Știri 21martie 2014

Biserica Ortodoxă va prăznui marți Buna Vestire.
Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia duminică, de la ora 8.45 Sfânta Liturghie la mănăstirea Buna Vestire din apropierea localității Mircea Vodă.
Luni, de la ora 15, Ierarhul nostru va săvârși Sfânta Liturghie a darurilor mai înainte sfințite la mănăstirea Strunga din jud. Constanța, care își va sărbători a doua zi hramul.
Tot luni, de la ora 18, Înaltpreasfințitul Teodosie va oficia slujba Vecerniei la biserica „Buna Vestire” din Năvodari, apoi se va pleca în procesiune cu moaștele Sfinților Epictet, Astion și Pantelimon, aduse de la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.
De asemenea, marți, de la ora 8.45, Ierarhul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Buna Vestire” din Constanța, situată pe str. Dionisie cel Mic.

Astăzi este Ziua Internaţională a Poeziei.
Aceasta a fost instituită de UNESCO, în anul 1999, ca o recunoaştere a faptului că, poeţii şi scriitorii din întreaga lume şi-au adus o contribuţie remarcabilă la îmbogăţirea culturii şi spiritualităţii universale.
Ziua Mondială a Poeziei promovează printre altele şi eforturile editurilor mici care încearcă să se afirme în acest domeniu prin publicarea de colecţii ale poeţilor tineri.

Portul Turistic Tomis şi Plaja Modern vor intra, în această primăvară, într-un amplu proces de reabilitare şi reamenajare.
Potrivit autorităților, acesta va dura aproximativ un an şi jumătate.
Investiţia, realizată cu bani din fonduri europene şi susţinută şi de Consiliul Judeţean Constanţa, are o valoare de aproximativ 10 milioane de euro.

Românii vor avea cărți de identitate electronice de la 1 aprilie.
Cea mai vizibilă modificare a noilor cărți de identitate se referă la dimensiunea acestora, care vor arăta precum un card.
Acestea vor avea, ca şi paşapoartele, câteva date biometrice, precum imaginea facială şi amprentele digitale, care conferă un grad de siguranţă mai mare.
Documentul va include datele personale, dar şi informaţii de pe cardul de sănătate.
Printre acestea se numără codul unic de asigurat, diagnosticele medicale cu risc vital, grupa sangvină, RH-ul şi acceptul pentru prelevarea de organe după deces.

Reducerea TVA la carne și produsele din carne se va aplica de la 1 august.
Anunțul a fost făcut de vicepreşedintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor, Liviu Harbuz.
Acesta a declarat că decizia finală va fi luată după discutarea măsurii cu Fondul Monetar Internaţional.
Oficialul a adăugat că scăderea TVA va fi aplicată și la legume-fructe şi, ulterior, la lapte şi produse din lapte.

Tariful la gaze va fi majorat de la 1 aprilie.
Pentru populație, prețul va crește cu 2%, iar în cazul consumatorilor industriali, cu 5%.
Președintele ANRE, Nicolae Havrileț a precizat că autoritatea nu are în vedere și scumpirea energiei electrice.
Un studiu realizat de o companie de consultanță a arătat că libralizarea pieței gazelor are deja efecte asupra industriei, iar la sfârșitul anului, gazele ar putea fi mai scumpe cu până la 143% pentru companii, față de 2012.

Salariile profesorilor cu o vechime de până la 6 ani vor fi majorate cu până la 10% de la 1 iulie.
Actul normativ a fost promulgat marţi de preşedintele Traian Băsescu.
De asemenea, se reglementează şi acordarea unei burse lunare de 670 de lei pentru medicii şi farmaciştii rezidenţi din unităţile sanitare de stat care au un salariu brut lunar mai mic de 3.000 lei.

Majoritatea românilor își schimbă schimbă periuța de dinți o dată la doi ani.
Potrivit unui studiu realizat cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății Orale, românii folosesc un tub de pastă de dinți aproximativ un an.
Cei care trăiesc în mediul rural folosesc un tub de pastă de dinţi trei ani iar periuța 10 ani.
Astfel, patru din zece copii au carii la dinții definitivi și aproape 90% dintre acestea nu sunt tratate.

Sindicaliştii din învățământ cer schimbarea programei şcolare si a modului in care liceeni sunt evaluaţi la Bacalaureat.
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ apreciază că în condițiile de acum, elevii nu pot fi mobilizaţi să înveţe mai bine.
Președintele FSLI, Simion Hăncescu a declarat că liceenii trebuie pregățiți pentru piața muncii și atrage atenția că, în prezent, sunt verificate numai cunoștințele memorate de tineri, nu și competențele lor pentru un eventual loc de muncă.
Cât despre simulări, acestea nu au nicio miză, pentru că notele nu se trec în catalog, mai spune Simion Hăncescu.

Guvernul va finanţa proiectul de producere a sângelui artificial.
Profesorul Radu Silaghi de la Universitatea Babeș – Bolyay din Cluj-Napoca a primit o finanţare de 400.000 de lei pentru acest an.
Acesta a declarat că ar fi necesară suma de un milion de lei pentru ca proiectul să poată fi finalizat, iar ca timp, estimează că ar fi nevoie de încă 12-18 luni.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept