Ştiri 29 octombrie 2013

O parte din constănţeni vor rămâne fără apă rece.
Astfel, mâine între orele 8.00 – 24.00 nu vor avea apă potabilă constănţenii din perimetrul cuprins între b-dul Aurel Vlaicu, Nicolae Filimon şi Baba Novac, zona blocurilor Petroconst de pe b-dul I.C. Brătianu, zona Medeea, străzile Oborului – I.L. Caragiale – Dezrobirii – Eliberării – Cutezători – Bravilor, Cpt. Papadopol.
Joi, în intervalul 8.30 – 20.30, nu vor avea apă rece locuitorii de pe străzile Călăraşi – I.G. Duca – Avram Iancu – Ferdinand – Mihai Viteazu – Traian – Piaţa Ovidiu – Peninsulă- Mircea cel Bătrân – Mamaia – Tomis – I. Lahovari – Poporului- N. Iorga – Şt. Mihăileanu şi Gh. Murea.

Comisia parlamentară care analizează oportunitatea afacerii Roşia Montană s-a reunit ieri.
Discuţiile s-au concentrat pe o sinteză a audierilor maraton din ultimele săptămâni.
Preşedintele comisiei, senatorul Darius Vâlcov, spune că raportul va fi finalizat, cel mai probabil, săptămâna viitoare.
Documentul nu mai face referire expresă la proiectul de la Roșia Montană, ci va stabili cadrul legislativ pentru toate exploatările aurifere.

Un european din trei suferă de afecţiuni neurologice.
Acestea pot fi accidente vascular cerebrale, tulburări neurocognitive sau psihice, anxietate şi depresie până la dependenţă de alcool şi de droguri.
Specialiştii au declarat că afecţiunea cea mai frecventă a creierului este accidentul vascular cerebral şi că există mulţi factori favorizanţi pentru apariţia bolilor cerebrale.
Aceştia pot fi ateroscleroza, hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, fumatul, bolile cardiace sau consumul exagerat de băuturi alcoolice.

Vacanţa de vară a elevilor ar putea fi desfiinţată.
Mai mulţi parlamentarii motivează că trei luni în care elevii nu merg la cursuri înseamnă prea mult, comparativ cu zilele libere ale părinţilor care au concedii doar câteva săptămâni.
Aceştia mai propun ca elevii să meargă la şcoală şi în timpul vacanţei de vară, motiv pentru care au propus un proiect de lege care prevede înfiinţarea unei şcoli de vară.
În cadrul acesteia se vor ţine cursuri, dar cei mici ar putea face şi drumeţii, ar putea merge la concerte sau ar putea vizita oraşe şi ţări străine.

Scăderea TVA-ului la carne nu se va aplica de la 1 ianuarie 2014.
FMI nu este de acord cu această măsură anunţată şi propusă de Guvern, deoarece bugetul statului nu-si permite această reducere.
Scăderea TVA-ului de la 24 la 9%, aplicată deja în domeniul panificaţiei de la 1 septembrie, are efecte vizibile in piaţă.

Mai multe camere video au fost instalate în ţară pentru depistarea maşinilor care circulă fără rovinietă.
Astfel, plăcuţele maşinilor pot fi observate şi pe timp de noapte, în infraroşu.
Autorităţile spun că sistemul, intrat în funcţiune în 2010 cu 24 de camere – unele fixe, altele mobile, a adus încasări consistente din taxa de drum.

Guvernul analizează posibilitatea introducerii unei noi taxe pe carburanţi.
Premierul Victor Ponta a precizat însă că banii încasaţi astfel vor fi folosiţi numai pentru infrastructura rutieră.
În prezent, şoferii plătesc rovinietă Companiei Naţionale de Drumuri şi Autostrăzi pentru finanţarea construcţiei şi reparaţiei drumurilor.

Salariile şi pensiile vor creşte anul viitor cu 3,75%.
Anunţul a fost făcut ieri de premierul Victor Ponta.
Acesta a adăugat că nu toate categoriile de pensionari şi funcţionari vor beneficia de această majorare.
Guvernul a anunţat anterior că există resurse bugetare pentru indexarea pensiilor cu un procent bazat pe inflaţia de anul trecut, de 3,75%.

Cercetătorii din Cluj au creat sânge artificial.
Acesta conţine apă, săruri şi o proteină din viermi marini şi s-ar dovedi util în cazul unor intervenţii chirurgicale sau al unor accidente.
Proteina este pe bază de fier, ca hemoglobina din sângele uman, dar mult mai rezistentă la factorii de stres.
Potrivit specialiştilor, testele preliminare pe şoareci au avut rezultate încurajatoare.
După finalizarea testelor pe animale, când specialiştii vor fi convinşi sută la sută că nu există nicio dovadă de toxicitate, se va putea încerca testarea pe oameni.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept