Ştiri 20 ianuarie 2014

Românii ar putea avea încă două zile libere pe an.
Un proiect legislativ propune ca ziua de 24 ianuarie să fie declarată sărbătoare naţională legală şi, în consecinţă, zi nelucrătoare.
Iniţiatorii spun că acest proiect este susţinut chiar de preşedintele Traian Băsescu.
Pe lângă acest proiect, mai există încă o iniţiativă legislativă, care propune ca ziua Înălţării Domnului, să fie, de asemenea, zi nelucrătoare.

RATC va devia mai multe linii de autobuz de mâine şi până vineri.
Măsura este luată din cauza lucrărilor de remediere a defecţiunilor apărute la instalaţia de termoficare în zona Poarta 2 – Port.
Astfel, autobuzele liniilor 42 şi 48 vor întoarce la sensul giratoriu de pe strada Traian şi vor opri în dreptul fostei Bănci Raiffeisen, înainte de a întoarce
De asemenea, autobuzele liniilor 5 şi 101 C vor circula pe strada Traian, cu oprire în fosta staţie din dreptul Baroului de Avocaţi.

Podul IPMC va fi finalizat luna viitoare.
Sâmbătă, reprezentanţii Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Constanţa au închis acest pod pentru traficul rutier timp de trei ore, pentru montarea unei grinzi metalice de susţinere. Reprezentanţii direcţiei au declarat că speră ca până la sfârşitul lunii februarie să monteze şi ultimele două grinzi metalice de susţinere.

Peste 70% din apelurile primite anul trecut la 112 au fost false.
Acestea au fost iniţiate, în general, de pe cartele prepay de către copii, tineri sau persoane cu probleme psihice.
Potrivit Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, cele mai multe apeluri false au venit din Covasna, Călăraşi şi Mureş.
În urma constatărilor făcute de către autorităţile statului, 11.000 cetăţeni au fost sancţionaţi conform legii pentru apeluri false şi abuzive către numărul 112.
Cele mai multe sancţiuni au fost aplicate în judeţele Teleorman şi Suceava şi în Bucureşti.

Aproape jumătate dintre români îl consideră pe Nicolae Ceauşescu un personaj politic cu rol pozitiv în istoria României.
Potrivit unui sondaj realizat de INSCOP, persoanele cu studii medii şi primare îl văd pe fostul dictator semnificativ mai pozitiv decât cele cu studii superioare.
Segmentul 18-34 de ani este mai precaut însă decât celelalte în aprecierea lui Nicolae Ceauşescu drept un personaj pozitiv.
În cazul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, 42% dintre români îl consideră un personaj cu un rol pozitiv, 39% – un personaj negativ, iar 19% dintre respondenţi au ales varianta „nu ştiu“ sau nu au răspuns în acest caz.

Fumatul afectează aproape toate organele corpului.
Potrivit cercetătorilor americani, tutunul contribuie la declanşarea unor boli grave, printre care cancerul pulmonar. Ultimele studii demonstrează însă că fumatul este unul dintre factorii care duc şi la degenerescenţă maculară legată de vârstă, diabet, tuberculoză, malformaţii la nou-născuţi şi sarcini extrauterine.
În plus, fumatul pasiv este asociat şi cu un risc mai mare de accident vascular cerebral.

Femeile de vârstă mijlocie care stau mai mult de jumătate de zi pe scaun, au un risc mai mare de a face infarct.
Specialiştii avertizează de asemenea, că probabilitatea de a face cancer este mai mare în cazul acestor femei.
Femeile care sunt inactive peste 11 ore pe zi au un risc cu 12% mai crescut de a muri prematur în comparaţie cu cele care stau pe scaun patru ore zilnic sau mai puţin.
Cercetările recente au asociat sedentarismul cu probabilitatea crescută de cancer intestinal, mamar şi de uter.

Sesiunea specială a Bacalaureatului 2014 se va desfăşura în perioada 17-30 mai.
Decizia a fost luată de Ministerul Educaţiei.
Este vorba despre sesiunea de BAC rezervată elevilor care fac parte din loturile olimpice sau care merg la competiţii sportive şi artistice internaţionale care se desfăşoară în perioada sesiunii normale de bacalaureat.

Tronsonul românesc al trenului de mare viteză Viena – Budapesta – Bucureşti – Constanţa ar putea fi gata anul acesta.
Declaraţia a fost făcută sâmbătă de ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu.
Potrivit acesteia, autorităţile şi-au propus ca, în anul 2020, trenul de mare viteză să poată circula cu 200 de kilometri la oră.
Ministrul a afirmat că, în anii trecuţi, autorităţile au pus accentul mai mult pe transportul rutier, în detrimentul celui feroviar.

Benzina şi motorina sunt mai scumpe cu câte 12 bani pe litru faţă de preţul de pe 31 decembrie.
Aceasta deşi guvernul a amânat majorarea accizelor la carburanţi cu 7 eurocenți pe litru pentru 1 aprilie.
Astfel, compania Petrom a scumpit iniţial carburanţii cu 9 bani pe 31 decembrie, pentru ca apoi să opereze o ieftinire de 5 bani pe data de 9 ianuarie.
Zilele acestea, Petrom a scumpit din nou benzina cu 8 bani pe litru.

România va participa cu doi sateliţi într-o nouă misiune în spaţiu.
Ţara noastră va fi parte a unui proiect plătit prin finanţare europeană care are ca scop cercetarea atmosferei înalte a Pământului.
Sateliţii vor fi fabricaţi integral în ţara noastră, de o echipă formată din cinci cercetători şi mai mulţi studenţi care s-au arătat interesaţi de acest proiect şi au obţinut performanţe în domeniu.
Cei doi nanosateliţi vor fi lansaţi în anul 2016, la o altitudine de 200-350 de kilometri.
Potrivit ministrului Cercetării, Mihnea Costoiu, România va participa la acest proiect alături de Statele Unite, Japonia, Germania şi Italia.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept