Știri 26 martie 2014

Finalizarea Catedralei Mântuirii Neamului a fost amânată cu un an.
Potrivit calculelor, cel puţin 32 de milioane de euro s-au alocat până acum, din fonduri publice şi private, pentru ridicarea Catedralei.
Peste o treime din sumă a fost alocată numai de Guvern, de 13 milioane de euro.
Construcţia Catedralei a ajuns aproape la jumătate, astfel că finalizarea ei se va face abia la începutul anului 2016, după cum afirmă oficialii Patriarhiei.

Românii vor da ceasurile cu o oră înainte în noaptea de sâmbătă spre duminică.
Astfel, România va trece la ora de vară, iar ora 3 va deveni ora 4.
Măsura se aplică în România din anul 1979 şi permite folosirea optimă a luminii naturale şi reducerea iluminatului artificial.

Directorul televiziunii publice, Stelian Tănase vrea să schimbe legea TVR.
Acesta vrea să înlocuiască membrii politici din Consiliul de Administraţie şi să introducă, printre alţii, şi reprezentanţi ai Patriarhiei.
Unii parlamentari din comisiile de cultură spun că cerinţa este exagerată, alţii, dimpotrivă.
Stelian Tănase a precizat că dorește reducerea deciziei politicului în privința Consiliului, dar și comasarea televiziunii publice cu radioul public, după modelul BBC.

Lucrările la podul de la Agigea vor fi sistate de Paște, de 1 Mai și în timpul verii.
Prefectul județului Constanța, Radu Volcinschi, a declarat că vor fi ridicate si restricțiile de tonaj pentru autovehiculele de transport persoane, iar cele de marfă urmează să fie limitate ca și până acum la 5 tone.
În restul perioadei, se va circula ca și până acum, cu închideri totale ale podului 3 zile pe săptămână, câte 4 ore.
Se estimează că lucrările vor fi încheiate până în martie 2015.

China va construi o linie de tren de mare viteză pe ruta Bucureşti – Constanța.
Vicepremierul Liviu Dragnea a semnat cu vicepreşedintele Comisiei Naţionale pentru Reformă și Dezvoltare a Chinei un memorandum pentru începerea analizelor tehnice premergătoare liniei feroviare de mare viteză.
Acordul mai prevede modernizarea inelului feroviar al Bucureștiului, precum și modernizarea căii ferate care leagă nordul și sudul României, respectiv graniţa cu Republica Moldova, de graniţa cu Bulgaria, la Ruse.

Taxa radio-tv ar putea fi majorată.
Declarația a fost făcută de directorul televiziunii publice Stelian Tănase.
El a adăugat că televiziunea publică va fi restructurată în întregime și se va pune și problema unor concedieri.
Anul acesta, fondul de salarii al TVR ar putea depăși jumătate din bugetul instituției.

7 milioane de persoane au decedat din cauza poluării, în anul 2012.
Anunțul vine din partea Organizației Mondiale a Sănătății.
Specialiștii spun că poluarea aerului a devenit principalul risc pentru sănătate, legat de mediul înconjurător, din lume.
Rezultatele studiului arată că riscurile cauzate de poluarea aerului sunt mai importante decât se credea, mai ales în ceea ce priveşte cardiopatiile și accidentele vasculare cerebrale.
De asemenea, OMS a arătat că regiunile cele mai afectate de mortalitatea asociată cu poluarea atmosferică sunt Asia și zona Pacificului, cu 5,1 milioane de morți.

Comisioanele de utilizare a cardurilor bancare sunt excesive și nu reflectă costurile.
Declarația aparține preşedintelui Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu care a adăugat că plafonarea de la 1-1,2% la 0,2-0,3% s-ar putea face mai devreme in România decât la nivelul Uniunii Europene.
Acesta a completat ca proiectul de lege ar putea intra în Guvern săptămâna viitoare, iar Parlamentul îl va aproba până în vară.

Unele produse alimentare sunt falsificate.
Un specialist în alimentaţie a dezvăluit câteva metode prin care unii producători de alimente pot schimba reţetele originale ale produselor cu scopul de a obţine un profit mai mare.
Astfel, laptele se falsifică prin adăugarea de apă, prin extragerea grăsimilor și prin amestecul diferitelor tipuri de lapte.
De asemenea, unii producători adaugă în smântână făină, gelatină, cretă sau gips, iar în miere, amidon sau clei de oase.

Internetul trebuie să iasă de sub controlul exclusiv al guvernelor.
Aceasta este concluzia experților internaționali reuniți la Singapore.
Potrivit acestora, controlul internetului este necesar să revină unui organism care să garanteze libertăţile şi nu guvernelor, care sunt susceptibile să le reducă.
Administraţia americană a anunţat că este pregătită să îşi abandoneze rolul în supervizarea unei firme care se ocupă cu validarea numelor de domeniu, în favoarea unei guvernanţe la nivel mondial.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept