Știri 17 aprilie 2014

Biserica Ortodoxă cinsteşte astăzi sfânta şi marea zi de joi.
În această zi ne aducem aminte de spălarea picioarelor ucenicilor de către Hristos, la Cina cea de Taină, de rugăciunea lui Hristos către Tatăl din Gradina Ghetsimani şi de prinderea lui Iisus şi ducerea la judecată.
Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia, de la ora 17.00, Denia celor 12 Evanghelii.
Mâine de la ora 10, Ierarhul nostru va oficia slujba Vecerniei, în cadrul căreia va avea loc procesiunea scoaterii Sfântului Epitaf din Sfântul Altar, iar de la ora 18, va oficia slujba deniei Prohodului la Catedrala „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”.
Sâmbătă, Ierarhul nostru va săvârşi de la ora 8.30, Sfânta Liturghie la Capela Sf. Nicolae a Penitenciarului Poarta Albă.
De la ora 23.25, IPS Teodosie va aduce Sfânta Lumină din largul Mării Negre în zona falezei Cazino din municipiu.
Lumina Sfântă va fi purtată în procesiune la altarul de vară din aripa de sud a Catedralei arhiepiscopale, unde se va oficia Canonul Învierii, urmat de Sfânta Liturghie.

Lumina Sfântă va fi adusă de la Ierusalim în România şi în acest an.
O delegaţie a Patriarhiei Române va aduce, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Lumina Sfântă de la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, sâmbătă seara.
Eparhiile Patriarhiei Române din sudul ţării vor trimite delegaţi la Aeroportul Internaţional „Henri Coandă“, pentru a primi Lumina Sfântă şi a o oferi preoţilor şi credincioşilor.

Constănțenii nu vor mai avea căldură de marți, 22 aprilie.
Anunțul a fost făcut de conducerea RADET.
Potrivit directorului companiei, Liviu Popa, întreruperea se face pe fondul temperaturilor nocturne ridicate înregistrate în ultima perioadă, dar şi la cererea asociaţiilor de proprietari.

Absolvenţii fără rezidenţiat pot profesa şi fără diplome.
În contextul în care, în urmă cu o lună, ministerul sănătăţii retrăgea dreptul la practică medicală absolvenţilor de medicină care au picat examenul de rezidenţiat, preşedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoae, susţine că proiectul de lege va fi retras.
El a precizat că, în prezent, în sistemul medical nu mai există medicina generală, deoarece aceasta s-a transformat în medicină de familie.
Singura soluţie pentru ca aceşti absolvenţi să poată profesa era ca ei să primească o diplomă de asistenţi medicali, însă reprezentanţii Colegiului susţin că medicii şi asistentele au competenţe total diferite, iar soluţia este astfel nejustificată.

Profesia de bonă a fost avizată pozitiv în Comisia de muncă a Camerei Deputaților.
Deputaţii au stabilit că exercitarea profesiei de bonă se realizează prin “respectarea demnităţii copilului” şi “asigurarea unei îngrijiri individualizate şi personalizate pentru fiecare copil”.
Bona este definită în proiectul de lege ca persoana fizică, cetăţean român sau străin cu domiciliu sau reşedinţa legală în România, “calificată potrivit prevederilor legale să desfăşoare servicii de îngrijire şi de supraveghere a copilului”.
Proiectul de lege urmează să fie dezbătut de plenul Camerei Deputaţilor, care este for decizional în acest caz.

Românii ar putea avea liber pe 24 ianuarie.
Guvernul a acordat aviz favorabil propunerii legislative ca ziua de 24 ianuarie, când este celebrată Unirea Principatelor Române, să fie declarată zi de sărbătoare legală.
Conform Codului Muncii actual, zilele în care nu se lucrează, sunt 1 şi 2 ianuarie, prima şi a doua zi de Paşti, 1 mai, prima şi a doua zi de Rusalii, 15 august – Adormirea Maicii Domnului, 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei, 1 decembrie – ziua naţională a României, prima şi a doua zi de Crăciun.

Vopseaua de ouă conține multe E-uri.
Agenţia Naţionala pentru Protecţia Consumatorilor a realizat un studiu pe etichetele produselor tip vopsea de ouă ce se regăsesc pe piaţa din România.
În cadrul studiului au fost analizate 20 de produse, din care a reieşit faptul că 35 % au în conţinut un număr de 7 E-uri, iar 15% au 2 E-uri.

Statele europene vor fi obligate să reducă utilizarea pungilor de plastic obișnuite cu cel puțin 80% până în 2019.
Așa prevede o propunere legislativă adoptată ieri de Parlamentul European.
Pentru a atinge acest obiectiv, deputații europeni recomandă utilizarea taxelor, a restricțiilor pe piață sau chiar a măsurilor de interzicere.
Pungile de plastic utilizate pentru a împacheta fructe, legume și dulciuri ar trebui astfel înlocuite cu cele din hârtie reciclată sau biodegradabile.
Deșeurile din pungi de plastic reprezintă o mare problemă de mediu, întrucât poluează mai ales cursurile de apă și eco-sistemele acvatice.

Pacientele cu cancer mamar vor avea acces la analize de ultimă generație și operații de reconstrucție.
Noua prevedere se regăsește în Hotărârea de Guvern adoptată ieri de Executiv.
Astfel, un număr de 800 de femei cu cancer mamar vor beneficia de reconstrucție mamară, iar 3.000 de paciente vor efectua investigații de tip screening.
Sumele acordate se încadrează în bugetul alocat pentru derularea Programului Național de Oncologie.

Instituțiile publice și firmele se pot înscrie din 23 aprilie în programul “Rabla”.
Dosarele se vor depune la sediul Administrației Fondului pentru Mediu, până la 1 septembrie 2014.
În acest an au fost alocate pentru firme 3.000 de tichete electronice.
Programul “Rabla” pentru persoane fizice a început pe 8 aprilie.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept