Ştiri 1 martie 2014

Mâine Biserica Ortodoxă se va afla în Duminica Lăsatului sec de brânză sau a Izgonirii lui Adam din Rai.
Termenul de Lăsatul secului provine din latineşte şi înseamnă a lăsa cele lumeşti, în sensul de a ne opri de la păcate sau fapte rele, deoarece după lăsatul secului se intră în Postul Sfintelor Paşti.
Cu acest prilej, Înalt Preasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie de la ora 8.45 la Catedrala arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Constanţa, iar la ora 17.00, tot la catedrală va oficia slujba Vecerniei, urmată de Rugăciunea de intrarea în post.
În prima săptămână a Postului Mare, în zilele de luni, marţi, miercuri şi joi în biserici va fi oficiată slujba Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, iar de miercuri se săvârşeşte Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfinţite.
Astfel, de luni Înaltpreasfinţitul Teodosie va oficia Canonul cel Mare la Catedrala Arhiepiscopală, de la ora 17.00.
Miercuri, 5 martie, ierarhul nostru va săvârşi Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfinţite la Catedrala „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, de la ora 8.00.

Vaccinul antigripal produs la Institutul Cantacuzino este neconform.
Ministrul Sănătăţii a afirmat că acesta nu poate fi folosit decât în cazul unor pandemii.
Eugen Nicolăescu a adăugat că speră ca din toamnă Institutul Cantacuzino să reia producţia de vaccin antigripal, astfel încât românii să nu se mai imunizeze cu fiole din import.

Populaţia României are 200.000 tone de exces ponderal.
Specialiştii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii atrag atenţia că, în prezent, una din trei persoane adulte este supraponderală, iar 11% din populaţia mondială suferă de obezitate.
România se află pe locul al treilea în Europa în ceea ce priveşte incidenţa obezităţii. Statisticile arată că peste jumătate dintre români declară că se confruntă cu problema kilogramelor în plus.

Mai mulţi actori români celebri vor apărea pe timbre.
Este vorba despre Mircea Albulescu, Tamara Buciuceanu-Botez, Ileana Stana Ionescu, Draga Olteanu Matei sau Florin Piersic.
Astfel, la un deceniu de la înfiinţare, Romfilatelia prezintă emisiunea de mărci poştale “Stele de aur ale scenei şi ecranului”, un proiect dedicat promovării valorilor cultural-artistice româneşti.

Convorbirile la mobil se vor ieftini.
Operatorii de telefonie mobilă vor practica, de la 1 aprilie, tarife de interconectare mult reduse.
Astfel, noile tarife maxime pentru apeluri în România scad de la 0,67 eurocenţi pe minut la 0,14 eurocenţi pe minut.
Noile tarife vor deveni obligatorii pentru toţi furnizorii de reţele din România identificaţi şi anume 46 de furnizori de reţele fixe şi 6 furnizori de reţele mobile.

Nicio persoana nu va putea profesa ca bona daca nu are cursuri de calificare.
Aşa prevede un proiect de lege adoptat de Senat, in calitate de prima Camera sesizata.
Bona va putea să aibă îngrijească simultan cel mult 4 copii, dacă au până în 4 ani, sau cel mult 6 dacă au peste această vârstă.
În plus, cei care apelează la serviciile unei bone sunt obligați să le întocmească un contract.
Potrivit legii aprobate de Senat, poate deveni bonă orice persoană, cetăţean român sau străin, cu domiciliul în România, care a urmat cursuri de calificare.

Toate magazinele vor fi obligate să aibă case de marcat electronice conectate la sistemul Fiscului.
Tranzacţiile vor fi înregistrate pe un server online şi nu pe o rolă de hârtie.
Practic, patronii vor fi nevoiţi să instaleze un nou program şi să conecteze un modem la casa de marcat.
Astfel, toate vânzările vor fi înregistrate în baza de date a fiscului.
Potrivit estimărilor făcute de autorităţi, pentru a implementa noul sistem, comercianţii trebuie să investească între 40 şi 60 de euro.

Operaţiile estetice, fertilizarea in vitro şi orice serviciu la cerere vor fi plătite de asigurat.
Asta prevede proiectul de hotărâre cu privire la aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului cadru pentru 2014-2015.
De asemenea, asiguraţii vor plăti pentru serviciile hoteliere cu grad înalt de confort, pentru corecţiile estetice efectuate persoanelor cu vârsta peste 18 ani, cu excepţia intervenţiilor chirurgicale oncologice, dar şi pentru unele medicamente, materiale sanitare şi tipuri de transport, altele decât cele prevăzute în norme.

Sistemele de alertare în caz de accident, eCall vor fi instalate pe modelele noi de maşini până în octombrie 2015.
Aşa cer deputaţii europeni, printr-o propunere legislativă adoptată săptămâna aceasta.
În jur de 2.500 de vieţi ar putea fi salvate în Europa în fiecare an, iar în zeci de mii de cazuri, gravitatea rănilor ar putea fi redusă.
Apelurile electronice vor fi gratuite, astfel încât să poată beneficia de ele orice şofer din Europa, indiferent de maşina pe care o conduce.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept