Ştiri 19 decembrie 2013

Arhiepiscopia Tomisului organizează o serie de evenimente cu prilejul sărbătorilor.
Astfel, astăzi, de la ora 12.00, un grup de elevi ai Școlii nr. 33 din Constanța îi vor colinda pe copiii care beneficiază de serviciile cantinei sociale din incinta parohiei Cumpăna II şi le vor oferi cadouri.
Tot astăzi, de la ora 14.00, Mănăstirea Colilia va fi colindată de peste 50 de copii din localitatea Râmnicul de Jos, proveniţi din familii defavorizate.
De asemenea, mâine, la ora 11, Caravana Sf. Mina se va afla la Centrul Social „Cristiana”.
Tot mâine, de la aceeaşi oră, reprezentanţii parohiei „Adormirea Maicii Domnului II” şi cei ai Departamentului Social din cadrul Arhiepiscopiei Tomisului vor oferi cadouri copiilor din centrul social „Fair Play”.
La eveniment este aşteptat şi IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Arhiepiscopia Tomisului invită constănţenii la un spectacol de operă, dedicat Sfântului Apostol Andrei.
Acesta se intitulează “Sfântul Apostol Andrei. De la Betsaida la Patras, prin anticul Tomis” şi rememorează în trei acte, secvenţe din viaţa Sf. Ap. Andrei.
Ilustraţia muzicală este asigurată de corala Armonia a Arhiepiscopiei Tomisului, un grup de copii al şcolii George Enescu din Năvodari şi un grup coral al profesorilor de religie din Constanţa.
Muzica este scrisă de compozitorul Mugurel Scutăreanu, libretul aparţine profesorului univ. Cristina Tamaş, regia este semnată de Liviu Manolache, iar spectacolul este dirijat de arhidiaconul Iulian Dumitru.
Coordonatorul proiectului este pr. Lector univ. Valeriu Roman.
Evenimentul se va desfăşura astăzi, de la orele 18, la Casa de Cultură.
Intrarea va fi liberă.

Cel mai înalt lider catolic din Irak a cerut Occidentului să arate o mai mare preocupare pentru suferința creștinilor din regiune.
Patriarhul Bisericii Catolice Caldeene din Irak, Louis Sako a declarat că, în acest moment, influența națiunilor occidentale în regiune pare să se bazeze, în principal, pe auto-interes.
Conform acestuia, mai mult de 1.000 de creștini au fost uciși în Irak, dupa invazia condusă de Statele Unite, din 2003, în acelasi timp câteva zeci de creştini au fost “răpiţi și torturaţi”. El a mai spus că 62 de biserici și mănăstiri au fost atacate.
Patriarhul a avertizat că aceleași tendințe sunt, în prezent, în vigoare atât în Siria cat și în Egipt.

Marijuana poate afecta memoria şi ar putea avea legătură cu schizofrenia.
Aproximativ 100 de tineri americani au participat la un experiment, iar printre ei se aflau consumatori zilnici, dar şi bolnavi de schizofrenie care au consumat marijuana.
Tomografiile au arătat diverse anomalii structurale, în zonele asociate memoriei, comparativ cu tinerii care nu au consumat drogul.
Studiul nu determină dacă marijuana are vreun rol în apariţia schizofreniei, însă sugerează că ar putea contribui la schimbările din creier asociate bolii psihice.

Majoritatea părinților spionează activitățile copiilor în mediul virtual.
Potrivit unui studiu, şase din zece părinţi admit că au citit poşta electronică şi textele postate pe Facebook de către copiii lor şi consideră că astfel pot ţine sub observaţie relaţiile acestora în mediul virtual.
Datele studiului au relevat că unul din cinci părinţi a fost şocat de ce a descoperit în corespondenţa electronică şi în textele postate pe Facebook, în timp ce 17% au fost nevoiţi să ia măsuri în urma ameninţărilor la adresa copiilor.
Studiul a mai arătat că unul din zece părinţi şi-a văzut copilul victimă a unor agresiuni în mediul electronic.

Majorarea accizei pentru carburanţi a fost amânată cu 3 luni.
Aceasta a fost condiţia pe care a avut-o preşedintele Traian Băsescu pentru a promulga bugetul de stat pe anul 2014.
Acesta a declarat că faţă de 2,4 miliarde de lei, cât era prevăzut în Bugetul de Stat venituri din această taxă, suspendarea aplicării pe trei luni înseamnă 600 de milioane de lei mai puţin în bugetul de stat.
La rândul său, premierul Victor Ponta anunţa că acciza va fi amânată atât pentru benzină cât şi pentru motorină.

Pensiile vor creşte anul viitor după ce Guvernul a aprobat recalcularea lor.
Pensionarii vor primi bani mai mulţi după ce Guvernul a aprobat, ieri, recalcularea pensiilor din 2011 şi 2012, în urma deciziei Curţii Constituţionale.
Astfel, pentru pensia din 2011 majorarea va fi de 2%, iar pentru cei care au ieşit la pensie în anul 2012 majorarea va fi de 12%.

Aproximativ jumătate dintre români nu au utilizat niciodată internetul.
Potrivit datelor Eurostat, serviciile online ale autorităţilor sunt accesate de numai 5% din populaţia României, comparativ cu o medie de 41% în Uniunea Europeană.
Procentul românilor care nu au utilizat niciodată internetul este apropiat de cel din Bulgaria, Grecia, Italia şi Polonia.
Potrivit aceluiaşi studiu, 32% dintre români accesează zilnic internetul, iar 13% săptămânal, în timp ce 58% dintre gospodăriile României au acces la internet.

Podul Agigea va fi deschis circulaţiei şi pentru maşinile de până în 5 tone.
Conducerea CNADNR a semnat un ordin în acest sens.
Ordinul va intra în vigoare însă după publicarea lui în Monitorul Oficial.
Prefectul judeţului Constanţa, Eugen Bola, a declarat că microbuzele şi autocarele ce asigură transportul persoanelor şi navetiştilor ar putea traversa podul de mâine sau, cel târziu, din 23 decembrie.

Comisia Europeană propune interzicerea clonării animalelor.
Aceasta a a adoptat trei proiecte de lege prin care interzice clonarea animalelor de fermă, importurile de clone ale acestor animale, precum şi comercializarea alimentelor provenite de la animale clonate.
Pe de altă parte, clonarea nu va fi interzisă în scopuri cum ar fi cercetarea, conservarea raselor rare şi a speciilor pe cale de dispariţie sau utilizarea animalelor pentru fabricarea de produse farmaceutice, în cazul în care utilizarea acestei tehnici poate fi justificată.

Actorul Nae Lăzărescu a murit în această dimineaţă.
Acesta avea 72 de ani şi grave probleme de sănătate care în ultima perioadă l-au forţat să renunţe la actorie.
Nae Lăzărescu s-a născut pe 8 septembrie 1941, a fost actor de comedie şi a format un cuplu comic alături de Vasile Muraru.
Trupul artistului va fi depus la Teatrul de revistă „Constantin Tănase” şi va fi înmormântat sâmbătă, la Focşani.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept