Ştiri 5 decembrie 2013

Biserica Ortodoxă îl va cinsti mâine pe Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei.
Cu acest prilej, astăzi, de la orele 16, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Vecernia la biserica „Sfântul Nicolae” din comuna 23 August.
Slujba va fi urmată, la ora 18.00 de Priveghere celebrată la mănăstirea „Sf. Nicolae” din apropierea aceleiaşi localităţi.
Mâine, Ierarhul Tomisului va săvârşi Sfânta Liturghie, de la ora 8.45, la biserica „Sf. Ierarh Nicolae” din cartierul constănţean Coiciu.
Sâmbătă, Înaltpreasfinţitul Teodosie va săvârși de la ora 8.30, Sfânta Liturghie la biserica „Sfânta Mc. Filofteia” din Cartierul Km 4, zona Billa, cu prilejul hramului.
Totodată, duminică, Ierarhul nostru va oficia de la ora 9, sf. liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”.

Astăzi este Ziua Internaţională a Voluntarului.
În anul 1985, Naţiunile Unite au desemnat data de 5 decembrie ca Ziua internaţională a Voluntarului.
Această zi este dedicată eforturilor celor care au adus o contribuţie importantă societăţii prin oferirea timpului lor ca voluntari.
Ziua de 5 decembrie este sărbătorită şi în România din anul 2000.
Anul acesta, vor fi prezente zece ONG-uri implicate activ în viaţa comunităţii constănţene prin proiecte şi programe de calitate care valorizează resursa umană voluntară şi vor fi premiate.
Evenimentul va avea loc de la ora 17.00, la Pavilionul Expoziţional Constanţa.

Biblioteca Vaticanului şi Biblioteca Bodleian a Universităţii Oxford au oferit acces online la primele 1,5 milioane de pagini de scrieri vechi.
Printre primele manuscrise accesibile publicului larg sunt Bibliile Gutenberg de la ambele biblioteci, o biblie grecească din secolul al XI-lea şi una germană din secolul al XV-lea.
Cele două biblioteci au anunţat de anul trecut lansarea unui proiect comun de patru ani cu privire la digitalizarea unora dintre cele mai importante lucrări din colecţia lor de manuscrise ebraice, greceşti şi de altă provenienţă.

Interconexiunile din creierul bărbaţilor se fac diferit faţă de cele din creierul femeilor.
Aceasta este concluzia unui studiu, potrivit căruia bărbaţii au un creier optimizat pentru abilităţi motorii, în timp ce femeile au un creier optimizat pentru a îmbina intuiţia cu gândirea analitică.
Cele mai pronunţate diferenţe dintre creiere în funcţie de gen au fost observate atunci când studiul a fost realizat pe grupe de vârstă.
Aceste rezultate ar putea să-i ajute pe oamenii de ştiinţă să înţeleagă de ce anumite condiţii psihice, aşa cum este autismul, sunt mai frecvent întâlnite la bărbaţi decât la femei.

Pacienţii şi-ar putea recupera mai uşor banii daţi în spital pe medicamente şi analize.
Spitalele ar putea fi obligate să treacă, în fişa de externare, medicamentele, materialele sanitare şi investigaţiile plătite de pacient astfel încât acesta să-şi recupereze mai uşor banii.
Potrivit propunerii, decontarea acestor cheltuieli se va face la nivelul preţului plătit de spital la ultima achiziţie a respectivelor medicamente sau materiale, iar în cazul investigaţiilor, la preţul de decontare practicat de CNAS în ambulator pentru acestea.

Casele de ajutor reciproc ale pensionarilor vor putea emite titluri executorii pentru recuperarea împrumuturilor acordate unor pensionari rău-platnici.
Potrivit unui proiect de lege aprobat de Guvern, CAR-urile vor trebui însă să acorde un termen de graţie şi sau termene de plată eşalonată.
Proiectul, lansat în dezbatere publică în urmă cu două luni, modifică legislaţia în vigoare pentru a da posibilitatea caselor de ajutor reciproc ale pensionarilor să înfiinţeze popriri asupra veniturilor din pensii, până la lichidarea debitului.

Bugetarii vor avea zece zile libere de Crăciun şi Anul Nou.
Guvernul a decis ca, pe lângă sărbătorile oficiale, să declare libere şi zilele de 27 decembrie şi 3 ianuarie.
Astfel, instituţiile publice nu vor lucra între 25 decembrie şi 4 ianuarie.
Bugetarii vor reveni la muncă pe 5 ianuarie.

În Franţa, cei care plătesc prostituate vor primi amenzi de 1.500 de euro.
Parlamentul francez a aprobat un proiect de lege care prevede amenzi pentru oricine plăteşte pentru serviciile sexuale ale prostituatelor, însă prostituţia va rămâne legală.
Criticii acestui proiect susţin că, astfel, prostituatele sunt expuse unui risc, deoarece clienţii acestora vor fi nevoiţi să se ascundă, iar supravieţuirea prostituatelor depinde de cei care le plătesc.

Proprietarii de domenii de internet .ro vor plăti o taxă anuală de reînnoire.
Aşa prevede un proiect de hotărâre de Guvern.
Autorităţile propun ca numele de domenii .ro să fie înregistrate pentru o perioadă de minim un an, care ulterior poate fi prelungită prin reînnoire.
În prezent, în România, sunt înregistrate peste 700.000 de astfel de domenii iar costul actual pentru acesta este de 51,26 de dolari, plus TVA.

Egalizarea vârstei de pensionare la 65 de ani a fost avizată de Guvern.
Această măsură urmează recomandarea de ţară transmisă de către Comisia Europeană.
Egalizarea se va produce prin eşalonarea vârstelor standard pentru femei, în raport de data naşterii, în intervalul 2030-2035.

Cea mai veche scriere din lume a fost găsită în România.
Anunţul a fost făcut de către Harald Haarmann, un lingvist german.
Acesta spune că a existat o civilizaţie danubiană, prima semnalată astfel în istoria omenirii, cu 2000 de ani mai veche decât civilizaţia sumeriană.
Tăbliţele de la Tartaria au fost descoperite într-un mormânt străvechi în anul 1961, de către arheologul Nicolae Vlassa.
Vechimea acestora este estimată la data de 5300 î.Hr., în condiţiile în care primele scrieri mesopotamiene s-au făcut în perioada 3500-3300 î.Hr.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept