Știri 11 aprilie 2014

Biserica Ortodoxă cinsteşte astăzi pe Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica.
Acesta s-a născut în anul 1787 în Bucureşti şi a fost botezat cu numele Constantin.
În anul 1807, tânărul Constantin Antonescu a intrat frate la Mănăstirea Cernica.
Un an mai târziu a fost tuns în monahism sub numele de Calinic, iar după o lună a fost hirotonit ierodiacon la Biserica “Sfântul Nicolae” de la Cernica.
În anul 1813, a fost hirotonit preot împotriva voinţei sale şi a devenit duhovnicul şi marele eclesiarh al Mănăstirii Cernica, iar în anul 1850, domnitorul Barbu Ştirbei l-a convins să accepte scaunul episcopiei Râmnicului.
S-a mutat la Domnul pe 11 aprilie 1868, iar pentru curăţia vieţii sale, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca el să fie trecut în rândurile sfinţilor.

Biserica Ortodoxă va prăznui duminică Intrarea Domnului în Ierusalim sau Floriile.
Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia de la ora 8.45, sfânta liturghie pe scena special amenajată lângă Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.
Totodată, duminică se împlinesc 13 ani de când Ierarhul nostru a fost intronizat Arhiepiscop al Tomisului.

Constănţenii sunt invitaţi la concertul religios „În vremea aceea”.
Acesta va fi susţinut de corala Armonia a Arhiepiscopiei Tomisului, marți, de la ora 19.00 la Sala Teatrului de Operă și Balet Oleg Danovski din Constanţa.
Fresca muzicală pentru soliști, cor și orchestră este compusă de preotul Ion Popescu Runcu, reprezintă o transpunere pe note a Patimilor lui Iisus şi se finalizează cu Învierea Mântuitorului.
Concertul este dirijat de pr. Arhid. Ion Iulian Dumitru, orchestrația aparține lui Constantin Arvinte, iar regia este semnată Liviu Manolache.
Evenimentul este organizat de Arhiepiscopia Tomisului în colaborare cu Universitatea Ovidius și Facultatea de Teologie.

O expoziție de fotografie religioasă se va desfășura săptămâna viitoare la Covasna.
Expoziția se numește Canonicon și va fi deschisă în perioada 15 – 26 aprilie la Casa de Cultură Covasna.
Vizitatorii vor putea admira 20 de lucrări realizate de artistul Dan Mihalcea în decursul a 4-5 ani în timpul pelerinajelor pe la mânăstirile din ţară.
Expoziția s-a mai desfășurat în Arad, Râmnicu Vâlcea, Sibiu, Brașov sau Timișoara și vor urma București și Anina.
Evenimentul este organizat de Asociaţia Cultural Creştină Justinian Teculescu din Covasna precum și de fotoreporterul și artistul iconar Matei Schinteie.

Ibuprofenul și diclofenacul pot provoca atac cerebral.
Așa arată un studiu efectuat de oamenii de știință olandezi.
Cele două medicamente calmante provoacă bătăi neregulate ale inimii care pot duce la atacuri cerebrale.
Experţii au analizat fişele medicale a peste 8.000 de oameni, cu vârste peste 55 de ani, din anul 1990.

Medicii de familie sunt obligaţi să utilizeze dosarul electronic de sănătate.
În situaţia în care utilizează un alt sistem informatic, acesta trebuie să fie compatibil cu sistemul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
Potrivit CJAS Constanța, în acest fel, se asigură utilizarea eficientă a informaţiilor în elaborarea politicilor de sănătate şi pentru managementul sistemului.

Patronatele din turism cer introducerea unui impozit pe bacşiş.
Valoarea bacşişului va fi lăsată la latitudinea clientului, dar suma va fi introdusă pe nota de plată și impozitată cu 16%.
Patronatele au transmis deja propunerea către autorităţile din turism și urmează ca aceasta să fie prezentată Guvernului.

Hărţile de hazard şi risc la inundaţii au fost finalizate şi acoperă 11 bazine hidrografice din ţară.
Proiectul a necesitat fonduri de peste 40 de milioane de euro, sumă accesată din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene.
Conform legislaţiei, hărţile de hazard şi de risc la inundaţii vor constitui părţi componente ale documentaţiei de amenajare a teritoriului judeţean şi vor fi introduse în planurile de urbanism.
Acestea vor indica nivelul potenţial al pagubelor care se pot produce într-un anumit areal, precum şi planurile de evacuare a populaţiei.

Facturarea pierderilor din rețeaua de electricitate ar putea fi interzisă.
Așa prevede un proiect de lege inițiat de mai mulți parlamentari. Românii plătesc pe lângă curentul sau căldura consumate și pierderile din reţelele de furnizare.
Mai mult, parlamentarii vor eliminarea plăţii în avans și a regularizărilor, astfel încât clienţii să nu achite decât consumul indicat pe contoare.

Spitalele din România au prea multe paturi.
Aceasta este concluzia unui proiect de hotărâre lansat în dezbatere publică de Ministerul Sănătăţii.
Numărul de paturi aprobat pentru spitale va scădea cu peste 4000 până în 2016, pentru a se atinge media europeană la acest capitol.
În prezent, în numărul total de paturi contractabile se includ şi cele din instituțiile educative și de siguranţă, precum şi cele din penitenciarele-spital.

România se află între primele cinci țări din Uniunea Europeană din punct de vedere al potenţialului resurselor minerale.
Declarația aparține directorului general în Agenţia Naţională de Resurse Minerale, Grigore Pop.
El a menţionat că România dispune de aproape tot spectrul de resurse minerale posibile cum ar fi hidrocarburi, metale feroase și neferoase, cărbuni, materiale de construcţii, precum și ape minerale.
De asemenea, reprezentanți ai Ministerului Economiei susțin că minele închise în care există încă resurse bogate ar trebui redeschise, ceea ce va fi posibil după aprobarea noii legi a minelor.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept