Ştiri 17 octombrie 2013

Biserica trebuie ajutată să vină în sprijinul copiilor abandonaţi, abuzaţi şi săraci.
Declaraţia aparţine senatorului Gabriela Firea, care a adăugat că va face acest lucru printr-o propunere legislativă.
Iniţiativa vizează includerea în proiectele viitoarelor lăcaşuri de cult a unor spaţii pentru after school şi şcoala de duminică.
În cazul bisericilor existente, astfel de spaţii vor putea fi construite în apropiere.

Noi fragmente din zidul cetăţii Tomis au fost descoperite în zona Parcului Arheologic.
Potrivit specialiştilor, zidul de apărare a cetăţii, care datează de la sfârşitul secolului al 3-lea, se prelungeşte sub carosabilul bulevardului Ferdinand şi se intersectează într-o zonă unde se află ridicată o clădire interbelică.
Descoperirea care a confirmat ipoteza arheologilor a fost făcută marţi, în urma săpăturilor de pe bulevardul Ferdinand, pentru înlocuirea cablurilor de fibră optică din Constanţa.

Codul Rutier a fost aprobat de Guvern.
Acesta urmează să fie trimis la Parlament.
Potrivit ultimelor modificări aduse codului rutier, orice sancţionat va avea la dispoziţie 30 de zile să îşi plătească amenda, iar în caz contrar i se va suspenda permisul.
De asemenea, un conducător auto care a produs un accident cu victime va rămâne pe loc fără permis, fără să se mai aştepte finalizarea procesului.
Totodată, şoferii care se urcă la volan după ce au băut un pahar de bere nu vor mai fi sancţionaţi.
O valoare mai mică de 0,2 grame pe litru de alcool pur în sânge nu va fi contravenţie, dar o alcoolemie de 0,5 va constitui infracţiune.

Osteoporoza devine o adevărată epidemie la nivel mondial.
Fundaţia Internaţională de Luptă Împotriva Osteoporozei a dat publicităţii o statistică îngrijorătoare.
Până în 2025, în Europa circa 33 de milioane de oameni vor suferi din cauza acestei maladii, care va afecta cu precădere femeile.
Se estimează că cel puţin o femeie din trei va suferi fracturi de oase din cauza osteoporozei, în lipsa unor măsuri ample de prevenţie.

Pensiile ar putea creşte anul viitor, dar salariile bugetarilor vor stagna.
În 2014, pensiile ar urma să fie majorate cu 3,76%, astfel, un punct de pensie va creşte de la 762 la 790 de lei.
Dacă toate ministerele prezintă la timp propunerile de buget, majorarea ar putea fi pusă în aplicare chiar de la 1 ianuarie 2014.
Pe de altă parte, nici pentru anul viitor nu se are în vedere acordarea tichetelor de masă sau a tichetelor de vacanţă şi nu sunt luate în calcul acordarea de premii sau prime.

Majorarea alocaţiilor a fost respinsă de Senat.
Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat încă de săptămâna trecută că nu sunt bani pentru majorarea alocaţiilor acordate copiilor.
Potrivit propunerii legislative, copiii ar trebui să primească lunar 200 de lei.

Programul „Fructe în şcoli” va continua şi în acest an şcolar.
Actul normativ prevede distribuirea gratuită de mere, în limita valorii zilnice de 0,37 lei/elev, pe o perioadă de 85 de zile de şcolarizare.
Bugetul acestui program este de aproximativ 61.000 de mii de lei.
Guvernanţii spun că această măsură va stimula producţia internă de fructe, dar şi fixarea unor obiceiuri alimentare sănătoase în rândul copiilor.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă eliminarea mercurului din termometre, aparate de măsurarea tensiunii, cosmetice şi amalgamul dentar.
Aceasta a lansat o nouă iniţiativă potrivit căreia, până în 2020, mercurul va fi eliminat din toate dispozitivele medicale.
Astfel, vor fi stopate fabricarea, importul şi exportul acestor dispozitive şi va fi încurajată folosirea aparatelor fără mercur.
Reprezentanţii OMS susţin că mercurul este unul dintre cele zece elemente chimice periculoase pentru sănătatea publică, deoarece poate avea efecte foarte toxice asupra sistemului nervos, digestiv şi a unor organe.

Oamenii de ştiinţă susţin că “povara vinovăției” nu este doar o metaforă.
Ei au observat în urma studiilor că funcțiile psihologice ale omului sunt influențate de starea corporală.
Astfel, faptul de a te simți vinovat de ceva induce senzația de greutate a corpului și o mai mare dificultate în efectuarea de eforturi fizice.
Potrivit cercetătorilor, “anticiparea sentimentelor de vinovăție în viitor poate ajuta persoanele să evite participarea la acțiuni imorale, care le lezează propriul moral”.

CNA a interzis reclamele care promovează compania Roşia Montană Gold Corporation şi proiectele sale în România.
Consiliul a argumentat că astfel de reclame induc publicul în eroare şi nu conţin poveşti reale.
Campania pentru promovarea proiectului minier de la Roşia Montană a fost descrisă ca agresivă, politică şi nicidecum comercială.

Alimentele bogate în grăsimi şi zaharuri stimulează creierul la fel ca şi drogurile.
Aceasta este concluzia unui studiu efectuat pe cobai.
Oamenii de ştiinţă au descoperit că reacţia rozătoarelor înfometate faţă de nişte biscuiţi cu ciocolată este comparabilă cu cea a şobolanilor care primiseră cocaină în teste precedente.
Aceste rezultate susţin ipoteza conform căreia comportamentele alimentare nepotrivite pot fi comparate cu toxicomania.

România se află pe locul 10 în Europa după producţia de energie eoliană.
Anunţul a fost făcut de reprezentanţii Asociaţiei Patronale Surse Noi de Energie, care au precizat că în ţara noastră sunt instalate capacităţi eoliene de 2.400 MW.
Potrivit specialiştilor, cea mai mare producţie este în Germania, unde sunt peste 30.000 de MW şi în Spania, cu peste 20.000 de MW, urmate de Marea Britanie, Italia şi Franţa.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept