Ştiri 21 noiembrie 2013

Biserica Ortodoxă prăznuieşte astăzi Intrarea în Biserică a Maicii Domnului.
Această sărbătoare ne aduce aminte de momentul în care Sfinţii Părinţi Ioachim şi Ana au adus la Templul lui Solomon din Ierusalim pe fiica lor, Fecioara Maria, în vârstă de trei ani.
În acest fel, Sfinţii Părinţi au împlinit făgăduinţa făcută lui Dumnezeu că dacă vor avea un copil îl vor dărui spre slujire lui Dumnezeu.
Fecioara Maria a rămas la Templu până la vârsta de 15 ani, când a fost logodită cu dreptul Iosif.
Sărbătoarea, denumită popular şi VOVIDENIA sau OVIDENIA a fost instituită în amintirea sfinţirii unei biserici din Ierusalim de către patriarhul Iustinian, biserică ce era închinată momentului aducerii la Templu a Sfintei Fecioare.
Primul hram al acestei biserici s-a serbat la data de 21 noiembrie a anului 543, iar de atunci această sărbătoare se prăznuieşte întotdeauna pe 21 noiembrie.
Sărbătoarea a fost generalizată în tot Orientul înainte de secolul 7, iar în Apusul creştin în perioada secolelor 15-16.
Pentru bucuria acestei sărbători, Biserica a hotărât astăzi dezlegare la peşte.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va săvârși de la ora 8.30, Sfânta Liturghie la biserica Intrarea în biserică a Maicii Domnului, situată pe strada Compozitorilor.
Totodată, sâmbătă, Ierarhul Tomisului, însoţit de un sobor de preoţi şi diaconi, va oficia, de la ora 8.30, sfânta liturghie arhierească la Mănăstirea Colilia, cu prilejul hramului.

O lansare de carte religioasă va avea loc astăzi la Constanţa.
Este vorba despre trei volume dedicate Părintelui Dumitru Staniloae şi editate în limbile: română, spaniolă, italiană şi portugheză, sub coordonarea Prof. Univ. Dr. Gheorghe F. Anghelescu.
Evenimentul se va desfăşura de la orele 17, în Amfiteatrul 3 din Campusul Universităţii Ovidius, sub patronajul I.P.S. Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Totodată, vor fi lansate şi numerele 2, 3 si 4 ale Revistei “Patmos” a Centrului de Cercetări Ştiinţifice Interdisciplinare “Dumitru Stăniloae” al Universităţii “Valahia” din Târgovişte.

Constănţenii sunt invitaţi la o nouă conferinţă duhovnicească.
Tema se referă la post şi efectele acestuia şi va fi susţinută de Conferenţiar Univ. Dr. Floarea Damaschin.
Evenimentul se va desfăşura astăzi, de la orele 17, la Curtea Brâncovenească.

Şcolile revendicate de Biserica Ortodoxă Română îşi vor păstra profilul şi cadrele didactice.
De asemenea, potrivit Patriarhiei Române, elevii din aceste unităţi pot aparţine oricărei confesiuni creştine sau religii.
Patriarhia mai menţionează că, în prezent, are în subordine peste 670 de instituţii sociale, medicale şi educaţionale şi derulează peste 750 de proiecte caritabile şi culturale pentru comunităţile româneşti din ţară şi din străinătate.

Senatorii jurişti au respins Legea parteneriatului civil între homosexuali.
Votul în comisie a fost dat în absenţa deputatului Remus Cernea, inițiatorul proiectului.
Acesta a declarat că legea ar fi acordat drepturi fireşti celor care doresc să trăiască în parteneriat civil şi a adăugat că vrea să lupte în continuare pentru drepturile comunităţii gay.

Românii se bazează, în criză, pe ei înşişi, pe familie şi pe Dumnezeu.
Aceasta este concluzia unui studiu asupra temerilor românilor şi protejarea faţă de ele, efectuat de INSCOP Research, în perioada 7-14 noiembrie.
Conform datelor, românii se tem cel mai mult de îmbolnăvire, creşterea preţurilor la alimente şi creşterea taxelor şi a impozitelor.
Pe de altă parte, românii au încredere că sunt protejaţi în viaţă prin propriile puteri, prin familie şi prin credinţa în Dumnezeu.
La acest capitol, 56 % dintre noi îşi pun încrederea în Dumnezeu şi doar 25% se simt protejaţi de Biserică.

Bolile reumatismale afectează din ce în ce mai mulţi copii şi tineri.
Specialiştii spun că aproape jumătate dintre adulţi prezintă antecedente de simptome ale reumatismului.
În România există aproximativ 200.000 de persoane diagnosticate cu artrite.
Aceste afecţiuni pot debuta încă de la vârsta de 30 de ani. Netratate, pot duce la distrugerea articulaţiilor şi incapacitatea de a le folosi.

Depresia accelerează procesul de îmbătrânire.
Potrivit testelor de laborator, celulele arată din punct de vedere biologic mai bătrâne la persoanele care suferă de depresie severă sau care au suferit de această afecţiune în trecut.
Aceste diferenţe vizibile înregistrate de un parametru ce măsoară vârsta celulelor, nu ar putea fi explicată de alţi factori, precum fumatul.
Potrivit oamenilor de ştiinţă, persoanele diagnosticate cu depresie severă prezintă un risc ridicat de apariţie a bolilor asociate procesului de îmbătrânire, precum cancerul, diabetul, obezitatea şi maladiile cardiace.

Persoanele fizice pot refuza accesul angajaţilor Fiscului in locuinţa proprie.
Angajaţii ANAF pot intra forţat doar dacă obţin o hotărâre judecătorească.
Aceste clarificări vin în contextul în care pe site-ul Ministerului de Finanţe a fost postat un proiect care îi obligă pe contribuabili să-i lase pe inspectorii de la Fisc să verifice dacă există venituri nedeclarate.
Persoanele fizice supuse acestei proceduri vor fi înştiinţate cu cel puţin 15 zile înainte de vizita inspectorilor ANAF.

Legea emiterii tichetelor de masă în format electronic a fost publicată în Monitorul Oficial.
Potrivit legii, tichetele de masă emise pe suport electronic nu permit efectuarea de operaţiuni de retragere în numerar, sunt folosite numai pentru cumpărarea produselor alimentare, fără tutun sau alcool.
Astfel, cumpărătorul va plăti exact valoarea din magazin a produselor.
Legea va intra în vigoare în termen de 90 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept