Știri 7 martie 2014

Arhiepiscopia Tomisului face inventarul moaştelor din judeţul Constanţa.
Patriarhia Română a emis recent un ordin prin care a cerut tuturor lăcaşurilor de cult din țară să facă un inventar al moaştelor.
Scopul este acela de a le stabili pe cele reale, iar cele care nu sunt autentificate vor trebui retrase din lăcaşurile de cult.
Astfel, se va evita închinarea la sfinţi falşi, cum s-a întâmplat la Tulcea, acolo unde ar fi existat oase de animale.
Această hotărâre aparţine Sfântului Sinod în vederea realizării unui ghid în care să apară toate moaştele ce aparţin Patriarhiei Române.

Credincioșii constănțeni sunt invitați la o conferință duhovnicească.
Tema o constituie Hristos – pâinea noastră cea de toate zilele și va fi susținută de părintele Iustin Petre, starețul mănăstirii Ioan Casian.
Evenimentul se va desfășura duminică, de la ora 17, la Casa de Cultură din Năvodari.
Conferința este organizată de Asociaţia Tineretul Ortodox Român Constanța și Parohia Năvodari 3 Sf. Nicolae.

Maladia Alzheimer provoacă tot atâtea decese ca bolile cardiovasculare.
Conform statisticilor, această formă de demență se află în prezent pe locul 6 pe lista principalelor cauze de mortalitate în Statele Unite, în timp ce afecţiunile cardiovasculare şi cancerul se află pe primele locuri.
Un studiu a arătat că rata mortalităţii a fost de patru ori mai mare în cazul persoanelor bolnave de Alzheimer cu vârsta cuprinsă între 75 şi 84 de ani şi de aproape trei ori mai mare pentru cele cu vârsta de peste 85 de ani.
Cercetarea a urmărit un grup de 2.600 de persoane cu vârsta de peste 65 de ani, care au efectuat anual un test ce stabileşte existenţa unei forme de demenţă.

Ministerul Sănătății ar putea renunța la coplată.
Anunțul a fost făcut de Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, pe motiv că taxa care a intrat în vigoare la 1 aprilie anul trecut, nu a adus prea mulţi bani în conturile spitalelor.
Pacienţii plătesc în prezent între 5 şi 10 lei de fiecare dată când au nevoie de spitalizare.
Banii ar fi trebuit să fie folosiţi pentru îmbunătăţirea condiţiilor din spitale.
În plus, taxa urma să ducă şi la eliminarea internărilor fictive din spitale.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă ca doza zilnică de glucide să nu depăşească cinci la sută din totalul caloriilor.
Nutriţioniştii britanici au descoperit că recomandarea actuală, de 50 de grame de zahăr, adică 10% din aportul caloric cotidian nu elimină riscul de obezitate.
Normele în vigoare au fost emise de OMS în anul 2002, dar s-au dovedit ineficiente, iar specialiştii în alimentaţie critică reacţia întârziată a organizaţiei.

Tinerii întreprinzatori pot primi de la stat 10.000 de euro.
Aceștia pot depune de luni cereri online pentru a primi acest ajutor. Banii vin de la Ministerul pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri și Turism și sunt nerambursabili.
Programul se adresează debutanţilor în afaceri, cu vârsta până în 35 de ani.
De asemenea, statul va garanta pentru creditele luate de firmele înfiinţate de tineri până la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, în limita sumei de 80.000 euro, echivalentul în lei.

Sistemul de bruiaj al telefoanelor mobile în închisori va fi implementat din anul 2015.
Potrivit directorului Administraţiei Penitenciarelor, Claudiu Bejan, anul acesta reprezentanţii ANP ar urma să aleagă aparatura şi serviciile.
El a mai spus că odată cu introducerea sistemului de bruiaj al semnalului GSM, se va limita atât numărul de celulare din închisori, cât şi numărul actelor de corupţie comise de angajaţii ANP.

Uniunea Europeană adoptă sancţiuni politice la adresa Rusiei și ameninţă cu unele economice.
Șefii de stat şi de guvern din statele comunitare au convenit o strategie în 3 etape, prin care speră să constrângă Moscova să înceapă negocieri pentru soluţionarea crizei din Ucraina.
Dacă până la următorul summit european Rusia nu începe negocierile cu Ucraina, va fi luată o nouă serie de măsuri, de natură economică: restricţii de călătorie pentru demnitarii ruși şi îngheţarea activelor ruseşti aflate pe teritoriul UE.

Consumul regulat de pastile efervescente creşte riscul unor probleme cardiovasculare.
Specialiștii au descoperit că din cauza conţinutului de sare, medicamentele efervescente împotriva durerilor trebuie evitate, sau să fie luate cu moderaţie.
Pericolul este mai pronunţat când oamenii suferă de angină pectorală, hipertensiune sau diabet.

Guvernele României si Bulgariei se vor întâlni astăzi într-o ședință comună.
Aceasta va avea loc la Ruse și va fi condusă de prim-ministrul României, Victor Ponta și prim-ministrul Republicii Bulgaria, Plamen Oreșarschi.
Agenda reuniunii guvernelor român și bulgar cuprinde discuții privind domeniul economic, proiectele de interconectare energetică și de transport, afaceri interne, justiţie, dezvoltare regionala, cultura, educaţie, sănătate, finanţe, apărare, tehnologia informaţiei și comunicaţii, agricultură, tineret și sport.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept