Ştiri 16 octombrie 2013

Cei doi episcopi ortodocşi răpiţi în Siria ar putea fi eliberaţi în curând.
O negociere în derulare, în legatura cu eforturile de eliberare a nouă cetăţeni libanezi răpiţi în Siria, ar putea ajuta şi la eliberarea celor doi episcopi ortodocși, care au fost răpiţi de la începutul acestui an.
Conform unor relatări, aceştia ar fi reţinuţi de un grup mic de rebeli.
Un raport declara săptămâna trecută că cei doi episcopi sunt programaţi pentru a lua parte la o conferință, pe 25 octombrie, în Liechtenstein.

Astăzi este Ziua Mondială a Alimentaţiei.
Aceasta a fost marcată de Adunarea Generală ONU, în anul 1980, deoarece s-a considerat că ‘alimentaţia este o nevoie fundamentală a omului şi o condiţie necesară supravieţuirii şi prosperităţii fiinţei umane’.
Evaluarea stării de nutriţie şi a alimentaţiei populaţiei, realizată în anul 2011, a scos la iveală faptul că populaţia României are o alimentaţie preponderent nesănătoasă.
Conform specialiştilor, alimentaţia românilor se caracterizează printr-un aport mare de grăsimi şi proteine totale, un aport insuficient de carbohidraţi şi de fibre alimentare, dar şi de calciu, magneziu şi seleniu.
Totodată, dieta românilor conţine un consum dublu de sare faţă de valorile recomandate.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, principalele cauze de mortalitate în lume sunt legate de alimentaţia nesănătoasă, astfel că 14 milioane de decese sunt cauzate anual, la nivel global, de o alimentaţie incorectă şi dezechilibrată.

Constanţa şi Georgia vor fi legate printr-o conductă de gaze submarină.
Gazoductul va traversa Marea Neagră şi va avea lungimea totală de 1.250 km, din care 1.115 km sub apă şi 135 km pe uscat.
Va avea capacitatea de 46 milioane metri cubi pe zi, iar puterea staţiei de compresoare va fi de 375 MW şi va pompa 16 miliarde de metri cubi de gaze pe an.
Proiectul face parte dintr-o listă de 250 de proiecte cheie în domeniul infrastructurii energetice adoptată recent de către Comisia Europeană.

Elevii cu nota 10 la Bacalaureat ar putea fi recompensaţi cu 3.000 de lei.
Ieri, deputaţii au aprobat reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare referitoare la premierea elevilor care au obţinut media 10 la examenul de bacalaureat din acest an.
Premiile vor fi acordate din bugetul pe anul 2013 al Ministerului Educaţiei.
Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

Direcţiile de sănătate vor fi reorganizate, nu desfiinţate.
Anunţul a fost făcut de ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.
El a adăugat că reforma în sănătate va fi demarată în perioada următoare, iar aceasta nu se va face fără consultări multiple cu medicii, sindicatele şi pacienţii.

Poluarea aerului creşte riscul pentru femeile însărcinate de a naşte bebeluşi cu greutate scăzută.
Aceasta este concluzia unui studiu european efectuat pe un număr de 74.000 de femei însărcinate.
Expunerea femeii însărcinate la poluanţi atmosferici şi la traficul rutier creşte semnificativ riscul de întârziere a dezvoltării fătului.
Greutatea scăzută a unui copil născut la termen este asociată cu probleme respiratorii în copilărie şi alte boli, precum diabetul, obezitatea sau problemele cardiace.

Un compus care se găseşte în varză ar putea proteja bolnavii de cancer în timpul radioterapiei.
Compusul DIM, regăsit în varză, dar şi în broccoli şi conopidă, a reuşit să protejeze cobaii, în timpul testelor de laborator, după ce aceştia au fost expuşi la doze letale de radiaţii.
Potrivit specialiştilor, compusul DIM are două posibile utilizări, “pentru protejarea ţesuturilor normale în timpul terapiilor anticancer bazate pe radiaţii, dar şi în cazul unui dezastru nuclear”.

Persoanele asaltate de bănci cu telefoane pentru plata ratelor se pot adresa Poliţiei.
Afirmaţia aparţine şefului Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor, Cristian Nicula.
Acesta a precizat că instituţia pe care o conduce nu are competenţe în astfel de cazuri.
El a precizat că, în primele nouă luni ale anului, 14% din reclamaţiile depuse de consumatori la Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor au vizat probleme cu băncile sau cu alte instituţii financiare.

Tichetele de masă vor fi emise în format electronic.
Camera Deputaţilor a adoptat, ieri, o propunerea legislativă în acest sens.
Potrivit proiectului, tichetele de masă emise pe suport electronic nu permit efectuarea de operaţiuni de retragere în numerar, sunt folosite numai pentru cumpărarea produselor alimentare, fără tutun sau alcool.
Astfel, cumpărătorul va plăti exact valoarea din magazin a produselor.

România este cea mai expusă ţară din Uniunea Europeană în cazul unui cutremur de peste 7 grade.
După un asemenea seism, pagubele s-ar ridica la aproape 4 miliarde şi jumătate de euro.
În acest moment, doar 5,5 % din locuinţe au asigurări obligatorii, ce despăgubesc în limita a 20.000 de euro.
Dacă sunt incluse şi asigurările facultative, gradul de asigurare ajunge la 48%.
Potrivit legii, toţi proprietarii de locuinţe au obligaţia de a încheia asigurare obligatorie care oferă acoperire împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor.

Uniunea Europeană a amânat scăderea emisiilor de dioxid de carbon.
Miniştrii Mediului din cele 27 de state membre au decis să revizuiască acordul la care se ajunsese în luna iulie, care limita emisiile de CO2 la 95 de grame pe kilometru parcurs de maşină.
Specialiştii germani au avertizat de la început că nivelul de 95 de grame pe kilometru nu va putea fi atins decât în 2024, când progresul tehnic va ajuta la limitarea poluării produse de automobile.
După această amânare, acordul va intra în vigoare în anul 2020.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept