Știri 9 mai 2014

Luni se împlinesc 24 de ani de la trecerea la cele veșnice a starețului Mănăstirii Dervent, părintele Arhimandrit Elefterie Mihail.
Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși mâine de la ora 7.30 sfânta liturghie la Mănăstirea Dervent, urmată de la ora 10 de slujba parastasului.
Părintele Elefterie Mihail s-a născut la Leaskova, în Bulgaria, la 11 noiembrie 1900, cu numele de Enache și a fost stareț al Mănăstirii Dervent între anii 1938 și 1959.
La 12 mai 1990, Părintele Elefterie s-a mutat la Domnul și este înmormântat în partea dreaptă a zidului bisericii mănăstirii.

Astăzi se împlinesc 137 de ani de la proclamarea independenţei de stat a României.
La 9 mai 1877, Ministrul de Externe al ţării noastre, Mihail Kogălniceanu, proclama în Adunarea Deputaţilor, Independenţa de Stat a României.
Deznodământul războiului din Balcani şi Tratatul de Pace de la Berlin din anul 1878 au înscris definitiv România între statele suverane ale Europei.

Astăzi este Ziua Europei.
În fiecare an, la 9 mai, pe tot cuprinsul continentului se serbează Ziua Europei, pentru a marca istorica declaraţie din 9 mai 1950 a ministrului francez de externe, Robert Schuman. Aceasta propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, pentru eliminarea rivalităţilor seculare dintre cele două state.
Decizia serbării Zilei Europei în fiecare an, la 9 mai, a fost luată de Consiliul European de la Milano, din anul 1985.

Judeţul Constanţa este pe locul al treilea cu cea mai mare populaţie din ţară.
Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în topul judeţelor cu cea mai mare populaţie stabilă se află Iaşi, urmat de Prahova şi Constanţa, în timp ce populaţia cea mai mică se află în judeţele Covasna, Sălaj şi Tulcea.
Municipiul Bucureşti avea, la 1 ianuarie 2013, cel mai mare număr de locuitori.
Populaţia stabilă la 1 ianuarie reprezintă populaţia alcătuită din persoanele care locuiesc în localitatea respectivă, cu domiciliul sau reşedinţa în localitate la momentul respectiv.

Peste 300 de boli nu vor mai fi tratate în spital.
Așa prevede contractul cadru cu privire la asistenţa medicală şi pachetul de bază, care se aplică din 1 iunie.
Potrivit acestuia, cinci boli cronice vor fi gestionate de medicii de familie, respectiv hipertensiunea arteriară, diabetul zaharat de tip II, boala cronică de rinichi, bronhopneumopatia obstructivă cronică şi astmul bronşic.
Totodată, va exista o listă a diagnosticelor şi serviciilor care se vor face numai în spitalizare de zi şi pentru care au fost stabilite tarife diferenţiate.
Potrivit președintelui CNAS, Radu Țibichi, acest sistem este creat să permită specialiştilor şi spitalelor să rezolve anumite probleme în ambulatoriu.

Acceptul sau refuzul donării de organe, trecut pe cardul de sănătate cu adeverință notarială.
Reglementarea a fost cerută de Agenţia Naţională a Medicamentului.
Declarația notarială va fi dată de asigurat în timpul vieții și nu poate fi lăsată numai la latitudinea medicului de familie.
Pacienţii vor prezenta cardul de sănătate, obligatoriu, de fiecare dată când merg la control de la 1 ianuarie 2015.

2.500 de angajați ai CFR Marfă vor fi disponibilizați până la sfâșitul lunii iunie.
Președintele Federației Mecanicilor de Locomotivă, Iulian Măntescu a declarat că măsura va fi aplicată, dacă în intervalul care urmează nu vor fi convinși reprezentanții Fondului Monetar Internațional că acest număr poate să scadă sub 1.500 de oameni.
Potrivit acestuia, disponibilizarea a 2.500 de angajați ar periclita buna desfășurare a contractelor recent încheiate.

România a devenit unul dintre cele mai mari centre din Uniunea Europeană pentru afaceri IT.
Acest fapt a fost posibil datorită forței de muncă bine pregătite și costurilor scăzute.
Cu peste 64 de mii de specialiști IT, România este lider în Uniunea Europeană după numărul de angajați în sectorul tehnologiei pe cap de locuitor și ocupă locul al șaselea la nivel mondial.

Evaluarea națională a elevilor de clasa a 8-a trebuie să vizeze și o probă de limbă străină.
Ministerul Educației intenționează să introducă testarea acestei competențe din anul 2016.
Ministrul Remus Pricopie a precizat însă că la evaluarea elevilor de clasa a 6-a va fi introdus și un test de limbă străină chiar de anul acesta.
Evaluările care se fac în premieră la finalul claselor a 2-a, a 4-a și a 6-a se vor derula în perioada 28 mai – 6 iunie.

Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă va fi oprită astăzi.
Desincronizarea de la Sistemul Energetic Naţional va avea loc la ora 00:00.
Operaţiunea face parte din programul de mentenanţă și este realizată o dată la doi ani.
Compania asigură anual circa 20% din necesarul de electricitate la nivel naţional.

În viitor, profesorii vor ști înainte să intre în clasă dacă elevii și-au făcut tema.
Acest lucru va fi posibil prin introducerea managementului digital al clasei.
Anunțul a fost făcut de ministrul Educației, Remus Pricopie care a încheiat un parteneriat în acest sens cu compania Google.
Acordul are ca obiectiv facilitarea accesului elevilor şi profesorilor români la noi tehnologii și va contribui astfel la creşterea calităţii actului de învăţare.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept