Știri 15 aprilie 2014

Credincioşii ortodocşi au intrat în Săptămâna Patimilor.
Această perioadă ne aduce aminte de Patimile, răstignirea şi moartea Domnului, iar fiecare zi din această săptămână are o semnificaţie deosebită.
Astfel, astăzi ne aducem aminte de pilda celor zece fecioare.
Mâine se pomeneşte vinderea lui Hristos de către Iuda, unul din cei doisprezece apostoli precum şi ungerea cu mir a picioarelor Mântuitorului de către femeia cea păcătoasă.
Joi ne aducem aminte de spălarea picioarelor ucenicilor de către Hristos, la Cina cea de Taină, de rugăciunea lui Hristos către Tatăl din Gradina Ghetsimani şi de prinderea lui Iisus şi ducerea la judecată.
De asemenea, vineri Biserica pomeneşte sfintele şi mântuitoarele Patimi ale Mântuitorului Hristos, iar sâmbăta ne aduce aminte de coborârea Mântuitorului la Iad, şi de eliberarea drepţilor prin biruinţa vieţii asupra morţii.
În această săptămână, credincioşii sunt chemaţi să se ostenească printr-o postire mai aspră şi prin rugăciune mai intensă.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârşi slujba deniei în fiecare seară, de la ora 17, la Catedrala Arhiepiscopală Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel.
De asemenea, mâine de la ora 8, Ierarhul nostru va oficia Sfânta Liturghie și Taina Sfântului Maslu la biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Eforie Sud, iar joi, tot de la ora 8, va săvârşi Sfânta Liturghie a Sf. Vasile cel Mare la Catedrala Arhiepiscopală.
Vineri de la ora 10, Înaltpreasfinţitul Teodosie va oficia slujba Vecerniei, în cadrul căreia va avea loc procesiunea scoaterii Sfântului Epitaf din Sfântul Altar.
Apoi de la ora 18, Arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba deniei Prohodului la Catedrala „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”.

Constănţenii sunt invitaţi la concertul religios „În vremea aceea”.
Acesta va fi susţinut de corala Armonia a Arhiepiscopiei Tomisului, astăzi, de la ora 19.00 la Sala Teatrului de Operă și Balet Oleg Danovski din Constanţa.
Fresca muzicală pentru soliști, cor și orchestră este compusă de preotul Ion Popescu Runcu, reprezintă o transpunere pe note a Patimilor lui Iisus şi se finalizează cu Învierea Mântuitorului.
Concertul este dirijat de pr. Arhid. Ion Iulian Dumitru, orchestrația aparține lui Constantin Arvinte, iar regia este semnată Liviu Manolache.
Evenimentul este organizat de Arhiepiscopia Tomisului în colaborare cu Universitatea Ovidius și Facultatea de Teologie.

Utilizarea tichetelor de masă nu va mai fi limitată la două tichete pe zi.
Prin această măsură se dorește ca angajații să poată folosi mai ușor tichetele de masă, inclusiv în format electronic, nu numai tipărit, ca până în prezent.
Posesorii de tichete de masă nu le vor mai putea utiliza în magazine, locații, unități, piețe de orice fel care nu vând produse alimentare și nu au afișată la intrare autocolantele speciale ale unității emitente.

Sectorul de transporturi este cea mai mare sursă de emisii de dioxid de carbon.
Un raport al Grupului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice avertizează liderii din toată lumea cu privire la creșterea emisiilor necontrolate din transporturi.
Raportul insistă asupra necesităţii unor măsuri urgente care să reducă emisiile vehiculelor, dar Comisia Europeană a amânat în mod repetat strategiile promise de reglementare a emisiilor de la autoutilitare după anul 2020.

Introducerea uniformei trebuie decisă împreună cu elevii.
Declarația aparține ministrului delegat pentru Învăţământ Superior, Mihnea Costoiu care a adăugat că ministerul, inspectoratul şi şcolile nu trebuie să aibă nicio legătură cu achiziţia acesteia.
El a mai spus că educaţia începe de la ţinută și orice şcoală trebuie să aibă brandul propriu, să aibă propriul prestigiu, pe care şi-l promovează inclusiv prin ţinută particularizată.

Autobuzele RATC vor circula de Paşte, cu program de weekend.
Astfel, sâmbătă, duminică şi luni, autobuzele vor pleca de dimineaţă cu 30 de minute mai târziu, de la ora 5.45, iar ultima cursă va fi la ora 23.00.
Potrivit reprezentanţilor RATC, şi liniile care deservesc centrele comerciale vor avea program special.
43 C şi 100 C „Carrefour” vor circula, pe 16, 17 şi 18 aprilie, între orele 5.15 şi 0.30, iar sâmbătă, 19 aprilie, ultima cursă va fi la 19.30.
Totodată pe toată perioada vacanţei studenţilor, linia 40 C va fi suspendată.

CFR Călători va suplimenta 17 trenuri Regio și Inter-Regio de Paște.
Programul special intră în vigoare de joi și rămâne valabil până în data de 5 mai.
Garniturile vor circula pe rutele Timișoara-Mangalia, Arad-Mangalia, Iași-Constanța și București-Mangalia.
Agențiile de voiaj CFR vor fi închise pe 21 aprilie, în a doua zi de Paște și pe 1 mai.
Bilete pot fi cumpărate și online, pe siteul cfrcalatori.ro.

Păcănelele ar putea funcţiona doar în cazinouri și în agenţiile Loto.
O inițiativă legislativă în acest sens a stârnit un conflict între reprezentanții industriei jocurilor de noroc și parlamentari.
Propunerea legislativă este necesară, mai ales în condiţiile în care 4% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 11 și 18 ani sunt dependenţi de “păcănele”.
Iniţiatorii proiectului consideră că prin restrângerea numărului de locaţii în care se regăsesc aparatele slot machine ar putea ajuta la combaterea dependențtei în rândul tinerilor.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept