Ştiri 30 octombrie 2013

Anul 2015 a fost proclamat „An omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi” în Patriarhia Română.
Decizia a fost luată în cadrul şedinţei de lucru a Sfântului Sinod desfăşurate ieri la Bucureşti.
De asemenea, au fost aprobate etapele pregătirilor pentru desfăşurarea în anul 2014 a Anului omagial euharistic şi a Anului comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni în Patriarhia Română.

O elevă din Constănţa a obţinut trofeul la „Concursul Naţional de Dezbateri Academice”.
Ciornea Ioana Veronica este elevă a Colegiului Național „Mircea cel Bătrân” şi a obţinut locul întâi la clasamentul individual şi premiul special „Ştefan Păun”.
Concursul s-a desfăşurat în perioada 24-27 octombrie la Slănic Moldova, în jud. Bacău şi a provocat cei mai buni debateri din toate regiunile țării să aducă argumente pro și contra pe baza unor teme de interes social și educațional.
La acest proiect a mai participat şi elevul Bădițeanu Sebastian, de la Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Cuvios Dionisie Exiguul” din Constanţa.
Concursul a fost organizat de Asociaţia Regională de Dezbateri, Oratorie şi Retorică – Moldova.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa vrea să reintroducă vizitele profesorilor la domiciliul elevilor.
Astfel, cadrele didactice vor trebui să verifice cum învaţă elevii, care sunt condiţiile lor de trai, să cunoască familiile şi să creeze o relaţie cu părinţii.
Inspectorul general şcolar din cadrul ISJ, prof. Răducu Popescu, a precizat că iniţiativa reprezintă un proiect-pilot care va fi implementat în 14 şcoli din municipiul şi judeţul Constanţa.

Înfăşarea afectează dezvoltarea şoldurilor copiilor.
Medicii ortopezi avertizează că părinţii care recurg la această tehnică pun în pericol sănătatea acestora.
Tehnica presupune înfăşurarea copilului în scutece şi este folosită pentru a-i calma pe copii şi a-i împiedica să plângă.
În opinia medicilor, înfăşarea nu ar trebui utilizată, deoarece nu există niciun beneficiu de sănătate.

Ministerul Sănătăţii va adopta pana la sfârşitul anului o suplimentare a listei cu medicamente compensate.
Aceasta va intra în vigoare odată cu pachetul serviciilor medicale de bază.
Potrivit ministrului Eugen Nicolăescu, noua listă va fi un echilibru între medicamente generice, mai ieftine şi cele inovatoare, care sunt mai scumpe.

Noul Cod Penal va intra în vigoare de la 1 februarie.
Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc a declarat că nu toate neînţelegerile dintre oameni trebuie să ajungă în instanţă şi că modificările vizează proceduri care degrevează instanţele.
Ministrul este de părere că noile coduri civile au adus lucruri bune în activitatea instanţelor.

Alocaţia de stat pentru copii nu va fi majorată nici anul viitor.
Declaraţia aparţine Ministrului Muncii, Mariana Câmpeanu care a adăugat că trebuie găsite alte forme de ajutor pentru copiii săraci.
Alocaţia de sprijin pentru familii a fost mărită cu 30% şi de asemenea, s-a mărit şi pragul de eligibilitate, în aşa fel încât circa 550 de mii de copii pot beneficia de aceste creşteri.
De asemenea, Ministerul Muncii ar putea acorda burse şcolare, tichete pentru uniforme sau pentru rechizite.

Consumul înregistrat pe cap de locuitor în România este 10 – 12 litri de alcool pur pe an.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în anul 2002, rata mortalităţii atribuite consumului de alcool la suta de mii de locuitori au fost mai mare în România decât în ţările Uniunii Europene, pentru ambele sexe.
De asemenea, mortalitatea prin bolile cardiovasculare atribuită consumului de alcool a fost extrem de mare, 40 de decese la suta de mii de locuitori.

România ocupă locul unu în Uniunea Europeană la rata de infectare a computerelor cu programe dăunătoare.
Aşa arată un raport potrivit căruia 23,3% din computerele din ţara noastră sunt infectate cu cel puţin un program dăunător.
Prin comparaţie, în Danemarca rata de infectare era, în cel de-al doilea trimestru al anului, de doar 1,7%, iar în Japonia de doar 1,1%.
La polul opus, ţara cu cea mai mare rată de infectare este Pakistan.

Premierul Victor Ponta a dezvelit, la Istanbul, o plachetă comemorativă dedicată domnitorului Constantin Brâncoveanu.
Evenimentul a avut loc în cadrul unei ceremonii oficiate alături de viceguvernatorul Istanbulului.
Acesta a punctat faptul că evenimentul dedicat domnitorului român coincide cu momentul lansării proiectului tunelului “Marmaray” din Turcia.
Premierul român a reamintit că în 2004 prim-ministrul de la acea vreme, Adrian Năstase, a primit de la omologul său turc o copie a sabiei domnitorului român, Ștefan cel Mare.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept