Știri 5 martie 2014

Medicii constănțeni anunță că a venit sezonul virozelor respiratorii.
Specialiștii spun că variațiile de temperatură și de presiune atmosferică au favorizat răspândirea virozelor respiratorii iar pe fondul imunității scăzute tot mai mulți constănțeni ajung în cabinetele medicale.
Cei mai predispuși la aceste afecțiuni sunt copiii, astfel că medicii recomandă ca la primele semne de boală să fie duși de urgență la doctor și să evite colectivitatea.

Noi clinici vor fi inaugurate luna aceasta în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” Constanţa.
Astfel, luni, 10 martie, vor fi inaugurate clinicile de Cardiologie şi de Chirurgie.
Cele două clinici sunt dotate cu aparatură de ultimă oră, dar oferă pacienţilor şi condiţii de cazare ultramoderne.
De asemenea, în noua clinică de chirurgie profesează şi specialişti din Bucureşti.

România se află printre țările europene cele mai puțin dependente de gazul rusesc.
Acesta acoperă peste 80% din consum în cazul a 10 state europene, printre care Bulgaria, Serbia și Republica Moldova, în timp ce România se numără printre cele mai puțin dependente țări din regiune, alături de Marea Britanie sau Franța.
Anul trecut, aproximativ 20% din consumul de gaze al României a fost acoperit prin importuri din Rusia, iar restul a fost asigurat din producția internă.

Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia s-a redeschis pentru vizitatori.
În perioada de iarnă, în perimetrul delimitat de acest sit istoric situat în Munții Orăștiei, au fost efectuate mai multe lucrări pentru ca zona să poată fi pusă mai bine în valoare.
Sarmizegetusa a fost vizitată anul trecut de 27.000 de persoane, iar administrația parcului arheologic își propune o dezvoltare a activității și o creștere a numărului de turiști la peste 35.000 de persoane.

Bucureștiul este unul dintre cele mai ieftine oraşe din lume.
Potrivit unui studiu legat de costul vieţii, capitala noastră se află pe locul 7, după oraşe precum Mumbai, New Delhi, Damasc sau Kathmandu.
La polul opus se află Singapore, care este cel mai scump oraş din lume, urmat în clasament de Paris, Oslo, Zurich, Sydney și Copenhaga.
Cu toate acestea, în raport se mai precizează că prețurile mici vin împreună cu salarii mici, comparativ cu standardele din Europa Occidentală, astfel că oamenilor le este greu sa trăiască în Bucureşti.

Aluminiul din deodorante poate genera cancer la sân.
Într-un studiu se arată că au fost descoperite cote ridicate de aluminiu în fluide colectate la nivelul aureolelor.
Acumularea de ioni de aluminiu interferează cu celulele țesuturilor din sân șiproduc inflamații, asociate de multe studii cu cancerul la sân.
Un nivel ridicat de aluminiu, dar și de cadmium sau plumb nu se află doar în antiperspirante, ci și în rujuri.
Cercetătorii au analizat peste 30 de mărci cunoscute de rujuri și au emis concluzia că femeile se supun unui risc major de cancer, chiar și cu o minimă utilizare a acestor produse.

Abuzul de medicamente amenință sănătatea publică.
Organismul Internațional de Control al Stupefiantelor a anunțat că excesul de medicamente pe bază de prescripție este în creștere și reprezintă o amenințare pentru sănătatea publică.
Această utilizare excesivă s-a intensificat în toate regiunile lumii, și a depășit în unele țări nivelul de consum al drogurilor ilegale.
Instituția le cere statelor lumii să reducă oferta disponibilă a acestor medicamente și să sensibilizeze publicul, prin intermediul zilelor de colectare a medicamentelor neutilizate pe bază de rețetă.

Guvernul Ponta 3 a fost validat de Parlament.
Cabinetul condus de Victor Ponta a primit 346 de voturi pentru iar 191 de parlamentari au votat împotrivă.
Premierul Victor Ponta a afirmat că speră ca noul Guvern să înceapă să funcţioneze chiar de astăzi și a mai precizat că este dispus să îşi angajeze răspunderea pentru programul de guvernare, dar că pentru acest lucru este necesar ca Executivul să fie validat și de președintele Traian Băsescu.

O femeie din trei în Uniunea Europeană cade victimă violenţelor fizice sau sexuale.
Potrivit unui raport al Agenției europene a drepturilor omului, o femeie din 20 a fost violată de la vârsta de 15 ani.
Studiul se bazează pe mărturisirile a 42.000 de femei cu vârste cuprinse între 18 şi 74 de ani.
Rata celor mai multe declaraţii s-a observat în ţările din Europa de Nord și anume Danemarca, Finlanda, Suedia şi Olanda.
În schimb, ţările din sudul Europei arată o rată mai scăzută.
Doar 22% din femeile din Spania, Cipru şi Malta au declarat că au fost victime ale violenţei sexuale sau fizice.

O membrană cardiacă artificială ar putea menţine la nesfârşit bătăile inimii.
Aceasta este elastică şi subţire și prevăzută cu electrozi subţiri care monitorizează funcţia cardiacă.
Proprietăţile sale au fost testate pe o inimă de iepure, în condiţii de laborator.
Cercetătorii americani speră că, peste 10 – 15 ani, vor reuşi să prevină infarctul prin folosirea membranei pe inimile umane.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept