Ştiri 18 decembrie 2013

Biserica Ortodoxă Română cinsteşte astăzi pe Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul.
Acesta s-a născut pe moşia mănăstirii Sfântului Nicolae din Rădăuţi, pe la începutul secolului al XV-lea, cu numele de Dumitru.
A îndrăgit din copilărie viaţa bisericească şi ostenelile ascetice, iar după o perioadă de ucenicie, îmbracă haina monahală, şi primeşte numele de David.
A fost hirotonit preot şi a devenit duhovnic iscusit, dar pentru că nu mai avea linişte din cauza celor ce îi cereau neîncetat ajutorul, s-a retras în mănăstirea Sfântul Lavrentie de lângă satul Vicovu de Sus.
Apoi a devenit pustnic şi a primit numele de schimnicie de Daniil.
În anul 1451, Sfântul Daniil a devenit duhovnicul lui Ştefan cel Mare, pe care l-a încurajat să lupte pentru apărarea creştinătăţii, dar l-a îndrumat şi spre ctitorirea de lăcaşuri de cult.
A fost înzestrat cu mari haruri şi socotit sfânt încă din timpul vieţii.
S-a mutat la Domnul în anul 1496, iar în anul 1992 a fost canonizat de Biserica Ortodoxa Română.

Arhiepiscopia Tomisului organizează o serie de evenimente cu prilejul sărbătorilor.
Astfel, astăzi, de la ora 11, credincioșii parohiei „Sf. Nectarie” din Constanța, împreună cu 40 de elevi ai Școlii nr. 40, îi vor colinda pe bătrânii de la azilul din Poarta Albă şi le vor oferi acestora pachete cu alimente și dulciuri.
La eveniment participă și IPS Teodosie.
Tot săptămâna aceasta, parohia „Sf. Nectarie” va oferi pachete cu alimente și îmbrăcăminte pentru 22 de familii nevoiașe.
Mâine, de la ora 12.00, un grup de elevi ai Școlii nr. 33 din Constanța îi vor colinda pe copiii care beneficiază de serviciile cantinei sociale din incinta parohiei Cumpăna II şi le vor oferi cadouri.
Tot mâine, de la ora 14.00, Mănăstirea Colilia va fi colindată de peste 50 de copii din localitatea Râmnicul de Jos, proveniţi din familii defavorizate.
De asemenea, vineri, la ora 11, Caravana Sf. Mina se va afla la Centrul Social „Cristiana”.
Tot vineri, de la aceeaşi oră, reprezentanţii parohiei „Adormirea Maicii Domnului II” şi cei ai Departamentului Social din cadrul Arhiepiscopiei Tomisului vor oferi cadouri copiilor din centrul social „Fair Play”.
La eveniment este aşteptat şi IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Arhiepiscopia Tomisului invită constănţenii la un spectacol de operă, dedicat Sfântului Apostol Andrei.
Acesta se intitulează “Sfântul Apostol Andrei. De la Betsaida la Patras, prin anticul Tomis” şi rememorează în trei acte, secvenţe din viaţa Sf. Ap. Andrei.
Ilustraţia muzicală este asigurată de corala Armonia a Arhiepiscopiei Tomisului, un grup de copii al şcolii George Enescu din Năvodari şi un grup coral al profesorilor de religie din Constanţa.
Muzica este scrisă de compozitorul Mugurel Scutăreanu, libretul aparţine profesorului univ. Cristina Tamaş, regia este semnată de Liviu Manolache, iar spectacolul este dirijat de arhidiaconul Iulian Dumitru.
Coordonatorul proiectului este pr. Lector univ. Valeriu Roman.
Evenimentul se va desfăşura mâine, de la orele 18, la Casa de Cultură.
Intrarea va fi liberă.

Un nou complex pentru copiii cu dizabilităţi a fost inaugurat la Tulcea.
Copiii provin de la Centrul social „Speranţa“ din judeţul Tulcea.
La inaugurarea celor două locaţii, „Casa Pescăruşul“ şi „Casa Dumbrăveanca“ a participat şi Preasfinţitul Visarion, Episcopul Tulcei, care a săvârşit slujba de binecuvântare.
De asemenea, ierarhul a oferit aşezământului două icoane, iar celor prezenţi iconiţe.
Cele două locaţii au fost construite cu fonduri alocate de la Fundaţia SERA România şi Consiliul Judeţean Tulcea.

Autostopul ar putea fi interzis prin lege.
Dacă proiectul va fi aprobat, şoferii care vor transporta ilegal persoane vor primi amenzi de la 1.000 la 5.000 lei.
Potrivit proiectului de lege, autostopul este o practică ilicită care determină efecte negative majore asupra activităţii economice a întreprinderilor autorizate, cât şi asupra siguranţei circulaţiei rutiere.

Noul Cod Rutier a fost amânat pentru începutul anului viitor.
Parlamentarii au decis că vor discuta asupra Codului Rutier pe 27 ianuarie.
Reamintim că noul Cod Rutier ar putea impune pedepse mai dure pentru şoferi, şi în special pentru cei care comit acte de violenţă în trafic.
De asemenea, în proiectul legislativ este prevăzut ca şoferii care produc accidente mortale să rămână fără permis pe viaţă, iar cei care produc un accident sub influenţa alcoolului să nu mai aibă voie să conducă zece ani.
Conform noului Cod Rutier, s-a introdus, totodată, un prag de alcoolemie.

Carnea de porc s-a scumpit în această perioadă.
Comercianţii au majorat preţurile şi cu 20 la sută.
În Constanța, preţurile pornesc de la 28 lei pentru ceafă sau mușchi, 20 lei pentru pulpă și 18 lei pentru fleică.
Carnea este mai ieftină la Iaşi, unde, kilogramul de pulpă de porc pornește de la 15 lei și ajunge la cel mult 20 de lei.

Cei care au lucrat în condiţii grele se pot pensiona mai devreme.
Camera Deputaţilor a adoptat ieri propunerea legislativă care prevede reintroducerea grupei I de muncă, astfel încât cei care au lucrat în condiţii grele de muncă şi au stagiu complet de cotizare, pentru fiecare an lucrat, să se poată pensiona cu şase luni mai devreme.
Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestui proiect de lege.

Băuturile energizante provoacă tahicardie.
Medicii germani au observat o creştere a numărului contracţiilor cardiace în cazul tinerilor adulţi fără probleme de sănătate, care au consumat băuturi energizante.
Specialiştii avertizează că, în cazul unor persoane cu suferinţe cardiace, consumul frecvent de energizante sporeşte riscul de stop cardiac.
Mai mult, riscul devine exploziv atunci când aceste băuturi sunt asociate cu efort fizic şi consumul de alcool.
Medicii recomandă pacienţilor suferinzi de aritmii şi copiilor să renunţe la acest tip de băuturi.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept