Ştiri 22 noiembrie 2013

Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va sluji mâine la Mănăstirea Colilia.
Ierarhul Tomisului, însoţit de un sobor de preoţi şi diaconi, va oficia, de la ora 8.30, sfânta liturghie arhierească la Mănăstirea Colilia, cu prilejul hramului.
De asemenea, duminică, Înaltpreasfinţitul Teodosie va săvârşi de la ora 8.45, sfânta liturghie la Mănăstirea Sf. Epictet şi Astion, din localitatea Capidava, care îşi va sărbători cel de al doilea hram.

Papa Francisc a declarat că nu poate concepe Orientul Mijlociu fără creştini.
Declaraţia a fost făcută în cursul unei întrevederi cu clerici catolici din Orient, pe care i-a îndemnat să reziste în această regiune în pofida persecuţiilor.
Potrivit Papei, creştinii trebuie integraţi în totalitate în viaţa socială, culturală şi religioasă a ţărilor în care locuiesc.

Bugetarii nu vor mai fi plătiţi de anul viitor pentru orele suplimentare.
Un act normativ în acest sens a fost publicat recent în Monitorul Oficial.
În prezent, munca peste program se compensează fie prin ore libere plătite, fie prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.
Astfel, de anul viitor, bugetarii vor fi compensaţi pentru orele petrecute peste program numai cu timp liber corespunzător.

Peste 15% dintre decesele din România sunt cauzate de fumat.
Potrivit datelor Agenţiei Naţionale Antidrog, tutunul cauzează anual moartea a peste 6 milioane de oameni, dintre care peste 5 milioane sunt fumători şi foşti fumători.
Aceleaşi date mai arată că mortalitatea prin cancer pulmonar s-a triplat în ultimii 25 de ani.
Factorii de risc care conduc la consumul de tutun sunt: debutul timpuriu al consumului de tutun, disponibilitatea produselor din tutun sau anturajul.

Numărul adolescentelor care devin mame înainte de a împlini vârsta de 15 ani este în creştere.
În doar 4 ani, peste 3.000 de fete au devenit mame înainte de a împlini această vârstă.
Cifrele au fost prezentate de Ministerul Muncii şi Institutul de Statistică.
În total, în perioada 2009-2012, au născut peste 90 de mii de adolescente.
Totodată în cei 4 ani analizaţi, aproape 40 de mii de adolescente au făcut întrerupere de sarcină.

De la 1 ianuarie, străinii vor putea cumpăra terenuri agricole în România.
Vor avea însă prioritate la achiziţionare, cei care au avut în arendă acel teren, vecinii şi fermierii de până în 40 de ani din localitatea în care se află terenul.
Aşa prevede un proiect de lege aprobat de guvern.
Statul speră ca în acest fel pământul românesc să nu ajungă pe mâna străinilor.
În prezent, străinii care doresc să cumpere pământ în România trebuie mai întâi să înfiinţeze o firmă sau să se asocieze într-o societate românească.

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a propus eliminarea limitei minime de înălţime pentru înscrierea la concursurile de admitere organizate de Academia de Poliţie.
MAI a fost deja sancţionat de CNCD, cu suma de 1.000 de lei, pentru această regulă.
Cei care au luat această decizie au argumentat că este mai importantă conduita unui poliţist decât înălţimea acestuia.

Un număr mare de copii din întreaga lume prezintă o formă cardiovasculară mai slabă decât cea a părinţilor lor pe când aveau aceeaşi vârstă.
Acest declin al capacităţii cardiovasculare poate reprezenta un indice al unei stări a sănătăţii mai precare atunci când vor ajunge la vârsta adultă.
Scăderea a fost similară atât la fete, cât şi la băieţi, la copii şi la adolescenţi, precum şi în toate regiunile lumii, deşi variază de la o ţară la alta.

Producţiile de porumb şi de floarea soarelui au crescut de aproape două ori în acest an faţă de anul trecut.
Declaraţia a fost făcută de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
Astfel, la floarea soarelui, producţia obţinută în acest an este de 2,088 milioane de tone, iar cea la porumb este de 10,7 milioane de tone.
Totodată, producţia de grâu şi secară din acest an totalizează 7,3 milioane de tone şi este cea mai mare din ultimii opt ani.

Playerul Winamp va dispărea.
Potrivit unui comunicat publicat pe site-ul programului, player-ul nu va mai fi disponibil pentru descărcare din data de 20 decembrie, iar site-ul programului şi serviciile sale web vor dispărea.
Spre sfârşitul anilor ’90 şi la începutul anilor 2000, Winamp a fost unul dintre cele mai folosite servicii de pe Internet pentru muzică şi radio online.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept