Ştiri 11 noiembrie 2013

Biserica Ortodoxă îl cinsteşte astăzi pe Sfântul Mare Mucenic Mina, făcătorul de minuni.
Acesta este originar din Egipt şi a trăit în secolul al III-lea, în timpul împăraţilor romani Diocleţian si Maximian.
A slujit în armata romană, şi apoi s-a retras în pustie pentru a se dedica rugăciunii şi pentru a fugi de închinarea la idoli, la care erau obligaţi soldaţii.
Pentru că şi-a mărturisit credinţa în Hristos, Sfântul Mina a fost supus la chinuri cumplite şi în cele din urmă decapitat.
În evlavia populară, Sfântul Mina este cunoscut şi ca sfântul ajutător în pagube şi pierderi materiale.
Cu acest prilej, Înalt Preasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie arhierească la biserica de lemn ce poartă hramul Sfântul Mina din parcul Tăbăcărie.

Părticele din moaştele Sfântului Vasile cel Mare si centura Sfantului Nectarie de la Sihastria Putnei vor sosi în această seară, la ora 20 la Biserica Sfantul Nectarie din Constanta.
Acestea vor ramane spre inchinare pana pe 20 noiembrie, alaturi de moaştele Sfântului Nectarie, aduse de la Iaşi, precum şi icoanei Maicii Domnului cu 3 mâini, Tricherusa, adusă de la Mănăstirea Neamţ.

Bazilica Ghetsimani din Ierusalim a fost restaurată total.
Lucrările au durat 18 luni, iar costurile au ajuns la 600.000 de euro.
Baslica Ghetsimani reprezintă unul dintre cele mai importante lăcaşuri ale Creștinătății, deoarece se alfă aproape de Sfanta Gradină unde Mântuitorul s-a rugat în Joia Mare a Paștilor.

Moaştele Sf. Ap. Petru vor fi scoase, în premieră, din cacombele unde sunt păstrate şi vor fi expuse publicului.
Anunţul a fost făcut de către oficialii Vaticanului.
Aceştia au mai adăugat că gestul va marca sfârşitul Anului Credinţei în Biserica Catolică şi are ca scop revigorarea entuziasmului credinţei pentru creştinii de azi.
Conform datelor istorice, Sf. Ap. Petru a fost primul episcop al Romei şi a fost martirizat prin răstignirea cu capul în jos, în jurul anilor 64-70.

Biserica Sfânta Sofia din Trapezunt nu va fi transformată în moschee.
Decizia a fost luată de către Tribunalul administrativ al regiunii Trebizunda din Turcia în urma unei solicitări de transformare a bisericii care, în prezent, este muzeu.
Cererea a fost depusă anul trecut de către proprietarul lăcaşului de cult, Fundaţia islamistă Mahomed al II-lea Fatih, cuceritorul Constantinopolului.
Biserica a fost construită în secolul al XIII-lea, apoi a fost transformată în moschee în anul 1461, de către Mahomed sl II-lea
Ea a devenit muzeu în anul 1961, prin decizia guvernului turc, datorită arhitecturii sale unice.

Croaţia va organiza un referendum privind interzicerea, prin Constituţie, a căsătoriilor gay.
Referendumul se va desfăşura pe 1 decembrie şi va conţine întrebarea: „Sunteţi de acord că mariajul reprezintă uniunea dintre un bărbat şi o femeie?“
Iniţiativa acestui referendum aparţine unor asociaţii catolice care au strâns peste 700.000 de semnături, în condiţiile în care 90% din populaţie s-a declarat de confesiune romano-catolică.
În replică, activiştii pro-gay au declarat că iniţiativa este discriminatorie.

Cel mai mare parc eolian din judeţul Constanţa a fost finalizat.
Acesta se intinde pe o suprafata de 17 kilometri pătraţi unde au fost instalate peste 32 de eoliene.
Dobrogea este a doua zonă din Europa, după nordul Germaniei, considerată favorabilă pentru plasarea instalaţiilor eoliene.
Dacă vântul bate cu putere, o singură turbină poate alimenta, timp de o lună, până la 600 de case.

Produsele bio vor beneficia de reducerea TVA la 9%.
Anunţul a fost facut de premierul Victor Ponta care a adaugat ca măsura va intra in vigoare de anul viitor.
Prim ministrul a mai declarat, că în cazul produselor bio, măsura reducerii TVA poate fi aplicată deoarece cantitatea este mult mai mică şi in acest caz e vorba de un impact bugetar de aproximativ 25 milioane lei.

Bugetul alocat sănătăţii pentru anul viitor va fi mai mare decât anul acesta.
Declaraţia aparţine preşedintelui CNAS, Cristian Buşoi.
Mai mult, de anul viitor, reprezentanţii Casei de la care spitalele primesc fondurile pentru desfăşurarea activităţii, vor ca spitalizarea de zi şi ambulatoriile de specialitate să primească mai mulţi bani.

Peste 85% dintre consumatorii de alcool suportă, în timp, o scădere a volumului creierului.
Potrivit mai multor studii, după patru ani de consum de alcool, creierul persoanelor se micşorează din cauza pierderii a miliarde de celule nervoase.
De asemenea, în paralel se reduce şi capacitatea intelectuală a persoanelor, scade capacitatea de muncă şi, treptat, acestea devin inapte.

Persoanele care trăiesc singure au un regim alimentar dezechilibrat, care le afectează sănătatea.
Aceasta este concluzia unui studiu realizat de o echipă de cercetători britanici.
Potrivit acestora, izolarea nu afectează doar sănătatea mentală a persoanelor, ci şi pe cea fizică.
Astfel, singurătatea poate fi mai nocivă decât obezitatea, alcoolul şi lipsa activităţii fizice.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept