Știri 14 aprilie 2014

Biserica Ortodoxă Română cinstește astăzi pe Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin, Episcopul Romanului.
Acesta s-a născut în anul 1674, în satul Gledin din ţinutul Bistriţei.
A fost crescut de mic în frica lui Dumnezeu și a intrat în monahism la Mănăstirea Neamţ.
Iubitor de viaţă pustnicească, Sfântul Pahomie s-a dus la Sfântul Dimitrie al Rostovului, iar după doi ani petrecuţi în Rusia, s-a retras împreună cu patru ucenici în pădurile din jurul Mănăstirii Neamţ.
Apoi a fost ales Episcop al Romanului și a păstorit şapte ani, după care s-a retras la sihăstria sa, unde a întemeiat Schitul Pocrov.
Sfântul Pahomie a unit rugăciunea cu munca, conform tradiţiei monahismului românesc isihast și a fost unul dintre cei mai mari cărturari ai Bisericii.
El s-a mutat la Domnul în anul 1724 și a fost canonizat de Sfântul Sinod în anul 2006.

Credincioşii ortodocşi au intrat de ieri în Săptămâna Patimilor.
Această perioadă ne aduce aminte de Patimile, răstignirea şi moartea Domnului, iar fiecare zi din această săptămână are o semnificaţie deosebită.
Astfel, astăzi biserica pomeneşte pe fericitul Iosif şi pe fraţii săi, iar mâine ne aducem aminte de pilda celor zece fecioare.
Miercuri se pomeneşte vinderea lui Hristos de către Iuda, unul din cei doisprezece apostoli precum şi ungerea cu mir a picioarelor Mântuitorului de către femeia cea păcătoasă.
Joi ne aducem aminte de spălarea picioarelor ucenicilor de către Hristos, la Cina cea de Taină, de rugăciunea lui Hristos către Tatăl din Gradina Ghetsimani şi de prinderea lui Iisus şi ducerea la judecată.
De asemenea, vineri biserica pomeneşte sfintele şi mântuitoarele Patimi ale Mântuitorului Hristos, iar sâmbăta ne aduce aminte de coborârea Mântuitorului la Iad, şi de eliberarea drepţilor prin biruinţa vieţii asupra morţii.
În această săptămână, credincioşii sunt chemaţi să se ostenească printr-o postire mai aspră şi prin rugăciune mai intensă.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârşi slujba deniei în fiecare seară, de la ora 17, la Catedrala Arhiepiscopală Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel.
De asemenea, miercuri de la ora 8, Ierarhul nostru va oficia Sfânta Liturghie și Taina Sfântului Maslu la biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Eforie Sud, iar joi, tot de la ora 8, va săvârşi Sfânta Liturghie a Sf. Vasile cel Mare la Catedrala Arhiepiscopală.
Vineri de la ora 10, Înaltpreasfinţitul Teodosie va oficia slujba Vecerniei, în cadrul căreia va avea loc procesiunea scoaterii Sfântului Epitaf din Sfântul Altar.
Apoi de la ora 18, Arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba deniei Prohodului la Catedrala „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”.

Constănţenii sunt invitaţi la concertul religios „În vremea aceea”.
Acesta va fi susţinut de corala Armonia a Arhiepiscopiei Tomisului, mâine, de la ora 19.00 la Sala Teatrului de Operă și Balet Oleg Danovski din Constanţa.
Fresca muzicală pentru soliști, cor și orchestră este compusă de preotul Ion Popescu Runcu, reprezintă o transpunere pe note a Patimilor lui Iisus şi se finalizează cu Învierea Mântuitorului.
Concertul este dirijat de pr. Arhid. Ion Iulian Dumitru, orchestrația aparține lui Constantin Arvinte, iar regia este semnată Liviu Manolache.
Evenimentul este organizat de Arhiepiscopia Tomisului în colaborare cu Universitatea Ovidius și Facultatea de Teologie.

O expoziție de fotografie religioasă se desfășoară săptămâna aceasta la Covasna.
Expoziția se numește Canonicon și va fi deschisă de mâine și până pe 26 aprilie la Casa de Cultură Covasna.
Vizitatorii vor putea admira 20 de lucrări realizate de artistul Dan Mihalcea în decursul a 4-5 ani în timpul pelerinajelor pe la mânăstirile din ţară.
Expoziția s-a mai desfășurat în Arad, Râmnicu Vâlcea, Sibiu, Brașov sau Timișoara și vor urma București și Anina.
Evenimentul este organizat de Asociaţia Cultural Creştină Justinian Teculescu din Covasna precum și de fotoreporterul și artistul iconar Matei Schinteie.

Crucea de pe Caraiman are nevoie de reparaţii majore.
Primăria oraşului Bușteni doreşte să strângă 2 milioane de euro, bani necesari realizarii reparatiilor.
În acest scop, se va lansa o campanie care va îndemna oamenii să contribuie la adunarea banilor cu care va fi restaurat monumentul, se va face o platformă suspendată de belvedere și un muzeu.
Crucea a fost ridicată în anul 1928 și a intrat în Cartea Recordurilor drept cea mai mare cruce de pe un vârf montan, cu o înalțime de 39,5 metri.

ANM a emis o informare meteorologică de precipitații moderate cantitativ și răcire accentuată a vremii.
Aceasta va intra în vigoare în această noapte de la ora 3 și este valabilă până joi la ora 15.
În intervalul menţionat va ploua în cea mai mare parte a ţării, iar în zona montană vor fi şi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare.
Local cantităţile de apă vor depăşi 15 l/mp în 24 de ore.
Valorile termice vor scădea accentuat, iar în regiunile extracarpatice vremea va deveni rece pentru această perioadă.

Elevii şi preşcolarii au intrat în vacanţa de primăvară.
Astfel, ei se vor întoarce la cursuri abia miercuri, 23 aprilie.
În vacanţă vor fi şi studenţii, în funcţie de calendarul aprobat de conducerea fiecărei universităţi.
Tezele din semestrul al doilea se vor susţine până pe 23 mai. Vacanţa de vară va începe sâmbătă, 21 iunie, şi se va încheia duminică, 14 septembrie.

Românii au fost premiaţi la Geneva pentru pâinea fără gluten.
Inventatorii sunt cercetători la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi.
Reţeta scurtează durata de obţinere a pâinii şi dublează termenul de valabilitate.
În plus, ea este ideală pentru persoanele care au intoleranţă la gluten.
Cercetătorii au obţinut şi un brevet pentru această invenţie, iar acum sunt pregătiţi să vândă secretul procedeului unor companii din ţările nordice, interesate să comercializeze un astfel de aliment.

În România se pot reduce drastic tăierile ilegale de masă lemnoasă.
Declarația aparține Ministrului delegat pentru Ape şi Păduri, Doina Pană, care a adăugat că în curând va fi introdus un sistem informatic de supraveghere a traseului lemnului din pădure până la destinaţia finală.
Astfel, pe fiecare mijloc de transport va exista un smartphone, care va avea instalat un soft ce va genera un cod de verificare ce va fi trecut în avizul de însoţire al transportului.

Clienții care nu primesc bon fiscal la restaurant, nu sunt obligați să achite nota de plată.
Aceasta este propunerea patronatelor din turism care își doresc în acest fel să elimine evaziunea fiscală din domeniu.
Președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism, Lucia Morariu, a declarat că măsura ar aduce mai mulți bani la bugetul de stat.
Totodată, patronatele din turismul românesc mai cer și scăderea cotei de TVA – de la 24 la 9%, așa cum s-a întâmplat în domeniul panificației.

Laptele se va ieftini cu pana la 10%.
Așa susțin patronatele din industrie.
Scăderea se datorează creșterii producției de lapte cu 15% în acest an dar și majorării subvenției pentru vacile de lapte.
Ministerul Agriculturii susține că anul trecut cuantumul pe cap de bovină era de 453 de lei.
Anul acesta subvenția va fi mai mare cu peste 50% și va depăși chiar 1.000 de lei pentru un animal care produce 7 tone de lapte anual.
Ministerul Agriculturii precizează că plăţile aferente acestui an au început de astăzi.

România a ocupat anul trecut locul 12 în topul cantității de vin produs.
Conform statisticilor Organizaţiei Internaţionale a Viei și Vinului, producţia a fost de 4,276 milioane hectolitri, în creştere cu 29% comparativ cu 2012.
Pe primul loc se situează în continuare Italia, cu o producţie de 44,9 milioane hectolitri, iar Spania a devansat Franţa și a urcat pe locul secund datorită unei creşteri de 31% a producţiei de vin.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept