fost interzis şi în China.
Acesta a mai fost refuzat spre difuzare în țările musulmane, din motive religioase.
Interdicţia s-ar datora în mare parte neîncrederii manifestate de regimul comunist chinez faţă de filmele cu tematică religioasă, deşi autorităţile din această ţară nu au precizat deocamdată motivul oficial aflat la baza acestei interdicţii.
Filmul „Noe“ a ajuns pe primul loc în box office-ul nord-american şi a obţinut în şase săptămâni de proiecţii peste 300 de milioane de dolari pe plan mondial.

Bulevardul Mamaia va fi închis traficului rutier mâine și joi.
În zonele Cazino şi Hotel Rex, circulaţia va fi închisă pentru efectuarea lucrărilor de construcţie şi montaj a pasarelelor pietonale „Val Retro“ şi „Năvod şi Pescăruş“.
Astfel, programul de închidere va fi în intervalul 09.00 – 19.00, atât mâine cât și joi.
În perioada în care traficul rutier este oprit în zonele Cazino şi Hotel Rex, circulaţia rutieră între Constanţa şi Năvodari se va efectua pe ruta Constanţa – Ovidiu – Lumina – Năvodari şi retur.

Un sistem de bruiaj al telefoanelor mobile va fi implementat în penitenciarele din ţara noastră, din 2015.
Reprezentanții Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor au anunțat că în prezent se achiziţionează aparatura şi serviciile.
Potrivit acestora, odată cu introducerea sistemului de bruiaj al semnalului, se va limita atât numărul de telefoane mobile din penitenciare, dar şi numărul actelor de corupţie comise de angajaţii penitenciarelor.
De altfel, de la finele lui 2013 până în prezent au fost efectuate numeroase percheziţii în penitenciare, în urma cărora s-a stabilit că mai mulţi deţinuţi sunt autorii escrocheriilor intitulate „metoda accidentul”.

Jumătate dintre școli susțin că veniturile de care dispun sunt insuficiente pentru a acoperi nevoile.
Potrivit unui studiu, 60% dintre directori consideră, de asemenea, insuficient nivelul veniturilor asigurat prin formula de finanțare pe bază de cost standard pentru preșcolar sau elev.
Inițiatorii cercetării arată că, pe categorii principale de buget, dificultățile școlilor țin de aproape toate categoriile principale de cheltuieli.

Numărul tinerilor salariați a scăzut dramatic în ultimii 10 ani.
Potrivit unui studiu, adulții trec masiv în inactivitate după terminarea șomajului.
De asemenea, aproximativ o treime din populație se confruntă cu lipsuri majore și aproape jumătate dintre români sunt în risc de sărăcie.
Totodată, în locul unei creșteri substanțiale a ocupării cu timp parțial sau a ocupării pe perioadă determinată, România se confruntă cu un fenomen de migrare a populației apte de muncă.

Românii îşi pot înjumătăţi ratele bancare, de la 1 iulie.
Anunțul a fost făcut vineri de premierul Victor Ponta, care a adăugat că măsura nu va fi obligatorie, ci opţională, atât pentru bănci, cât şi pentru persoane.
Restructurarea împrumuturilor populaţiei prevede reduceri de impozit, dar numai după expirarea perioadei de reeşalonare, de doi ani.
De asemenea, operaţiunea trebuie să conducă la diminuarea cu cel mult jumătate şi nu cu mai mult de 500 lei a obligaţiilor lunare de plată ale debitorului.

Posturile din spitale vor fi deblocate la cererea medicilor.
Potrivit ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, posturile din spitale pentru medici rezidenţi vor fi deblocate, din luna iunie, în măsura în care unităţile medicale o cer şi în limita bugetului.
Pe de altă parte, conducerea Federaţiei SANITAS a solicitat Ministerului Sănătăţii să facă în continuare toate demersurile necesare preîntâmpinării unei lipse acute de asistenţi medicali.

Londra găzduiește cel mai mare număr de miliardari din lume.
De asemenea, conform unui studiu, Marea Britanie are cea mai importantă densitate de miliardari pe locuitor de pe mapamond.
La Londra au reședința 72 dintre cei 104 miliardari în lire sterline din țară, urmată de Moscova.
New York se află pe poziția a treia, urmat de San Francisco, Los Angeles și Hong Kong.
Întreaga avere a miliardarilor britanici este în prezent de 368,75 miliarde de euro.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept