Ştiri 3 ianuarie 2014

Duminică, Biserica Ortodoxă se va afla în Ajunul Botezului Domnului.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârşi Sfânta Liturghie Arhierească de la ora 7:30 la Catedrala Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel.
De la ora 10, Ierarhul Tomisului va oficia Slujba de Sfinţire Mare a apei.
Apa sfinţită va fi apoi îmbuteliată în peste 120 de mii de PET-uri pregătite pentru credincioşii constănţeni.
Luni, în ziua Botezului Domnului, de la ora 8:45, Înaltpreasfinţitul Teodosie va săvârşi sfânta liturghie la Catedrala Arhiepiscopală iar după slujbă, la ora 11:45, clerul şi credincioşii vor porni în procesiune spre faleza Cazinoului, unde va fi oficiată slujba de sfinţire a apei.
Conform tradiţiei, după slujbă ierarhul nostru va arunca în apă mării cruci ce vor fi recuperate de tineri curajoşi.
Tot luni, de la ora 16:30, arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba vecerniei la biserica Sfântul Ioan Botezătorul din Techirghiol.
Marţi, Biserica Ortodoxă sărbătoreşte Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul şi Înaintemergătorul Domnului.
Cu acest prilej, Ierarhul Tomisului va săvârşi Sfânta Liturghie la biserica Sfântul Ioan Botezătorul din Constanţa, zona Pod Butelii, de la ora 9.

Prima zi a acestui an a adus pentru români preţuri mai mari, la utilităţi, la carburanţi, dar şi la ţigări şi băuturi alcoolice.
Acciza pentru carburanţi a fost majorată, astfel încât un litru de benzină sau motorină este mai scump cu aproximativ 20 – 30 de bani.
Banii rezultaţi din creşterea accizei ar trebui să intre într-un fond special pentru investiţii în infrastructura rutieră.
Tot din această lună, facturile românilor la curent sau telefon ar putea creşte o dată cu introducerea „taxei de stâlp”, de 1,5%.
Autoritatea de Reglementare în Energie a anunţat, la rândul său, că va scumpi gazele naturale cu 1%.
Ţigările şi cafeaua se vor scumpi şi ele, asta după ce taxa de tutun se majorează cu 67%.

Laptele crud nu mai poate fi vândut în pieţe decât cel mult două ore după ce a fost muls.
De anul acesta, ţara noastră se aliniază la normele impuse de Uniunea Europeană, unde comercializarea laptelui neprelucrat este interzisă.
Aşa că laptele şi iaurturile vor ajunge la raft doar dacă trec multe teste de calitate.
Aceasta înseamnă că majoritatea ţăranilor români se vor afla în imposibilitatea de a-şi mai vinde produsele în pieţe.

Românii şi bulgarii pot lucra oriunde în Uniunea Europeană de la 1 ianuarie.
Ultimele restricţii pe piaţa muncii au fost ridicate în Germania, Austria, Belgia, Spania, Franţa, Marea Britanie, Luxemburg, Malta, Olanda, la şapte ani de la aderarea României şi Bulgariei la Uniunea Europeană.

Femeile care vor să nască prin cezariană vor plăti din luna martie.
Operaţia nu va mai fi decontată de stat, dacă nu este recomandată de medic.
În România, aproape jumătate dintre copii se nasc prin cezariană, respectiv de cinci ori mai mulţi decât recomandă Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate decontează aproape 2.000 de lei pentru naşterea prin cezariană, respectiv o mie de lei pentru cea naturală.

Coplata ar putea dispărea din sistemul sanitar.
Anunţul a fost făcut de Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolaescu, care a adăugat că va lua această măsură dacă taxa se va dovedi ineficientă.
Coplata a intrat in vigoare la începutul lunii aprilie, iar valoarea acesteia este stabilita de către fiecare spital in parte, dar nu la mai puţin de cinci lei si nu mai mult de 10.

Noul an va aduce schimbări importante în Învăţământ.
Astfel, admiterea în liceu se va face pe baza mediei la evaluarea naţională în pondere de 75%, faţă de 50% cât era în anii trecuţi.
Totodată unităţile de învăţământ superior nu mai vor ţine cont la admitere de notele din liceu ale candidaţilor.
Anul 2014 aduce pentru prima dată simularea examenului de bacalaureat pentru elevii clasei a 11-a.
Tot din acest an, vor avea loc evaluări la clasele a 2-a, a 4-a şi a 6-a.

O noua staţie de eoliene va fi construită în comuna Deleni.
Aceasta va prelua energia electrică ce va fi produsă de parcurile de eoliene din comunele Adamclisi, Deleni, Dobromir, Dumbrăveni şi Independenţa.
Construcţia staţiei va începe, în această primăvară, odată cu amenajarea parcurilor cu turbine eoliene şise va întinde pe 22 de hectare.

Un sfert dintre femeile din România lucrează în Agricultură.
Aşa arată în Anuarul Statistic al Agriculturii din 2013, publicat de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Agricultură şi Alimentaţie. Acest procent plasează ţara noastră pe locul cinci la nivel mondial şi pe primul loc în Uniunea Europeană din acest punct de vedere. Pe primul loc în top se află femeile din India, urmate de cele din Liberia, Turcia şi Indonezia.

Legea care reintroduce grupa I de muncă în calculul pensiei a fost publicată.
Potrivit Legii, persoanele care au lucrat în grupa I de muncă înainte de anul 2001 vor beneficia de o reducere de trei ani la vârsta de pensionare pentru fiecare şapte ani munciţi în această grupă.
Astfel, pentru 26 de ani de muncă, vârsta standard de pensionare scade cu 13 ani.

Anul acesta, românii vor avea 12 zile libere declarate nelucrătoare prin lege.
Angajaţii vor pierde anul acesta una dintre zilele libere, pentru că Sfântul Andrei, sărbătorit în 30 noiembrie, va fi într-o zi de duminică.
În schimb, ultima lună a anului 2014 va veni cu trei zile libere, pentru că atât Ziua Naţională a României, cât şi primele două zile ale Crăciunului vor fi în timpul săptămânii, respectiv luni, joi şi vineri.

În SUA au fost deschise primele localuri în care se poate fuma canabis.
Astfel, în Colorado şi Washington, marijuana poate fi consumată legal în scopuri recreative.
O lege votată în luna noiembrie prevede deschiderea în cele două state a primelor localuri în care se poate cumpăra legal canabis de către persoanele de peste 21 de ani dar nu mai mult de 28 g o dată.
Pe 10 decembrie, senatul uruguayan a aprobat legalizarea producerii şi vânzării canabisului în Uruguay, sub controlul statului.

Populaţia lumii a ajuns la 7 miliarde 137 de milioane de oameni.
Prognoza aparţine Biroului de recensământ din SUA. Comparativ cu 1 ianuarie 2013, populaţia lumii a sporit cu aproximativ 78 de persoane.
Cel mai mare spor al populaţiei s-a înregistrat în perioada respectivă de timp în India – cu 15,6 milioane de persoane, şi este urmată de China, Nigeria, Pakistan şi Etiopia.

China a relaxat politica singurului copil.
Cea mai înaltă instanţă legislativă chineză a adoptat moţiunile de formalizare a abolirii taberelor de reeducare prin muncă şi de relaxare a politicii de control al naşterilor.
Rezoluţia va permite cuplurilor să aibă doi copii în cazul în care unul dintre părinți a fost copil unic.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept