Știri 25 aprilie 2014

Biserica Ortodoxă prăznuieşte astăzi Izvorul Tămăduirii.
Această sărbătoare ne aduce aminte de una dintre minunile Maicii Domnului, petrecută cu un orb.
Înainte de a fi împărat, Leon cel mare a găsit într-o pădure un orb, care i-a cerut apă.
La îndemnul Maicii Domnului, Leon i-a dat orbului să bea apă dintr-un izvor, iar orbul s-a vindecat de orbirea sa.
Pentru a mulţumi Maicii Domnului, când a ajuns împărat, Leon cel Mare a ridicat în apropierea izvorului o biserică pe care a numit-o Biserica cu hramul Izvorul cel Tămăduitor şi dătător de viaţă.
Biserica se mai vede şi astăzi în Constantinopol, actualul oraş Istanbul.
Sărbătoarea s-a generalizat în Biserica Ortodoxă în timpul secolelor 5 şi 6.
În toate bisericile şi mânăstirile ortodoxe, după oficierea Sfintei Liturghii, se săvârşeşte slujba de sfinţire a apei, după o rânduială adecvată Săptămânii Luminate.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârşi Sfânta Liturghie de hram la mănăstirea Dervent, de la ora 9.
Apoi, se va merge în procesiune la Izvorul tămăduitor, unde va fi oficiată slujba de sfințire a apei.

Tot astăzi, Biserica Ortodoxă Română cinsteşte pe Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului.
Acesta s-a născut în anul 1692 la Poltava, în Ucraina, dar activitatea sa în slujba bisericii şi-a desfăşurat-o în Ţara Românească.
De numele Cuviosului Vasile se leagă existenţa isihasmului românesc, adică practicarea rugăciunii minţii.
După ce a înfiinţat câteva schituri în Buzău şi Vrancea, Cuviosul Vasile s-a mutat la Mănăstirea Poiana Mărului, unde a devenit stareţ.
A fost părintele duhovnicesc al Sfântului Cuvios Paisie de la Neamţ, pe care l-a tuns în monahism, la Muntele Athos.
Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului a trecut la cele veşnice la 25 aprilie 1767.
Pentru viaţa sa curată în slujba Domnului, Sfântul Sinod l-a canonizat în anul 2003.

Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia mâine de la ora 8.30, Sfânta Liturghie la mănăstirea Colilia, din comuna Cogealac.
Duminică, Înaltpreasfinţitul Teodosie va participa la Sfânta Liturghie oficiată la Catedrala „Învierea Domnului” din Caransebeş, cu prilejul serbării unuia dintre hramurile locaşului de cult.

Maestrul Nicolae Furdui-Iancu va susține astăzi un concert pascal de muzică populară românească.
Evenimentul se va desfășura pe scena Casei de Cultură din Constanța, de la orele 19, sub tematica: „Hristos a Înviat”.
Nicolae Furdui-Iancu este un adevărat simbol al munților Apuseni și al județului Alba, prin repertoriul căruia descoperim elementele spațiului mitic românesc, stările cu care țăranul român se confruntă și evenimentele importante din viața acestuia.
Datorită meritelor culturale deosebite, Statul Român l-a răsplătit pe marele interpret cu două distincții: Crucea națională „Serviciul Credincios clasa a III-a, în anul 2002 și Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofițer, Categoria D – “Arta Spectacolului”, în anul 2004.
Evenimentul este organizat de Școala și Grădinița Brâncovenească din Constanța și face parte dintr-un proiect mai amplu ce vizează îmbunătățirea mediului cultural constănțean.

Românii se vor putea putea trata în alte state europene.
Țara noastră va transpune Directiva Europeană cu privire la aplicarea drepturilor pacienţilor.
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi casele judeţene vor putea face rambursarea costurilor pentru asiguraţii care se tratează în state membre.
Astfel, România este pe cale să închidă ultima acţiune de infringement declanşată în domeniul sănătăţii.

Ministerul Educației a majorat cifrele de școlarizare în învăţământul profesional şi postliceal.
Măsura a fost luată pentru a se asigura şcolarizarea 100% a elevilor în învăţământul general obligatoriu.
De asemenea, în concordanţă cu evoluţia demografică a populaţiei de vârstă şcolară, s-au scăzut cifrele de şcolarizare pentru învăţământul gimnazial şi liceal.
Conform proiectului de hotărâre, în învăţământul gimnazial şi liceal va scădea numărul de locuri cu 20.000, va creşte cu 30.000 pentru învăţământul profesional şi cu 5.000 la postliceal.

Evaluările la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a vor începe la sfârșitul lunii viitoare.
Anunțul a fost făcut de ministrul Educației, Remus Pricopie.
Astfel, între 28 şi 30 mai vor avea loc cele pentru elevii de clasa a IV-a, între 2 şi 4 iunie – pentru cei din clasa a II-a şi în 5 – 6 iunie – pentru elevii de clasa a VI-a.
Materiile la care vor fi evaluaţi elevii sunt matematică şi limba română.
Ministrul a precizat că profesorii care vor participa la evaluarea naţională şi la Bacalaureat vor primi o indemnizaţie cu 10% mai mare faţă de anul trecut.

Programul ’’Litoralul pentru toți’’ va începe pe 5 mai.
Prețurile încep de la 159 lei de persoană pentru șase nopți.
Locurile vor fi vândute în peste 70 de agenții din toată țara, ceea ce înseamnă că cel puțin 32.000 de turiști vor putea beneficia de vacanțe pe litoral la tarife reduse.
Programul se va încheia pe 15 iunie și este derulat de Asociația Litoral-Delta Dunării, Federația Patronatelor din Turismul Românesc și Asociația Națională a Agențiilor de Turism.

Bolnavii de cancer din România sunt diagnosticați prea târziu.
Aproximativ 76 de mii de români se îmbolnăvesc de cancer în fiecare an, iar jumătate dintre ei mor, cei mai mulți pentru că sunt diagnosticaţi târziu.
Un studiu arată că peste 70 la sută dintre pacienţii nou diagnosticaţi cu cancer de plămâni şi peste 60 la sută dintre cei diagnosticaţi cu cancer renal sunt în ultimele stadii ale bolii.
Pacienţii sunt bărbaţi care au în medie 60, respectiv 62 de ani.
Studiul a fost realizat pe un eşantion de 70 de medici oncologi, care au completat mii de fişe de observaţii pentru pacienţi bolnavi de cancer.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept