Ştiri 21 octombrie 2013

Biserica Ortodoxă Română cinsteşte astăzi pe Sfinţii Cuvioşi Mărturisitori Ardeleni.
Aceştia sunt: Sfinţii Cuvioşi Mărturisitori Visarion şi Sofronie, Sfântul Mucenic Oprea, Sfinţii Părinţi Mărturisitori şi Mucenici Ioan şi Moise Măcinic.

Detalii ne oferă Angelica Biruţă de la Radio Trinitas.

Elevii constănţeni vor participa la Proiectul “Dialoguri la ţintă”.
Evenimentul este organizat de Asociaţia Tinerilor pentru România şi va începe de astăzi, în mai multe licee din Constanţa.
Unul dintre motivele principale ale demersului este impulsionarea tinerilor de a-şi exprima îngrijorările, trăirile, nelamuririle şi bucuriile în raport cu divinitatea.
Invitatul special şi partenerul acestei acţiuni este prof. Daniela Stan, inspectorul de religie ortodoxă al Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa.
Astăzi, programul dezbaterilor va începe de la ora 12 , la Colegiul National de Arte “Regina Maria” iar Invitatul Special va fi Pr. Eugen Tanasescu,
Programul va continua mâine de la ora 12.30 la Colegiul Comercial “Carol I” unde va conferenţia Pr. Prof. Ilie Petre.
Joi, de la ora 14.00, Pr. Asist. univ. dr. Iulian Isbaşoiu le va vorbi elevilor de la Liceul Teoretic “Traian” iar vineri de la ora – 12.30, Pr Daniel Ivan va fi invitat la Liceul Teoretic “Decebal”.
Proiectul “Dialoguri la Ţintă” se va mai desfăşura în oraşele Iaşi, Galaţi şi Arad.

Constănţenii vor afla astăzi de când vor primi căldură în apartamente.
RADET a început sâmbăta trecută, probele la cald.
Reprezentanţii Regiei au declarat că în funcţie de evoluţia temperaturilor se va stabili data când va trece la furnizarea căldurii în regim permanent.
Această dată va fi anunţată în timp util pentru asociaţiile de proprietari.

Constănţenii din mai multe zone vor rămâne fără apă rece.
Astfel, miercuri, între orele 8.00 şi 20.30, nu vor avea apă potabilă consumatorii din perimetrul delimitat de străzile: Dezrobirii – Plantelor – Nicolae Milescu – Eliberării şi Alexandru Gherghel.

Podul de la Agigea se va închide temporar de miercuri.
CNADNR a anunţat că până sâmbătă, 26 octombrie, în intervalul orar 23.00 – 4.45, Podul Agigea se va închide temporar, din 15 în 15 minute, pentru a se întocmi un raport de evaluare a stării de degradare a podului şi pentru a demara testele de determinare a eforturilor în hobanele provizorii.

Militarii americani care se retrag din Afganistan vor trece prin baza Kogălniceanu şi portul Constanţa.
Decizia a fost luată, în urma unui acord pe care România şi SUA l-au discutat la Pentagon.
Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a precizat că, pentru ca acest lucru să se întâmple efectiv, este necesar mai întâi să se facă planificarea NATO cu privire la trupele care urmează să opereze în 2014 în Afganistan.

Peste jumătate din populaţia ţării are tendinţe de obezitate.
Din acest motiv, Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat că vrea să introducă sancţiuni pentru românii care nu îşi vor evalua starea de sănătate.
Potrivit rezultatelor programului naţional derulat în perioada 2007-2008, 54% din populaţia României avea tendinţe de obezitate.
Din acest procent, 12 % erau elevi, aproape 29 % tineri sub 35 de ani.
Populaţia cu vârsta cuprinsă între 35 şi 54 de ani suferea de obezitate în procent de 60%, iar populaţia cuprinsă între 55 şi 74 de ani era în procent de 68% obeză.

Distribuţia cardurilor de sănătate ar putea începe în prima parte a anului viitor.
Acest lucru se va întâmpla pe măsură ce sunt tipărite cardurile de Imprimeria Naţională.
În prezent sunt disponibile aproximativ două milioane de carduri dintr-un total estimat la 15 milioane.
În opinia preşedintelui CNAS, introducerea şi folosirea cardului de sănătate vor conduce la o reducere aproape de zero a fraudelor din sistemul de sănătate.

Spitalele nu vor mai depinde de rectificarea bugetară.
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu a declarat că indiferent de forma de organizare aleasă, unităţile sanitare rămân spitale de stat.
Acestea vor putea opera după un buget global, vor avea posibilitatea înregistrării ca plătitor de TVA şi deducerii TVA-ului aferent achiziţiilor.

Consumul de droguri în România s-a triplat.
Potrivit unui studiu realizat de Agenţia Naţională Antidrog şi Centrul European de Monitorizare a Drogurilor şi a Dependenţei de Droguri, s-a stabilit că, în ţara noastră, consumul de droguri s-a triplat, de la 1,7% în anul 2007, la 4,3% în 2011.
Totodată, vârsta pacienţilor care consumă droguri este cuprinsă între 13 şi 25 de ani.

Populaţia va fi avertizată în timp real cu privire la producerea unui seism.
Acest lucru va fi posibil printr-o aplicaţie ce ar urma să fie disponibilă pe telefonul mobil şi pe computer, prin internet.
Potrivit ministrul delegat Mihnea Costoiu, aplicaţiei va fi oferită populaţiei de către Guvern şi va oferi informaţii cu privire la iminenţa producerii unui cutremur.
Din momentul primirii unei astfel de alerte, beneficiarul are la dispoziţie un interval de câteva zeci de secunde pentru a reacţiona.

Un membru al coralei „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului, a câştigat Marele trofeu al Festivalului naţional de romanţe „Crizantema de Aur” şi Premiul special acordat de Radio România Cultural.
Alexandru Chiriac este masterand al Universităţii Naţionale de Muzică, Facultatea de Interpretare Muzicală, şi a interpretat romanţele: „De ce m-ați dus de lângă voi” şi „Să-mi cânţi cobzar”.
Evenimentul cultural, aflat la cea de-a 46-a ediţie, s-a desfăşurat în perioada 18-20 octombrie 2013, la Târgovişte.

Primarii francezi nu pot refuza oficierea căsătoriilor civile intre persoane de acelaşi sex.
Consiliul Constituţional Francez a decis, ieri, acest lucru, din motive legate de obiecţia de conştiinţa.
Unii primari i-au transmis Consiliului o petiţie cu privire la această problemă, deoarece noua lege a mariajul gay nu includea o clauză privind obiecţia de conştiinţă.
Judecătorii Consiliului au declarat că lipsa unei astfel de clauze decizia “este în conformitate cu Constituţia.

Plumbul afectează creierul copiilor.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, expunerea la intoxicarea cu plumb este la originea a aproximativ 600.000 de noi cazuri de handicap intelectual la copil.
Plumbul este o substanţă toxică care se acumulează în organism, cu consecinţe asupra multor organe şi este, în mod special, periculos pentru copii.
Substanţa se răspândeşte în organism şi afectează creierul, ficatul, rinichii şi oasele.
El se stochează în dinţi şi oase, iar de-a lungul timpului nu se elimină, ci, dimpotrivă, se acumulează.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept