Ştiri 27 noiembrie 2013

Moaştele Sf. Dimitrie, Izvorâtorul de Mir vor sosi mâine la Constanţa.
Acestea vor fi aduse la ora 16.45, de la Tesalonic de către IPS Pantelimon, Mitropolit de Theoupoleos.
Întâmpinarea lor se va face în faţa Sălii Sporturilor, de unde credincioşii, preoţii şi oaspeţii din Grecia vor pleca în procesiune spre Catedrala Arhiepiscopală pe traseul: Sala Sporturilor – Bdul. Tomis – str. Traian – Valea Portului – Catedrală.
Totodată, vineri, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia de la ora 16.30 slujba vecerniei la biserica Sf. Ap. Andrei din cartierul Palas, cu prilejul hramului.

Biserica Ortodoxă îl va cinsti sâmbătă pe Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României.
Cu acest prilej, Mănăstirea Peştera Sfântul Apostol Andrei îşi va sărbători hramul.
Astfel, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu mai mulţi ierarhi din ţară şi din străinătate, vor oficia Sfânta Liturghie de la ora 9.
De asemenea, duminică, de la orele 17, la Casa de cultură va avea loc un concert de colinde.
Acesta va fi susţinut de coralele Arhiepiscopiei Tomisului, grupul vocal „Giocoso” al Centrului cultural judeţean „Theodor Burada”, grupul bizantin „Sfântul Vasile cel Mare”, corul parohiei „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Constanţa, Grupul coral al şcolii 39 din Constanţa.
Invitată specială va fi Corala mixtă dirijată de PS Ciprian, din Bulgaria.
Totodată, liceul tehnologic Ion Podaru din localitatea Ovidiu va organiza joi de la ora 10.00, un simpozion dedicat sărbătoririi Sf. Ap. Andrei şi Zilei Naţionale a României.
La acest eveniment va participa Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
La începutul acestei activităţi, Ierarhul Tomisului va oficia slujba de Te-Deum închinată Sfântului Apostol Andrei, patronul spiritual al liceului.

Numărul creştinilor a scăzut drastic în Irak.
În timpul regimului Sadam Husein comunitatea creştină număra aproximativ două milioane de credincioşi, iar în prezent sunt mai puţin de 500.000.
De aceea, Patriarhul caldeean al Orientului, Louis Raphael Sako a cerut guvernului irakian să introducă în legislaţia ţării securitatea şi protecţia libertăţilor religioase şi a diversităţii etnice, aşa cum era stipulat în Constituţia Irakului, înainte de căderea regimului Husein.

Guvernul a aprobat exploatarea gazelor de şist în Băile Felix.
Hotărârea a fost publicată vineri în Monitorul Oficial.
Compania canadiană East West Petroleum Corporation
a mai obţinut acordul Guvernului Ponta pentru exploatarea gazelor de şist în judeţul Timiş.
Presa locala susţine că acordurile ar permite exploatarea zăcămintelor de gaze de şist de la Băile Felix, după ce la Oradea au avut deja loc o serie de manifestări anti-exploatare de gaze de şist.

România se află sub media mondială la capitolul educaţie financiară.
Declaraţia a fost făcută de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la semnarea unui protocol de colaborare cu Ministerul Educaţiei.
Acesta are chiar rolul de a dezvolta educaţia financiară în rândul elevilor, în continuarea unor proiecte ce au avut deja ca beneficiari, în 18 judeţe ale ţării, peste 2.700 de elevi şi 500 de profesori.
Mugur Isărescu a subliniat, referitor la educaţia financiară a copiilor, că este important ca aceştia să preţuiască banii, dar şi să-i cheltuiască şi să-i investească.

Educaţia medicală va fi introdusă de anul viitor în programa şcolară.
Anunţul a fost făcut de ministrul Tineretului şi Sportului, Nicolae Bănicioiu.
Acesta a adăugat că va fi introdusă în sistemul de învăţământ o oră pentru igiena alimentară şi prim ajutor.
Ministrul a mai subliniat că România se află pe locul 3 la nivel european în ceea ce priveşte obezitatea infantilă iar pentru aceasta trebuie schimbat modul de alimentare.

Constănţenii din centrul oraşului vor rămâne fără apă rece.
Astfel, joi, între orele 8.00 – 20.00, nu vor avea apă potabilă consumatorii din perimetrul delimitat de străzile: Ion Lahovari – Poporului – Mihai Viteazu – Nicolae Iorga – Ştefan Mihăileanu – Gheorghe Murea – I.G. Duca şi Călăraşi.

Reclamaţiile pentru Black Friday au crescut în ultima perioadă.
Cele mai multe plângeri au fost făcute la Protecţia Consumatorului pentru comenzi online neonorate şi reduceri aplicate incorect.
La fel ca în anii trecuţi, cei mai mulţi oameni s-au plâns că n-au mai putut să cumpere produsele comandate online.
Alţii au atras atenţia că magazinele nu şi-au făcut stocuri suficiente cu produsele vândute la preţ redus.

Elevii constănţeni vor fi vaccinaţi împotriva poliomielitei.
Astfel, primii copii care vor fi vaccinaţi sunt cei din clasa 0 iar imunizarea se va repeta când aceştia vor împlini vârsta de 8 ani.
Potrivit directorului Direcţiei de Sănătate Publică Constanţa, dr. Constantin Dina, părinţii care au nelămuriri se pot adresa medicilor de familie ce au în evidenţă fiecare copil şi care pot da explicaţiile necesare.

România ocupă primul loc în Europa la taxe şi impozite.
Potrivit unor statistici, peste 40% din profitul firmelor româneşti ajunge în bugetul statului.
Numai anul acesta au fost introduse peste 20 de noi taxe şi impozite.
Prin comparaţie, în Marea Britanie taxele şi impozitele ajung la 34%, în Elveţia la 29%, iar în Danemarca la 27%.
De asemenea, în ţara noastră o companie plăteşte 39 de taxe, faţă de doar 4 în Norvegia şi Suedia, 7 în Franţa şi 10 în Danemarca.

Campania de vaccinare antigripală va începe în următoarea perioadă.
Primele doze de vaccin antigripal cumpărate de Ministerul Sănătăţii pentru campania de imunizare vor fi distribuite, astăzi, direcţiilor de sănătate publică, iar apoi acestea vor ajunge la medicii de familie.
Vor fi vaccinaţi, în mod prioritar, copiii, bătrânii, bolnavii cronic, persoanele instituţionalizate, dar şi personalul medical din secţii considerate la risc, precum anestezie terapie intensivă, neonatologie, pediatrie sau chirurgie.

Un sfert dintre români cred că Republica Moldova şi România vor deveni o singură ţară.
Un procent asemănător este de părere ca Moldova are un viitor în Uniunea Europeană.
Totodată, 28% din romani cred că Republica Moldova va rămâne un stat separat, iar 7,5% din respondenţi susţin că Basarabia se va apropia de Rusia.
Jumătate dintre români cred că în acest moment, Republica Moldova este apropiată de România şi de Uniunea Europeană, iar un sfert cred că Basarabia este mai apropiată de Rusia.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept