Știri 14 martie 2014

Duminică, Biserica Ortodoxă se va afla în duminica Sfântului Grigorie Palama.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârşi de la ora 9, Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel.
După slujbă, Ierarhul nostru va rosti un cuvânt de învăţătură referitor la pilda vindecării slăbănogului din Capernaum.

Școlile constănțene au decis cum vor recupera elevii orele pierdute în perioada 27-31 ianuarie.
Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa au anunţat că 30% dintre şcoli vor face recuperare sâmbăta, 35% vor face recuperare pe parcursul semestrului, prin prelungirea programului de activitate în şcoală cu 1-2 ore.
De asemenea, 24% din școli vor face recuperare sâmbătă, dar totodată vor prelungi programul zilnic cu o oră, şi celelalte 11% dintre şcoli au decis să facă recuperare pe parcursul semestrului, fără alte modificări.

Televiziunile vor fi obligate să renunţe la emisiunile de tip “pamflet” şi “reality show”.
Consiliul Naţional al Audiovizualului a adoptat ieri, un proiect de decizie în acest sens.
Potrivit acestuia, “Clasificarea programelor audiovizuale după genul acestora, altele decât operele cinematografice, se face doar în funcţie de tipurile de programe prevăzute în structura de programe aprobată de Consiliu”.
Proiectul a fost postat pe site-ul CNA pentru consultare publică. Dacă va fi adoptată de membrii CNA, decizia va intra în vigoare în termen de 10 zile de la publicarea sa în „Monitorul Oficial“.

Toate telefoanele mobile vor avea încărcătoare universale.
Potrivit unei decizii a Parlamentului European, producătorii de telefoane mobile vor fi nevoiţi ca, în termen de aproximativ un an, să realizeze încărcătoare comune care să poată fi folosite pentru orice model.
Deputaţii au stipulat în proiectul de lege faptul că posibilitatea de a lucra cu încărcătoare comune va fi o cerință esențială pentru echipamentele radio.
Cu toate acestea, Comisia Europeană nu a decis încă cu privire la echipamentele radio specifice ce vor fi obligate să îndeplinească această cerință.

Șoferii care traversează podul Calafat-Vidin vor plăti mai mult pentru viniete.
Afectaţi de scumpire vor fi atât cetățenii bulgarii cât şi cei români.
Șoferii care traversează podul Calafat-Vidin sunt obligați să cumpere viniete bulgărești la prețuri speculative, deoarece acestea nu au un preț stabilit, ci vânzătorii decid câți bani să le ceară șoferilor.
În Bulgaria, în mod normal o vinietă pentru o zi costă în jur de 11 euro pentru camioane și autocare, iar preţul pentru o săptămână este de aproximativ 5 euro, în cazul autoturismelor.

Președintele Traian Băsescu a promulgat legea certificatelor verzi.
Acesta a declarat că a decis să promulge actul normativ pentru a elimina din disputele sindicale, deși nu are un aviz de la Comisia Europeană.
Șeful statului a adăugat că aşteaptă cu nerăbdare ieftinirea prețului la energia electrică.

Jumătate dintre români nu intenţionează să meargă în vacanță anul acesta.
Din lipsă de bani sau de timp, anul trecut 22% dintre românii cu vârsta peste 18 ani nu au fost în vacanță.
Potrivit unui sondaj, anul acesta, numărul lor se va dubla.
Destinațiile interne rămân preferatele turiștilor români.
Pe locul doi se află Grecia și Italia, iar 15% dintre cei chestionați ar alege vacanțele de tip circuit, care includ vizitarea mai multor țări.

Monitorizarea Pământului din spaţiu a fost aprobată de Parlamentul European.
Sistemul de Observare din Spaţiu a Terrei va monitoriza schimbările climatice și va folosi protejării securităţii publice.
Proiectul se numește Copernicus și urmează să asigure acces către informaţii gratuite complete și transparente prin intermediul unei reţele de sateliţi și a unor senzori amplasaţi la sol, pe mare și în aer.
Vor fi adunate date cu privire la curenţii marini, date atmosferice, date despre gheţari, care vor ajuta în stabilirea și siguranţa rutelor navale și operaţiunilor de salvare pe mare.
Copernicus urmează să fie contribuţia Europei la crearea Sistemului Global de Observare Terestră.

Dependenţa de jocurile de noroc este o boală.
Potrivit psihologilor, dependenţii de jocurile de noroc sunt oameni supuşi adicţiilor psihice, iar efectele sunt dezastruoase.
Jocurile de noroc au un caracter aparte pentru că sunt întrunite simultan mai multe condiţii: permisivitatea legislativă şi socială, accesul în cazinouri, precum și gradul de expunere a persoanelor apropiate, atât prin comportamentul dependentului, de furt sau șantaj, cât şi ca urmare a riscurilor la care îi expune pe cei apropiaţi, în cazul împrumuturilor provenite din cămătărie.
Specialiștii spun că dependenţa de jocurile de noroc este foarte puternică şi necesită un efort uriaş din partea împătimitului, pentru vindecare.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept