Știri 25 martie 2014

Biserica Ortodoxă prăznuiește astăzi Buna-Vestire.
Acest praznic împărătesc ne aduce aminte de momentul biblic în care Sfântul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare Maria că va naşte pe Mântuitorul lumii, Fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos.
Tot în acel moment, Pruncul Iisus s-a zămislit în trupul Sfintei Fecioare prin puterea Sfântului Duh.
Numită popular şi Blago-Veştenie, această sărbătoare este confirmată în documente ca cea mai veche sărbătoare închinată Maicii Domnului.
Conform surselor istorice în secolul 4 sau 5 s-a construit la Nazaret o biserică, pe locul unde a fost casa în care Sfânta Fecioară a primit vestea naşterii lui Hristos.
Marii predicatori ai bisericii din secolul 5 au alcătuit panegirice la această sărbătoare.
Printre ei se regăsesc patriarhul Proclu al Constantinolopului şi episcopul Vasile al Seleuciei.
Data acestei sărbători a fost fixată de Biserică la 9 luni înainte de sărbătoarea Naşterii Domnului.
Totodată, pentru că suntem în postul mare, Biserica a rânduit şi dezlegare la peşte în această zi.
cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia de la ora 8.45, Sfânta Liturghie la biserica „Buna Vestire” din Constanța, situată pe str. Dionisie cel Mic.

Tot astăzi este şi Ziua Poliţiei Române.
Alegerea acestei date este legată de reprezentarea sărbătorii Bunei-vestiri pe primul steag al Poliţiei Române, steag ce datează din anul 1822.
Această zi este sărbătorită din anul 2002.
Astfel, polițiștii constănțeni vor desfășura diverse activități pentru a marca acest eveniment.

Peste 230 de mii de pensionari vor avea pensii mai mari de la sfârșitul acestei luni.
Ministrul Muncii Rovana Plumb a anunțat că acestea vor crește în medie cu 63 de lei.
Măsura îi vizează pe cei care s-au pensionat după 1 ianuarie 2011.
Recalcularea a peste 200.000 de pensii a fost decisă de Guvern anul trecut, prin ordonanţă de urgenţă, adoptată în urma unei decizii a Curţii Constituţionale.

România ocupă primul loc în Europa în ceea ce privește riscul de tuberculoză.
Un studiu recent arată că numărul de copii sub 15 ani afectați de o formă de tuberculoză se apropie vertiginos de 1 milion, la nivel mondial.
Potrivit studiului, Asia de Sud și de Est este cea mai afectată de acest fenomen.
Tuberculoza este o boală a sărăciei, astfel că aproape 95% dintre pacienți provin din medii sărace, fără venituri și cu mijloace reduse de subzistență.
Specialiștii atrag atenția asupra necesității îmbunătățirii metodelor de diagnostic la copii și în special la cei mai mici de 5 ani, care sunt supuși unui risc mai mare de a dezvolta forme severe ale acestei boli.

Astăzi a început a doua etapă de înscriere în clasa zero.
Până pe 4 aprilie, părinţii copiilor care nu au fost cuprinşi în nicio unitate de învăţământ în etapa anterioară vor depune cereri de înscriere la școlile aflate pe prima poziţie dintre cele trei opţiuni exprimate în această etapă.
La Constanţa, pentru cea de-a doua etapă au rămas libere 1.524 de locuri în şcoli, dintre cele 7.800 câte au fost libere la debutul primei etape de înscriere.

Preţul gazelor naturale livrate populaţiei va crește cu 8% în acest an.
Președintele ANRE, Niculae Havrileț, a declarat că la 1 aprilie, va fi o creştere de 2% la preţul gazelor pentru consumatorii casnici și cu 5% pentru non-casnici.
Totodată, potrivit oficialului, calendarul de liberalizare pentru acest an mai prevede alte două scumpiri.
Astfel, la 1 iulie va fi o creştere pentru non-casnici de 5% și pentru casnici de 3%, iar, la 1 octombrie, creşterea va fi de 4% pentru non-casnici și de 3% pentru casnici.

România s-a aflat pe locul al doilea în Europa în topul scumpirilor la carburanţi, în primele trei luni din acest an.
Potrivit datelor Comisiei Europene, preţul benzinei a urcat cu 3% în țara noastră, până la 1,26 euro.
Astfel, România a fost devansată doar de Cipru, unde avansul a fost de 6,5%.
Cauza scumpirii benzinei în țara noastră o reprezintă schimbarea modalităţii de calcul a accizei, care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2014.

Mai mult de jumătate dintre români nu fac niciodată sport.
Conform unui sondaj Eurobarometru, 59% dintre cetăţenii Uniunii Europene nu fac niciodată sport sau rareori desfășoară activități sportive, în timp ce 41% fac sport cel puţin o dată pe săptămână.
Europa de Nord este mult mai activa fizic decât sudul și estul. Astfel, 70% dintre respondenții din Suedia au declarat că fac sport cel puţin o dată pe săptămână, urmați de cei din Danemarca și Finlanda.
La polul opus se află Bulgaria, unde 78% dintre persoane nu desfășoară niciodată activități fizice, urmată de Malta, Portugalia, România și Italia.

Şoferii români nu mai au voie să cumpere piese auto dacă acestea nu au logo-ul constructorului de maşini.
Așa-numitele produse after-market sunt mult mai ieftine decât cele originale, ceea ce nu înseamnă că există și diferenţe în privinţa calităţii.
Cu toate acestea, statul a decis să elimine posibilitatea cumpărătorilor de a alege între cele două tipuri de produse.
În Europa doar trei state interzic prin lege comercializarea produselor after market, printre care și România.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept