Știri 24 aprilie 2014

Biserica Ortodoxă Română cinsteşte astăzi pe Sfinţii Ierarhi Mărturisitori: Ilie Iorest şi Sava, Mitropoliţii Transilvaniei şi Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureş.
Ei au fost canonizaţi pentru susţinerea drepturilor românilor din Transilvania şi a propăşirii lor spirituale şi materiale.
Tot astăzi sunt pomeniţi şi Sfânţii Mucenici Pasicrat şi Valentin din cetatea Durostorum, Silistra de astăzi.
Aceştia au trăit în secolele 3-4, au fost ostaşi în armata romană şi au fost canonizaţi de Sfântul Sinod în anul 1955.

Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia astăzi de la ora 19, slujba Vecerniei în biserica mănăstirii Crucea din apropierea localității Crucea.
Mâine, de praznicul Izvorului Tămăduirii, Ierarhul nostru va săvârşi de la ora 9, Sfânta Liturghie arhierească la mănăstirea Dervent ce își cinstește hramul.
Apoi, se va merge în procesiune la Izvorul tămăduitor, unde va fi oficiată slujba de sfințire a apei, Aghiasma Mică.
Sâmbătă, de la ora 8.30, Ierarhul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Colilia, din comuna Cogealac.
Duminică, Înaltpreasfinţitul Teodosie va participa la Sfânta Liturghie oficiată la Catedrala „Învierea Domnului” din Caransebeş, cu prilejul serbării unuia dintre hramurile locaşului de cult.

Maestrul Nicolae Furdui-Iancu va susține mâine un concert pascal de muzică populară românească.
Evenimentul se va desfășura pe scena Casei de Cultură din Constanța, de la orele 19, sub tematica: „Hristos a Înviat”.
Nicolae Furdui-Iancu este un adevărat simbol al munților Apuseni și al județului Alba, prin repertoriul căruia descoperim elementele spațiului mitic românesc, stările cu care țăranul român se confruntă și evenimentele importante din viața acestuia.
Datorită meritelor culturale deosebite, Statul Român l-a răsplătit pe marele interpret cu două distincții: Crucea națională „Serviciul Credincios clasa a III-a, în anul 2002 și Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofițer, Categoria D – “Arta Spectacolului”, în anul 2004.
Organizatorii evenimentului sunt Școala și Grădinița Brâncovenească din Constanța și face parte dintr-un proiect mai amplu ce vizează îmbunătățirea mediului cultural constănțean.

Constanţa nu va primi bani pentru programul de infarct miocardic.
Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a anunţat că 15 spitale cu unităţi de tratament al urgenţelor cu infarct miocardic au la dispoziţie 20 milioane de lei pentru achiziţii de medicamente şi materiale sanitare.
Managerul Spitalului Judeţean, Dănuţ Căpăţână a declarat că județul nostru nu a fost inclus în programul naţional pentru infarct miocardic, deşi rezultatele la nivel de instituţie au arătat că mortalitatea a scăzut cu 90% la nivelul Constanței.
El susţine că va cere o audienţă ministrului sănătăţii.

Traseul autobuzelor 44 va fi deviat.
RATC anunţă călătorii că, din cauza lucrărilor de asfaltare efectuate, pe strada Baba Novac, între strada Soveja şi b-dul Aurel Vlaicu, autobuzele de pe linia 44 vor avea alt traseu.
Astfel, până duminică, 27 aprilie, autobuzele 44 vor circula pe strada Baba Novac, strada Soveja, strada Ştefăniţă Vodă, cap linie 44 şi retur.

Ministerul Educaţiei a lansat licitația pentru realizarea de manuale noi pentru elevii din clasele întâi și a doua.
Astfel, editurile trebuie să aibă cifre de afaceri de milioane de euro și softuri educaţionale.
Uniunea editorilor apreciază că cifra de afaceri cerută de Minister este prea mare, iar prețurile fixate pentru manuale prea mici.
Manualul pentru Comunicare în Limba Română de la clasa I va costa 8 lei și 10 bani.

Guvernul vrea să taie din taxe.
Premierul Victor Ponta afirmă că sunt “70 de taxe” care ar putea fi scoase.
Acesta i-a cerut ministrului de Finanțe, Ioana Petrescu, ca până săptămâna viitoare să vină în ședința de Guvern cu un act normativ care să conțină o listă cu taxele care pot fi eliminate.
Pe de altă parte, Guvernul a adoptat ordonanța de urgență prin care, de la 1 iulie, va fi eliminat impozitul pe profitul reinvestit – o măsură cerută de mult de mediul de afaceri.

Fiscul vrea să combată munca la negru prin controale stricte.
ANAF va demara la 1 mai un program pilot de combatere a muncii la negru, care vizează contribuabilii din regiunile Ploiești și Brașov cu risc de evaziune, prin controale și inspecții. Programul va fi extins la nivel național de la 1 ianuarie 2015.
La controale vor fi trimise echipe mixte, în baza acordurilor de cooperare cu autorități ale statului cu competență în domeniu.
Programul are ca scop prevenirea și combaterea muncii nedeclarate, sprijinirea concurenței loiale în mediul de afaceri și a protejării angajaților, în contextul asumării angajamentelor convenite cu Fondul Monetar Internațional.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept