Ştiri 24 ianuarie 2014

Biserica Ortodoxă va cinsti mâine pe sfântul ierarh Bretanion episcop al Tomisului.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia de la ora 8.30, sf. liturghie la Mănăstirea cu hramurile Sf. Nicolae şi Sf. Ierarh Bretanion situată lângă comuna 23 August.
Duminică, biserica ortodoxă se va afla în duminica a 32-a după Rusalii sau a lui Zaheu.
Ierarhul Tomisului va săvârşi sf. liturghie de la ora 9, la Catedrala Arhiepiscopală Sfinţii Ap. Petru şi Pavel.

Un creştin este ucis la fiecare 5 minute, în lume.
De asemenea, în fiecare an, peste 100.000 de creştini sunt ucişi, potrivit raportului cu privire la persecutarea creştinilor în anii 2011-2012.
Acesta atrage atenţia asupra dificultăţii situaţiei creştinilor sirieni din ţările aşa-zisei Primăveri Arabe şi în mod special asupra Chinei, Arabiei Saudite şi Vietnamului.
În aceste ţări, persecuţiile asupra creştinilor au loc în diferite moduri.
În China, unde creştinii reprezintă 9% din societate, în ultimul timp au fost înregistrate mai multe cazuri de încălcare a libertăţilor religioase, decât în trecut.

Papa Francisc consideră că Internetul este „un dar de la Dumnezeu“.
Suveranul pontif i-a îndemnat pe credincioşi să fie “cetăţeni digitali” constructivi şi a adăugat că internetul este o modalitate de consolidare a solidarităţii, într-un “dialog autentic” pentru ajutarea celorlalţi şi pentru evitarea excluziunii.
Totodată, Papa Francisc a pledat pentru un dialog adevărat între credincioşi şi necredincioşi.

Astăzi se împlinesc 155 de ani de la prima Unire a Principatelor Moldovei şi Munteniei.
Această unire reprezintă actul politic care stă la baza României moderne şi a formării naţiunii române.
Actul solemn al acestui eveniment a fost marcat odată cu sosirea domnitorului Alexandru Ioan Cuza în capitala Bucureşti.
Astfel, la 24 ianuarie 1859 se realiza, de fapt, a doua Unire a românilor şi momentul în care ţara noastră primeşte numele de România.
Statul naţional român s-a format treptat, astfel că a început cu Unirea din 1859 şi s-a încheiat în 1918, când lupta de eliberare naţională a poporului român va fi încununată de victorie.

România riscă să rămână fără acord cu Fondul Monetar Internaţional.
Potrivit unor surse, preşedintele Traian Băsescu intenţionează să nu semneze acordul cu FMI.
Acesta a spus că nu va susţine introducerea accizei pe combustibil şi a precizat că nu va bloca decizia Guvern-FMI, de data aceasta, dar să nu i se ceară să semneze aceste negocieri.
Totodată, şeful statului a criticat în discuţiile cu FMI măsurile pe care Guvernul vrea să le ia cu privire la introducerea de noi taxe.

Radu Stroe a demisionat din funcţia de Ministru al Afacerilor Interne.
Decizia a fost luată în urma accidentului din munţii Apuseni, în care şi-au pierdut viaţa doi oameni.
Premierul Victor Ponta a acceptat demisia şi a anunţat că vicepremierul Gabriel Oprea va asigura interimatul la conducerea ministerului.

Consumul de peşte poate preveni maladia Alzheimer.
Potrivit cercetătorilor americani, suplimente pe bază de ulei de peşte, cu conţinut ridicat de acizi graşi Omega 3, pot preveni instalarea maladiei Alzheimer.
Aceste suplimente împiedică reducerea dimensiunii creierului odată cu înaintarea în vârstă.
Totodată acizii graşi Omega 3, regăsiţi în peştele gras ca hering, macrou, ton sau somon, poate prelungi viaţa cu până la doi ani.

Nivelul nicotinei din ţigări a crescut cu 15% în ultimii 3 ani.
Cercetătorii au declarat că acesta este motivul pentru care viciul fumatului este combătut atât de dificil în ultima perioadă.
Rezultatele cercetătorilor au venit după ce au analizat ţigările provenite de la patru mari producători şi vândute în perioada 1997-2013.
Directorii din industria tutunului dau vina pe creşterea nivelului de nicotină din culturile de tabac.
Autorii studiului îi contrazic şi spun că această creştere ar fi trebuit să fie la toţi producătorii, din moment ce îşi iau tutunul din aceleaşi zone.

Preţul gazelor în România va creşte cu 150% în următorii cinci ani.
Declaraţia aparţine preşedintelui executiv al Asociaţiei Române pentru Promovarea Eficienţei Energetice, Aureliu Leca.
Acesta a adăugat că preţul gazelor va creşte cu 150% până în 2019, când piaţa va fi complet liberalizată, iar populaţia ar putea suferi un şoc al preţurilor.
Aureliu Leca a concluzionat că majorarea preţului va mări grupul consumatorilor care nu-şi vor putea plăti facturile, iar ajutoarele sociale nu vor fi suficiente.

Limbajul injurios va fi interzis la posturile radio şi TV.
Potrivit unui proiect de Decizie al CNA, prezentatorii şi realizatorii programelor de televiziune şi radio au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.
Proiectul mai prevede ca posturile TV şi radio să folosească orice mijloace pentru a preveni difuzarea unor scene, expresii şi comportamente care contravin legislaţiei audiovizualului cu privire la protecţia minorilor şi a demnităţii umane.
Toate aceste modificări adoptate de CNA urmează să intre în dezbatere publică timp de 30 de zile.

Vicepremierul Liviu Dragnea a cerut prefecţilor să fie pregătiţi pentru ninsorile din zilele următoare.
Acesta le-a solicitat prefecţilor să verifice din timp disponibilul şi mijloacele prevăzute în planul de intervenţie pentru iarnă.
Reprezentantul CNADNR la comandament a precizat că sunt asigurate stocurile de sare, nisip şi motorină pentru două luni, iar circa 2.650 de utilaje sunt pregătite să intervină.
La rândul său, prefectul Constanţei, Eugen Bola, a declarat că autorităţile locale din judeţ sunt pregătite pentru întâmpinarea unor eventuale precipitaţii.

Chinezii vor putea sa posteze clipuri pe Internet doar cu buletinul.
Noile reguli au fost introduse pentru a “preveni conţinutul vulgar, violenţa exagerată şi conţinutul sexual” care ar avea efecte negative asupra societăţii.
Conţinutul video din mediul online chinezesc este folosit de multe ori pentru a evidenţia problemele sociale din ţară, astfel că utilizatorii postează adesea materiale în care prezintă fenomene ale corupţiei sau abuzurile autorităţilor.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept