Ştiri 21 decembrie 2013

Biserica Ortodoxă Română va cinsti mâine pe Sfântul Ierarh Petru Movilă, Mitropolitul Kievului.
Acesta s-a născut la 21 decembrie 1596 la Movilești, într-o familie boierească din Moldova.
A primit educaţie în Polonia, la şcoala ortodoxă din Liov, apoi şi-a continuat studiile la Paris şi în Olanda.
În anul 1625 a intrat în mănăstire, în Lavra Pecerska din Kiev şi a fost tuns în monahism doi ani mai târziu.
A fost hirotonit preot şi apoi a fost ridicat la rangul de arhimandrit iar la scurtă vreme a fost hirotonit ca episcop şi înscăunat ca Mitropolit al Kievului în anul 1632.
A trecut la Domnul pe 22 decembrie 1646, la Kiev.
Sfântul Ierarh Petru Movilă a fost întemeietorul Academiei Duhovniceşti din Kiev şi a lăsat în urmă numeroase scrieri.
Cea mai cunoscută lucrare a sa este Mărturisirea de credinţă editată în întreaga Europă în limbile greacă, latină, germană şi rusă.
Este cinstit ca sfânt şi în Bisericile Ucrainei şi Poloniei şi a fost canonizat de Sinodul Bisericii Ortodoxe Române în anul 2002.

Biserica Ortodoxă se va afla mâine în duminica dinaintea Naşterii Domnului sau a Sfinţilor Părinţi după trup ai Domnului.
Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia de la ora 9, sf. liturghie la Catedrala Arhiepiscopală Sfinţii Ap. Petru şi Pavel.
După slujbă, Ierarhul nostru va rosti un cuvânt de învăţătură.

Mâine se împlinesc 24 de ani de la revoluţia română din 1989.
Aceasta a constat într-o serie de proteste, lupte de stradă şi demonstraţii în luna decembrie a anului 1989, care au dus la sfârşitul regimului comunist din România şi la căderea lui Nicolae Ceauşescu.
Demonstraţiile din ce în ce mai ample au culminat cu procesul controversat şi execuţia lui Ceauşescu şi a soţiei sale.
Potrivit datelor oficiale, numărul total al celor decedaţi pe durata revoluţiei a fost de 1142, al răniţilor de 3138, iar al celor reţinuţi se ridica la 760.
Cu toate acestea, nici o persoană nu a fost oficial acuzată până în momentul de faţă de comiterea unor acte de terorism în cadrul revoluţiei din 1989.
Cu această ocazie la cimitirele, monumentele şi troiţele închinate eroilor revoluţiei din întreaga ţară vor fi oficiate rugăciuni de pomenire a celor ce şi-au dat viaţa pentru libertate, credinţa şi demnitatea poporului român.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept