Știri 12 aprilie 2014

Biserica Ortodoxă Română cinsteşte astăzi pe Sfântul Mucenic Sava de la Buzău.
El este cunoscut şi sub numele de Sava Gotul, deoarece era originar din Dacia, în vremea când aceasta era stăpânită de goţi.
S-a născut în jurul anului 334 într-un sat din zona Buzăului. Preotul satului, Sansalas, şi preotul Gutticas, i-au fost sfetnici şi i-au sporit tânărului Sava evlavia, blândeţea şi smerenia.
Când regele Atharid a dezlănţuit o cumplită prigoană împotriva creştinilor, preotul Sansalas şi tânărul Sava au fost legaţi şi biciuiţi, apoi au fost puşi să mănânce din jertfa adusă idolilor.
Pentru că au refuzat, regele a poruncit ca Sfântul Sava să fie aruncat în râul Museos, astăzi râul Buzău.
La cererea Sfântului Vasile cel Mare, guvernatorul provinciei Sciţia a dus moaştele Sfântului Sava în Capadocia.

Biserica Ortodoxă va prăznui mâine Intrarea Domnului în Ierusalim sau Floriile.
Această sărbătoare ne aduce aminte de intrarea Domnului în Ierusalim, moment care ne invită la o mai mare trăire duhovnicească a Patimilor şi Învierii Domnului.
Prima menţiune documentară provine din secolul 4 şi la ea mai fac referire pelerina Egeria, care menţionează obiceiul binecuvântării ramurilor de salcie, precum şi mari predicatori ca Sfântul Ioan Gură de Aur şi Sfântul Chiril al Alexandriei.
Cu acest prilej, Înalt Preasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va aniversa 13 ani de la instalarea Sa în scaunul de Arhiepiscop al Tomisului.
Ierarhul nostru va săvârşi sfânta liturghie arhierească de la ora 8.45, pe scena amenajată lângă Catedrala Arhiepiscopală Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel.
Înaltpreasfinţitul Teodosie s-a născut în anul 1955 în localitatea Gheorghiţeni, judeţul Suceava.
În anul 1990, a fost tuns în monahism la mânăstirea Crasna şi a primit numele de TEODOSIE.
Patru ani mai târziu a fost hirotonit arhiereu-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor după care, în luna februarie a anului 2001 a fost ales Arhiepiscop al Tomisului şi instalat în această funcţie două luni mai târziu, de sărbătoarea Floriilor.

Constănţenii sunt invitaţi la concertul religios „În vremea aceea”.
Acesta va fi susţinut de corala Armonia a Arhiepiscopiei Tomisului, marți, de la ora 19.00 la Sala Teatrului de Operă și Balet Oleg Danovski din Constanţa.
Fresca muzicală pentru soliști, cor și orchestră este compusă de preotul Ion Popescu Runcu, reprezintă o transpunere pe note a Patimilor lui Iisus şi se finalizează cu Învierea Mântuitorului.
Concertul este dirijat de pr. Arhid. Ion Iulian Dumitru, orchestrația aparține lui Constantin Arvinte, iar regia este semnată Liviu Manolache.
Evenimentul este organizat de Arhiepiscopia Tomisului în colaborare cu Universitatea Ovidius și Facultatea de Teologie.

O expoziție de fotografie religioasă se va desfășura săptămâna viitoare la Covasna.
Expoziția se numește Canonicon și va fi deschisă în perioada 15 – 26 aprilie la Casa de Cultură Covasna.
Vizitatorii vor putea admira 20 de lucrări realizate de artistul Dan Mihalcea în decursul a 4-5 ani în timpul pelerinajelor pe la mânăstirile din ţară.
Expoziția s-a mai desfășurat în Arad, Râmnicu Vâlcea, Sibiu, Brașov sau Timișoara și vor urma București și Anina.
Evenimentul este organizat de Asociaţia Cultural Creştină Justinian Teculescu din Covasna precum și de fotoreporterul și artistul iconar Matei Schinteie.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept