Știri 24 martie 2014

Biserica Ortodoxă va prăznui mâine Buna Vestire.
Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia astăzi, de la ora 15, Sfânta Liturghie a darurilor mai înainte sfințite la mănăstirea Strunga din jud. Constanța, care își va sărbători hramul.
Tot astăzi, de la ora 18, Ierarhul nostru va oficia slujba Vecerniei la biserica „Buna Vestire” din Năvodari, apoi se va pleca în procesiune cu moaștele Sfinților Epictet, Astion și Pantelimon, aduse de la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.
De asemenea, mâine, de la ora 8.45, Înaltpreasfințitul Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Buna Vestire” din Constanța, situată pe str. Dionisie cel Mic.

RATC va emite de mâine un nou tip de bilete.
În aceste condiţii, vechile bilete vor fi admise în circulaţie până pe 31 martie, inclusiv.
După această dată, cei care mai au bilete neconsumate pot solicita contravaloarea acestora la sediul RATC până pe 30 aprilie.
Unităţile comerciale care vând bilete RATC vor introduce noile bilete la vânzare de miercuri, 26 martie.

Lucrările pentru pasarelele pietonale din staţiunea Mamaia vor începe din această săptămână.
Pe parcursul instalării celor trei pasarele, în perioade diferite, traficul rutier va fi închis total circulaţiei timp de două zile, astfel că nordul Constanţei va fi izolat.
Şoferii care doresc să meargă către Năvodari vor trebui să folosească ruta ocolitoare.
Data limită de finalizare a proiectului este 15 mai.

Astăzi este Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei.
Aceasta se sărbătoreşte anual pe 24 martie, dată la care, în urmă cu 123 de ani, Robert Koch prezenta comunităţii medicale din Berlin descoperirea sa: bacilul tuberculozei.
Scopul acestei zile este atragerea atenţiei opiniei publice şi sensibilizarea factorilor de decizie cu privire la importanţa acestei probleme de sănătate publică, cu multiple implicaţii de ordin medical, psihologic şi social.

Institutul „Cantacuzino“ poate produce vaccin antigripal pentru sezonul 2014-2015.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, neregulile constatate la lotul realizat în decembrie 2013, care nu a îndeplinit cerinţele europene pentru endotoxină, au fost cauzate de presiunea pusă pe instituţie.
De asemenea, experţii OMS au arătat că linia de fabricaţie a vaccinului gripal sezonier produs la Institutul „Cantacuzino“ respectă normele de bună practică în producția farmaceutică.

Uniunea Europeană vrea să pedepsească cu zece ani de închisoare frauda din bugetul comunitar.
Aceasta consideră pedepsele pentru fraudarea fondurilor oferite țărilor membre mult prea mici față de pericolul infracțiunilor.
În România, frauda din bugetul Uniunii Europene se pedepsește cu maxim 7 ani de detenție.
Mai mult, specialiștii europeni vor ca în cazul unui prejudiciu mic, de până la 5.000 de euro, să se poată aplica doar o amendă.

ANM a emis o informare meteorologică de ploi și vânt puternic pentru toată țara.
Aceasta este valabilă de astăzi, de la ora 14, până mâine la ora 22.
În intervalul menţionat, instabilitatea atmosferică se va accentua treptat în majoritatea zonelor, începând din vest.
Vor fi averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi posibil grindină.
Izolat cantităţile de apă vor depăşi 20…25 l/mp.
Astfel de fenomene vor fi mai frecvente în această după-amiază în regiunile din jumătatea vestică, apoi se vor manifesta local şi temporar în centrul, sudul şi estul teritoriului.

Astăzi încep înscrierile pentru programul Rabla.
Acestea vor dura până pe 28 martie.
După această dată, Administrația Fondului de Mediu va publica lista celor autorizați să participe anul acesta la programul de înnoire a parcului auto, precum și cea a societăților autorizate să colecteze mașinile vechi.
Pentru ediția de anul acesta, vor fi alocate 20.000 de tichete valorice a câte 6.500 de lei, din care 17.000 pentru persoane fizice, iar restul pentru firme și instituții publice.

Bursele lunare de 670 de lei pentru medicii rezidenţi au fost trecute în lege.
Actul normativ a fost deja publicat în Monitorul Oficial.
Banii nu sunt impozitați și vin în completarea salariilor pe care le iau rezidenții.
Condiția este ca aceștia să aibă un salariu brut sub 3.000 de lei, sumă care nu include drepturile aferente gărzilor făcute în afara programului de muncă.

Microsoft va opri suportul tehnic pentru Windows XP pe 8 aprilie.
Compania nu va mai oferi pachete de securitate, astfel că PC-urile care rulează Windows XP nu vor mai fi protejate împotriva atacurilor de viruşi şi vor fi lăsate descoperite pentru hackeri. Rata celor care utilizează XP în România este destul de mare.
Pentru a evita neplăcerile create de eliminarea suportului pentru acest sistem de operare, utilizatorii trebuie să treacă la o versiune de Windows superioară.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept