Știri 17 martie 2014

Constănțenii sunt invitați la o nouă conferință.
Tema o constituie ‚Pitești după Pitești. Reeducare între istorie și actualitate’.
Invitați vor fi Dr. Galina Răduleanu, Ilie Tudor, Răzvan Codrescu și Claudiu Târziu.
Evenimentul se va desfășura miercuri, de la orele 17.30 la Casa de Cultură din Constanța.
Intrarea va fi liberă.

Prima etapă de înscriere în clasa pregătitoare în anul şcolar 2014 -2015 s-a încheiat.
La Constanţa, după prima etapă de înscriere, au fost depuse peste 6.200 de cereri pentru intrarea în clasa pregătitoare. Potrivit declaraţiilor inspectorului general şcolar din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, prof. Răducu Popescu, la Constanţa sunt 7.810 de locuri disponibile în 305 clase.
A doua etapă de înscriere va avea loc în perioada 25 martie – 4 aprilie, iar pe 11 aprilie se vor afişa rezultatele finale.

Programul Rabla ar putea începe de la 1 aprilie.
Anunțul a fost făcut de Ministrul Mediului, Korodi Attila.
Potrivit proiectului de ordin, posesorii de autovehicule cu o vechime mai mare sau egală cu opt ani îşi vor putea achiziţiona anul acesta o maşină nouă prin Programul Rabla pe baza unui tichet valoric de 6.500 de lei, care se va aloca însă electronic.

Elevii vor beneficia de manuale noi, digitale și tipărite din luna septembrie.
Reprezentanții Ministerului Educaţiei au declarat că noile manuale vor fi adaptate nevoilor elevilor şi ale societăţii secolului al 21-lea.
De asemenea acestea vor asigura creşterea calităţii procesului educaţional, prin respectarea standardelor europene şi racordarea la exigenţele societăţii contemporane.
Manualele şcolare vor avea atât o variantă tipărită, cât şi una digitală, iar elevii vor primi ambele formate.

O nouă ediţie a programului special „Vacanţe la ţară” va începe pe 23 martie.
Anunţul a fost făcut de preşedintele Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural, Marilena Stoian.
Constănţenii au oportunitatea de a descoperi, la tarife bune, viaţa satului, tradiţiile locurilor respective, dar și ospitalitatea specifică acestui tip de turism.
Turiştii vor putea opta, ca de fiecare dată, pentru zeci de pensiuni din judeţele Alba, Argeş, Braşov, Covasna, Gorj, Cluj, Maramureş, Neamţ sau Sibiu.

Universităţile vor primi bani după criterii foarte clar cuantificate.
Declarația aparține oficialului delegat pentru Învăţământ Superior, Mihnea Costoiu.
Acesta a adăugat că universităţile nu vor fi finanţate în baza unei clasificări făcute “în biroul ministrului”, ci „pe criterii de calitate extrem de clar cuantificate”.
Pentru a primi mai multe fonduri, o universitate trebuie să aibă punctaje legate de activitatea ştiinţifică, de publicaţii, de contracte de cercetare aplicată sau fundamentală, de implicarea în zona regională sau cum răspunde solicitărilor angajatorilor.

Peste 680.000 de elevi vor primi gratuit rechizite, în anul şcolar 2014 – 2015.
Ministerul Educaţiei a repartizat săptămâna trecută, inspectoratelor şcolare, sumele destinate acestor achiziţii.
Potrivit Ministerului Educației, valoarea maximă a fiecărui pachet de rechizite şcolare este de 25 lei pentru un elev din învăţământul primar şi 30 lei pentru un elev din învăţământul gimnazial.

Câinii cu stăpân vor putea circula pe teritoriul României doar însoţiţi de proprietari, care vor trebui să aibă carnetul de sănătate al animalului.
Documentul atestă identificarea şi înregistrarea animalului în Registrul de Evidenţă a Câinilor cu Stăpân, precum şi acţiunile sanitare veterinare efectuate.
Înregistrarea în acest registru a câinilor identificaţi se realizează odată cu microciparea şi eliberarea carnetului de sănătate.
Stăpânii care nu îşi înregistrează câinii riscă amenzi cuprinse între 2.000 şi 10.000 de lei.

Cota unică va fi menţinută la 16% anul acesta, dar de anul viitor s-ar putea păstra doar pentru companii.
Pentru populaţie se va reveni la cota progresivă, așa cum prevede programul de guvernare.
Se va introduce impozitul diferenţiat pe salarii, de 8, 12 şi 16%, în funcție de venit.
Aceste măsuri ar trebui combinate cu reducerea contribuțiilor la asigurările sociale și neimpozitarea profitului reinvestit – a căror dată de aplicare rămâne, deocamdată, o necunoscută.

Numeroase persoane apelează la automedicaţie sau iau incorect medicamentele prescrise pentru tot felul de afecţiuni.
Aceasta este concluzia unei companii medicale care mai arată că astfel, pacienții îşi pun în pericol sănătatea şi chiar viaţa.
Cele mai frecvente şi mai periculoase erori cu privire la automedicație sunt pisarea tabletelor, pentru a fi mai uşor de înghiţit, administrarea de ibuprofen înainte de exerciţiile fizice, utilizarea în exces a loţiunilor şi cremelor medicinale sau utilizarea analgezicelor pentru a combate răceala şi gripa.

Un studiu NASA arată că civilizația ar putea intra în colaps.
Problemele ar fi consumul de resurse şi inechitatea socială.
Proiectul a identificat câţiva factori care trebuie luaţi în calcul – populaţia, clima, apa, agricultura şi energia.
Aceşti factori pot duce la colaps dacă generează două caracteristici sociale.
Studiul aminteşte de consumul excesiv de resurse care pune presiune pe capacitatea ecologică şi stratificarea economică în bogaţi şi săraci.
Aceste fenomene sociale ar fi jucat un rol esenţial în colapsul altor imperii în ultimii 5.000 de ani.
Cercetătorii menţionează că scenariile nu sunt inevitabile şi politici structurale ar putea modifica traiectoria societăţii.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept