Ştiri 9 decembrie 2013

Primatul ortodox al Ciprului protestează dur împotriva apatiei Occidentului faţă de Siria.
Acesta a adresat o cerere guvernelor şi popoarelor creştine ale Europei pentru a face tot ceea ce este posibil pentru a opri masacrul creştinilor din Siria.
Preafericitul Hristostom a spus că autorităţile internaţionale, mai exact, Uniunea Europeană şi ONU, “au o atitudine asemănătoare cu a lui Ponţiu Pilat”.
Arhiepiscopul a avertizat că “atunci când un focar de cultură creştină se stinge, atunci un izvor de lumină şi de hrană spirituală se stinge pentru univers”.

20 de turbine eoliene vor fi instalate în judeţul Constanţa de către o companie chineză.
Eolienele vor ajunge în România până la sfârşitul acestui an şi au o capacitate totală de 50 MW.
Acestea vor fi instalate în parcul din comuna Mireasa.
Prima turbină chineză a fost instalată recent aici, iar contractul a fost semnat anul trecut.

Astăzi este Ziua Internaţională Anticorupţie.
Convenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite împotriva Corupţiei a stabilit în anul 2003 ca data de 9 Decembrie să fie Ziua Internaţională Anticorupţie.
România s-a alăturat astfel celorlalte state în prevenirea şi combaterea corupţiei, deoarece aceasta are un impact major asupra vieţii de zi cu zi a cetăţenilor.
Corupţia reprezintă una dintre cele mai serioase ameninţări la adresa statului de drept în cadrul societăţii contemporane, pentru că subminează instituţiile şi valorile democratice şi atentează la ordinea socială.

Constănţenii din mai multe zone ale oraşului vor rămâne fără apă rece.
Astfel miercuri, între orele 1.00 şi 19.00, nu vor avea apă potabilă constănţenii de pe strada Soveja, pe tronsonul delimitat de intersecţiile cu Bogdan Petriceicu Haşdeu şi Barbu Şt. Delavrancea, străzile C-tin Brâncuşi – Izvor – Bogdan Vasile – Baba Novac – Dezrobirii – Fulgerului – Biruinţei – Nicolae Milescu – Al. Gherghel – I.C. Brătianu – Cpt. Papadopol – Petre Ispirescu – Plantelor; cartierele Coiciu, Inel I, Inel II; zona de case din cartierul Anadalchioi; zona de blocuri de pe Aleea Nalbei şi Aleea Daliei de la Casa de Cultură; zonele Compozitorilor, CET, Viile Noi, Medeea, Km 4-5, Metro 2 – Real – Praktiker; perimetrul delimitat de străzile 1 Decembrie 1918 – Industriei Mici – Oborului – I.L. Caragiale.

Românii vor avea noi acte de identitate de la 1 aprilie 2014.
Punerea în circulaţie a noilor documente de identitate se va realiza, în mod eşalonat, în termen de maxim 18 luni de la data emiterii primei cărţi electronice de identitate.
Cei ce nu doresc carte de identitate electronică pot opta pentru una normală, care va fi asemănătoare cu cea electronică, dar nu va conţine cipul şi amprentele deţinătorului.

ANM a emis o informare meteorologică de ninsori şi intensificări ale vântului pentru toată ţara.
Astfel, astăzi, între orele 6.00 şi 22.00, va ninge şi se va depune strat nou de zăpadă, în Maramureş, în nordul Carpaţilor Orientali şi în Munţii Apuseni, apoi şi în restul zonei montane.
Vântul va avea intensificări cu rafale ce vor depăşi 70 km/h, la munte şi 50-60 km/h vor fi temporar şi în celelalte regiuni ale ţării.
Pentru Dobrogea, astăzi nu se anunţă fenomene extreme, ci o temperatură apropiată de media climatologică a perioadei, cu o maximă a zilei de 4 grade Celsius.

Statele Unite au aprobat un medicament mult aşteptat împotriva hepatitei C.
Acesta ar putea oferi un remediu mai rapid pentru milioanele de persoane infectate cu acest virus care afectează ficatul.
Potrivit studiilor, Sovaldi este o pastilă zilnică care vindecă aproximativ 90% dintre pacienţi în doar 12 săptămâni, în combinaţie cu alte medicamente mai vechi.
Tratamentele actuale pentru hepatita C pot dura până la un an de terapie şi presupun injectarea săptămânală a unui medicament care provoacă efecte secundare asemănătoare gripei.

Măsurile de austeritate ale guvernelor europene au încălcat drepturile omului.
Aşa arată un comunicat al Comisiei Europene.
Potrivit acestuia, cele mai afectate au fost categoriile sociale vulnerabile, în special copiii şi persoanele tinere.
Astfel, rata şomajului în rândul tinerilor europeni a atins cote record, iar numărul copiilor care renunţă la şcoală pentru a se angaja şi a-şi ajuta familiile a crescut îngrijorător de mult.
Guvernele ar trebui să se axeze prioritar pe reducerea şomajului pe termen lung şi în rândul tinerilor, precum şi pe ridicarea plafoanelor de protecţie socială pentru venitul de bază.

Numărul persoanelor care vor muri de cancer la sân, la prostată şi intestinal se va înjumătăţi până în anul 2020.
Potrivit celor mai recente studii, cancerul la sân va fi fatal pentru o treime dintre bolnave, faţă de 61% în anul 1992.
De asemenea, acelaşi procent este valabil şi în cazul cancerului de prostată, faţă de 72% în 1992.
Datele sunt mai puţin optimiste în privinţa luptei împotriva cancerului pulmonar, care va fi fatal pentru 76% dintre cei care suferă de această boală, în timp ce în 1992 rata mortalităţii era de 91%.

Românii sunt printre cei mai numeroşi funcţionari europeni.
Datele oficiale arata ca ocupăm locul 8 în clasamentul pe ţări al angajaţilor Uniunii Europene.
Cei mai mulţi lucrează în principalele instituţii de la Bruxelles şi au salarii care pornesc de la 2.600 de euro.
Românii sunt depăşiţi de belgieni, italieni, francezi, britanici şi spanioli.

Legea care permite căsătoriile homosexuale în Australia ar putea fi anulată.
Primele căsătorii din Australia între persoane de acelaşi sex au fost oficiate sâmbătă, la Canberra.
Teritoriul capitalei Canberra este singurul din ţară, format din zece state şi două teritorii, care a autorizat căsătoriile gay, însă legea, care permite de asemenea căsătoria persoanelor care nu au reşedinţă în teritoriu, a fost imediat contestată.
În condiţiile în care uniunile civile între persoane de acelaşi sex sunt permise în cele mai multe state australiene, căsătoria se limitează la uniunea dintre un bărbat şi o femeie.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept