Ştiri 24 decembrie 2013

Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia mâine, de sărbătoarea Naşterii Domnului, sfânta liturghie la Catedrala Arhiepiscopală.
Ierarhul Tomisului a făcut un apel către credincioşii care se pot oferi voluntari pentru a ajuta la pregătirea sticluţelor cu agheasmă mare.
Anul acesta, Arhiepiscopia Tomisului va oferi credincioşilor 120 mii de sticluţe.

România a atras in acest an 5,5 miliarde de euro, fonduri nerambursabile.
Premierul Victor Ponta a anunţat ieri că din acestea va alocă 20 de milioane de euro pentru educaţia din Republica Moldova – banii merg in special la grădinţe.
In plus, premierul roman vrea un program naţional de strângere de cărţi si filme romaneşti, pe care sa le doneze ulterior şcolilor si grădiniţelor din Republica Moldova.
La ultima şedinţă de Guvern din acest an a participat şi premierul Moldovei, Iurie Leancă.

Admiterea la facultate se va face, de anul viitor, numai pe baza rezultatelor de la bacalaureat.
Anunţul a fost făcut ieri de ministrul delegat pentru învăţământ superior, Mihnea Costoiu care a adăugat că astfel nu vor mai fi luate in calcul notele obţinute in liceu.
Până în prezent, ponderea notelor din liceu la admitere era decisă de conducerea facultăţilor.
Ministrul Mihnea Costoiu a precizat ca universităţile vor putea stabili de asemenea, criterii specifice pentru admiterea la licenţă, master sau doctorat.

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat, ieri, legea care le da dreptul persoanelor ce au lucrat in condiţii grele de munca sa iasă mai devreme la pensie.
Astfel, circa 65.000 de romani vor ieşi mai devreme la pensie. Conform textului legislativ, grupa I de munca va fi luata in calcul la stabilirea vârstei de pensionare.

Statul a rămas singurul acţionar in proiectul de la centrala din Cernavodă.
Ultimii doi investitori privaţi au părăsit proiectul de construcţie al reactoarelor nucleare 3 şi 4 de la centrala din Cernavodă.
Astfel statul prin Nuclearelectrica rămâne unicul acţionar implicat în proiectul de 6 miliarde de euro.

Proiectele referitoare la gazele de şist nu vor fi supuse procedurilor sistematice si repetate de evaluare cu implicarea instituţiilor publice si a comunităţilor locale.
Decizia aparţine reprezentanţilor permanenţi ai statelor membre UE.
Astfel, reprezentanţii statelor membre au convenit sa “meargă mai departe cu noua reglementare in privinţa evaluării impactului explorării gazelor si petrolului asupra mediului, fără sa se citeze in mod special special evaluarea obligatorie a impactului proiectelor pentru gaze de şist, aşa cum recomandase o comisie a Parlamentului European”.

Trenurile de călători şi marfă vor putea circula pe Podul 2 peste Dunăre, între Bulgaria şi România, din februarie 2014.
Podul 2 peste Dunăre, ce leagă Vidin, în Bulgaria, şi Calafat, în România, este parte a coridorului de transport paneuropean IV. Peste 415.000 de vehicule vor trece podul în primul său an de funcţionare, precum şi aproximativ 5000 de trenuri.
Valoarea totală a proiectului este de 282 de milioane de euro.
Nu vor fi percepute taxe de tranzitare pentru pietoni, biciclişti, maşini de pompieri, de poliţie şi ambulanţe.

Toate şcolile din Rusia vor trebui să arboreze un drapel naţional si sa cânte imnul rus la reluarea anului şcolar.
Decretul publicat ieri are ca obiectiv contribuirea la “educaţia in spiritul cetăţeniei si al patriotismului”.
El prevede ca drapelul să fie arborat in permanenţă pe clădirile unităţilor şcolare sau in perimetrul acestora.
De asemenea, imnul naţional, va trebui cântat la începutul noului an şcolar, ce are loc la 1 septembrie in Rusia.

Elevii din învăţământul profesional vor beneficia de o reducere de 50% la transportul local în comun.
Declaraţia a fost făcută ieri de Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie.
În prezent, se asigura tarif redus cu 50% pentru transportul local în comun doar pentru elevii din învăţământul obligatoriu şi liceal.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept