Ştiri 8 ianuarie 2014

Anul 2014 a fost declarat „Anul omagial euharistic” şi „Anul comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni” în Patriarhia Română.
Astfel, în primul semestru al anului, tema va fi tratată sub genericul „Sfânta Spovedanie şi Sfânta Împărtăşanie sub aspect biblico-patristic, dogmatic-moral, liturgic şi pastoral”.
În al doilea semestru, tema va fi tratată complementar sub genericul Anul comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni, la împlinirea a 300 de ani de la martiriul lor.
De asemenea, eparhiile şi instituţiile de învăţământ teologic ale Bisericii Ortodoxe Române vor organiza în acest an dezbateri, colocvii, seminarii şi expoziţii de icoane cu aceeaşi tematică.

Guvernul va sprijini în continuare Biserica şi Armata.
Anunţul a fost făcut de premierul Victor Ponta.
El a menţionat că şi Armata şi Biserica trebuie sprijinite pentru că “au mult mai mare încredere” decât cei care critică guvernul pentru sprijinirea celor două instituţii.

Statul va acorda în acest an garanţii pentru anveloparea termică a clădirilor.
Garanţiile vor fi în valoare de 50 de milioane lei pentru creditele destinate anvelopării termice a clădirilor şi de 100 de milioane lei pentru lucrări de structură şi arhitectură.
Cele două plafoane au fost aprobate ieri, prin Hotărâri de Guvern.
Programul nu a fost demarat până la finele anului trecut din cauza lipsei legislaţiei terţiare, deşi legea a intrat în vigoare la mijlocul anului 2011.

Unitatea de Primiri Urgenţă a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă “Sf. Apostol Andrei” Constanţa are nevoie de o nouă linie de gardă.
Managerul Unităţii, dr. Dan Căpăţână, a declarat că numărul solicitărilor este tot mai mare iar noua linie de gardă va fi extrem de utilă, deoarece va fi utilizată atât pentru operarea punctului aero-medical SMURD Constanţa, cât şi în Unitatea de Primiri Urgenţe.
Media prezentărilor în urgenţă este la 400 pe zi, dar în perioadele de vară şi iarnă, de sărbători, se ajunge la mult mai multe cazuri.

Preţul rovinietei nu va mai creşte în acest an.
Anunţul a fost făcut de Ministrul pentru proiecte de infrastructură, Dan Şova.
Potrivit unui proiect de act normativ, rovinieta ar fi urmat să fie majorată cu până la 60% pentru unele categorii de vehicule.
Şoferii de autoturisme urmau să scoată din buzunar, pentru roviniete valabile 7 zile, 30 zile şi 12 luni, sumele de 5, 10 şi, respectiv, 32 de euro, inclusiv TVA.

Preşedintele Traian Băsescu a respins legea care reglementează cumpărarea de terenuri de către cetăţenii europeni.
Şeful statului cere Parlamentului reexaminarea acestei Legi şi înfiinţarea Autorităţii pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare.
Administraţia prezidenţială considera ca unele paragrafe din lege pot crea confuzie.

Plajele din judeţul Constanţa vor fi refăcute.
Comisia Europeană a dat aviz favorabil proiectului şi a alocat 145 de milioane de euro pentru lucrări de refacere a plajelor româneşti.
Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral a declarat că banii vor fi folosiţi doar pentru primele cinci sectoare de plajă, cele mai afectate de eroziune.
Vizate sunt plajele din Mamaia, Constanţa şi Eforie Nord.
Astfel, plajele care acum au 20/30 de metri vor avea 100 de metri lăţime.
Lucrările vor începe în primul trimestru al acestui an.

Lucrările la Canalul Siret – Bărăgan se vor redeschide.
Guvernul a aprobat proiectul de Lege cu privire la înfiinţarea Regiei Autonome „Administraţia Canalului Siret – Bărăgan”.
Regia va întocmi studiile şi documentaţiile tehnico – economice necesare proiectării şi realizării canalului, va achiziţiona serviciile de consultanţă de specialitate, utilajele, instalaţiile şi echipamentele.
Prin realizarea canalului se estimează obţinerea unor sporuri de recoltă cu o valoare anuală de circa 120 milioane euro.

Programul Prima Casă continuă şi în 2014.
Potrivit unui proiect de act normativ, termenul de utilizare a sumelor disponibile în 2013 se va prelungi până la finalul acestui an.
Este vorba atât de sumele care nu au fost alocate din plafonul pe 2013, cât şi de sumele alocate băncilor dar neutilizate.

Poşta Română a majorat de la 1 ianuarie tarifele serviciilor prestate pe piaţa liberă, cu 20 până la 120%.
Cea mai mare majorare de tarife se aplică pentru închirierea de căsuţe poştale nenominale, de la 13,35 lei la 30 lei lunar.
Noile tarife sunt determinate de evoluţia preţurilor la combustibili si utilităţi cât şi a costurilor diverselor servicii, înregistrata in perioada 2008 – 2014.

Cele mai furate cărţi din librăriile româneşti sunt “Fii demn” de Dan Puric şi “De ce este România altfel” de Lucian Boia.
De asemenea, cele mai furate titluri sunt şi cele mai vândute cărţi în anul 2013, lansate în librărie.
Astfel, “Parabolele lui Iisus. Adevărul ca poveste”, de Andrei Pleşu şi “Dragul meu turnător”, de Gabriel Liiceanu, sunt pe primele poziţii în topul preferinţelor.
Hoţii de cărţi din aceste librării au fost interesaţi în anul 2013 atât de cărţile de beletristică, de volumele auto, cât şi de manualele şi atlasele şcolare.

România se confruntă cu un risc “ridicat” de izbucnire a unor tensiuni sociale în cursul anului 2014.
Aşa arată un raport realizat de experţii Economist Intelligence Unit.
Potrivit raportului, printre cauzele generale ale acestui fenomen se numără instabilitatea economică şi erodarea încrederii în instituţii.
Alături de ţara noastră, se află şi state precum Albania, Belarus, Bulgaria, Camerun, Cambodgia, Iran, Republica Moldova, Pakistan, Turcia şi Ucraina.
Pe de altă parte, în categoria ţărilor în care există un “risc foarte mic” de izbucnire a tensiunilor sociale sunt incluse Austria, Danemarca, Japonia, Luxemburg, Norvegia şi Elveţia.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept