Știri 4 aprilie 2014

Biserica Ortodoxă a rânduit ca, în a cincea săptămână a Postului Mare, în lăcaşele de cult să se oficieze astăzi denia Acatistului Născătoarei de Dumnezeu.
Astfel, de la ora 17.00, Înaltpreasfinţitul Teodosie va oficia Denia Acatistul Bunei Vestiri la Catedrala Arhiepiscopală.
Totodată, mâine, de la ora 17.00, Ierarhul Tomisului va sfinți locul pentru capela „Buna Vestire și Sf. Maria Egipteanca”, situată la intrarea în stațiunea Mamaia, în zona hotelului Perla.
Duminică, Înaltpreasfințitul Teodosie va participa în Bulgaria la întronizarea Înaltpreasfințitului Naum, Mitropolit de Ruse.

Promenada din stațiunea Mamaia va fi pavată până la jumătatea lunii iunie.
Anunțul a fost făcut de primarul Radu Mazăre.
El a mai spus că pasarelele nu vor fi gata, dar circulația nu va mai fi restricționată.
Până pe 15 iunie faleza va fi pavată, pasarelele ridicate și cele două piațete vor fi terminate.

Marți se va inaugura Piața Ovidiu din Constanța.
Anunțul a fost făcut de viceprimarul Constanței, Decebal Făgădău.
El a mai precizat că restul lucrărilor din zona peninsulară sunt în grafic și se vor termina, așa cum a fost prognozat, la sfârșitul anului.
De asemenea, toate cablurile au fost instalate în subteran.
Cea mai mare parte a banilor vine de la Uniunea Europeană, iar restul sunt contribuții ale autorităților locale și Guvernului.

Copiii care frecventează grădinița pot fi reînscriși în sistem pentru anul școlar următor până pe 17 aprilie.
Înscrierea copiilor nou veniți în grădinițe se va face între 23 aprilie și 30 mai, iar în 3 iunie vor fi afișate locurile libere.
Etapa a II-a de înscriere în grădinițe va avea loc între 4 iunie și 4 iulie, iar afișarea locurilor libere se va face în data de 8 iulie.

Cetăţenii Republicii Moldova nu vor mai avea nevoie de vize pentru a călători in Spaţiul Schengen din 28 aprilie.
Ieri, Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene au luat decizia finală în această privință.
Ultimul pas este publicarea deciziei în ”Jurnalul Oficial”, care urmează să aibă loc la 8 aprilie.
Măsura va intra în vigoare la 20 de zile după publicare.
Din acel moment, moldovenii vor putea circula fără vize în Schengen, pentru o perioadă de 90 de zile.

Una din 20 de persoane se îmbolnăvește de Parkinson în România înainte de vârsta de 40 de ani.
Potrivit preşedintelui Societăţii Naţionale de Neurologie, prof. dr. Dafin Mureşanu, acum 20 de ani, această boală nu apărea mai devreme de vârsta de 65 de ani.
Acesta a adăugat că bărbaţii sunt mai expuşi la boala Parkinson, iar statisticile arată că prevalenţa bolii este de 1,5 bărbaţi la o femeie.
La nivel mondial sunt aproximativ şase milioane de persoane cu boala Parkinson.
În România, potrivit ultimelor date, sunt trataţi peste 70.000 de bolnavi cu maladia Parkinson, dar există un număr mai mare de bolnavi care încă nu au fost diagnosticaţi.

Maşinile electrice sunt riscante pentru pietoni.
Potrivit noilor reglementari ale Uniunii Europene, până în anul 2019, maşinile electrice și cele hibrid trebuie să facă zgomot, astfel încât să fie mai sigure pentru pietoni, în special pentru cei cu probleme de vedere.
Europarlamentarii au convenit că, în viitor, autovehiculele trebuie să aibă montate dispozitive cu ajutorul cărora să producă un sunet similar mașinilor cu motoare cu ardere.
De asemenea, ei au votat și reducerea poluării fonice, în cazul maşinilor, utilitarelor, camioanelor și autobuzelor în următorul deceniu.

Universitățile și institutele de cercetare din țară vor primi mai mulţi bani.
Acestora li se va aloca suma de 300 de milioane de euro, din fonduri europene.
Totodată, din bani europeni, aproximativ 5.600 de cercetători doctoranzi şi post-doctoranzi vor primi burse.
Contractele de finanțare au fost semnate ieri.

Parlamentul European a aprobat eliminarea tarifelor de roaming de anul viitor.
În prezent, 28% din consumatori aleg să ţină telefoanele închise în timp ce se află în deplasări, din cauza tarifelor practicate de societăţile de telefonie mobilă pentru serviciile furnizate în roaming.
Noua lege va permite utilizatorilor din Uniunea Europeană aflaţi în deplasare într-o altă ţară membră să efectueze apeluri telefonice şi să descarce date de pe Internet la acelaşi preţ ca acasă.

Uleiul de măsline este cel mai falsificat produs alimentar.
La cel mai recent control al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia consumatorilor, 22% din uleiul de măsline verificat nu se încadra în prevederile legale în vigoare.
Acesta avea compoziţie în acizi graşi asemănătoare cu uleiul de floarea-soarelui, ceea ce indică falsificarea acestuia.
De asemenea, potrivit cotidianului New York Times, 69% din uleiul de măsline importat în Statele Unite ale Americii nu corespunde standardelor înalte prevăzute pentru uleiul de măsline extravirgin.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept