Ştiri 25 octombrie 2013

Biserica Ortodoxă va cinsti mâine pe Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir.
Cu acest prilej, biserica Sfântul Dimitrie din Constanţa îşi va sărbători hramul.
Aceasta este situată pe bd. Mamaia, în zona Hotelului Royal.
Astfel, astăzi, de la ora 17, va avea loc o procesiune cu Sfintele Moaşte ale Sfântului Constantin cel Mare, ale Sfintei Mc.Varvara, cuv. Teoctista, ale Sfântului Mc. Noul Teodor, Sfinţilor Cosma şi Damian, Modest, Iacov Iviritul şi ale Sfântului Ap. Filimon.
Procesiunea va fi urmată de slujba Vecerniei şi a Litiei Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de mir.
Mâine, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia de la ora 9, sfânta liturghie arhierească la această biserică.
La sfârşitul slujbei vor fi înmânate bursele „Sfântul Dumitru”, distincţii acordate lunar elevilor care se remarcă prin performanţe şcolare.
Duminică, Arhiepiscopul Tomisului va fi prezent la evenimentele prilejuite de hramul Sfântului Cuvios Dimitrie Basarabov, desfășurate la București, la Catedrala patriarhală.
De asemenea, în noaptea de duminică spre luni, de la ora 0, Înaltpreasfinţitul Teodosie va oficia Sf. Liturghie la Mănăstirea Dervent, care va sărbători hramul bisericii noi, Sf. Ierarh Iachint de Vicina.

Patriarhia Română recomandă clerului ortodox să nu participe la manifestaţii publice pro sau contra gazelor de şist.
Acest lucru ar fi necesar pentru a nu dezbina comunitatea ortodoxă, iar clerul ar trebui să solicite autorităţilor în drept lămuriri şi implicare responsabilă.
Patriarhia a explicat că nu a formulat o poziţie oficială faţă de proiectul gazelor de şist deoarece “nu cunoaşte temeinic toate implicaţiile politice, economice, sociale şi ecologice ale acestui demers”.

Astăzi este Ziua Armatei Române.
Aceasta semnifică data eliberării totale a nord-vestului Transilvaniei de sub ocupaţie şi administraţie străine.
Acesta a fost singurul obiectiv strategic naţional, realizat de Armata Română pe câmpul de luptă, recunoscut juridic în Tratatul de Pace dintre România şi Puterile Aliate şi Asociate.
Eliberarea întregului teritoriu naţional s-a obţinut prin lupta eroică a peste 525.000 de militari, între 23 august şi 25 octombrie 1944.
Ziua Armatei Române este marcată în toate unităţile militare din România dar şi în teatrele de operaţii unde execută misiuni trupele româneşti.

România va trece oficial la ora de iarnă.
Astfel, în noaptea de sâmbătă spre duminică, ora 4.00 va deveni ora 3.00.
Ziua de duminică va fi cea mai lungă din an, cu 25 de ore.
Din anul 1997, România a adoptat ora oficială de iarnă şi de vară în aceeaşi zi cu statele Uniunii Europene.
Ora oficială de iarnă este adoptată în ultima duminică a lunii octombrie, iar cea de vară în ultima duminică a lunii martie.

CFR Călători va trece în activitatea de transport feroviar la ora Europei Orientale în noaptea de sâmbătă spre duminică.
Astfel, trenurile de călători aflate în circulaţie după ora 4,00, ora oficială de vară, vor opri în staţiile din parcurs stabilite, unde vor staţiona până la ora de plecare din orarul în vigoare.
Vor fi afectate de schimbarea de oră un număr de 65 de trenuri.

Podul Agigea va fi închis total circulaţiei lunea şi marţea până la sfârşitul lunii decembrie.
Potrivit Prefecturii Constanţa, din 28 octombrie, lunea şi marţea, până pe 23 decembrie, podul Agigea se va închide total şi pe timpul nopţii, între orele 23,00 şi 3,00.
Măsurile sunt necesare pentru a se efectua lucrările de înlocuire a hobanelor pentru punerea în siguranţă a podului.

Porturile dunărene şi maritime vor fi modernizate cu fonduri europene.
Ministerul Transporturilor are la dispoziţie 1,3 miliarde de euro, bani asiguraţi de Uniunea Europeană, pentru proiecte legate de cele două coridoare pan-europene care străbat România.
O sumă de 900 milioane de euro va fi alocată modernizării celor 16 porturi dunărene şi maritime, asigurării şenalului navigabil al Dunării şi îmbunătăţirii infrastructurii intermodale.
Diferenţa de 400 milioane euro va servi reabilitării căii ferate Craiova-Calafat, care asigură conexiunea cu podul Calafat – Vidin.

Furnizorii de telefonie, Internet şi TV mută reţelele de cabluri în subteran.
Operaţiunea de amplasare a acestora în subteran a început la Constanţa.
Potrivit unei ordonanţe de urgenţă, localităţile României sunt obligate să-şi construiască canalizaţii, pentru amplasarea subterană a reţelelor de comunicaţii.

Poliţiştii de la Rutieră au pornit, ieri, o amplă acţiune în judeţul Constanţa, pentru verificarea taxiurilor.
Autorităţile au vrut să afle dacă maşinile folosite în regim de taxi au defecţiuni tehnice şi dacă şoferii deţin atestate şi Inspecţia Tehnică Periodică la zi.
O statistică provizorie arăta că au fost controlate 200 de maşini şi aplicate 117 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de peste 15.000 de lei.

Consumul excesiv de dulciuri afectează memoria.
Oamenii de ştiinţă au demonstrat că menţinerea unui nivel scăzut de zahăr în sânge este benefică pentru creier.
Specialiştii încurajează persoanele în vârstă să renunţe pe cât posibil la dulciuri, deoarece un nivel ridicat al zahărului în sânge poate cauza probleme de memorie şi, pe termen lung, declin cognitiv.
Diabetul de tip 2 constituie un factor de risc pentru declanşarea maladiei Alzheimer, dar studiile au arătat că nivelul ridicat de zahăr în organism poate să provoace probleme cu memoria şi la persoanele care nu au diabet.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept